2009-09-16

Stomos vardo rinkiminis-teisinis kazusas :)

Paskaitinėjau Stomos blogo įrašą čia tokį vieną.

Skaityt jo imho neverta, nes ten labai gilių minčių nėra. Jei trumpai, tai būtų maždaug:
"TPP sugriuvo ir išnyko (o gal jos niekad ir nebuvo?). Bet iš Seimo mes vis tiek nesitrauksim. Dėl to reik kažkaip vis tik gauti kažkokių postų."


Tik va šitas gerb. seimanario įrašas mane ėmė ir privertė susimąstyti... o kas būtų tuo atveju, jei jie vis tik (susi)imtų ir atsistatydintų is to Seimo?

Šiaip nėra jokia paslaptis, kas vyksta jei atsistatydina kuris nors Seimo narys (ar kitaip nutrūksta jo įgaliojimai). Jei jis išrinktas "pagal sąraša", tai į jo vietą tiesiog optuojamas tolesnis pagal sarašą. Jei jis isrinktas vienmandatėje apygardoje - šioje apygardoje organizuojami nauji rinkimai...

Teisinis kazusas čia tas, kad iš esmės įstatyme nėra aptarta tokia (gan absurdiška, tenka pripažint) situacija, kokia susiklostė dabar. T.y. kai partija, kurios atstovai buvo išrinkti į Seimą, tiesiog ima ir išnyksta (šiaip aš netikrinau ar TPP įstatų registravimas jau yra panaikintas, bet čia darykime prielaidą, kad taip). Kas tada?
Vienmandatės apygardos didesnių problemų nekelia - nauji rinkimai ir tiek.

O va kaip su daugiamandate? Tas "pirmasis pagal sąrašą iš negavusių mandato" tampa probleminiu, nes jei nėra partijos, tai apie kokį sąrašą mes galime kalbėti?
Iš pirmo žvilgsnio lyg ir galėtumėm pasinaudot Seimo rinkimų įstatymo nuostata: "Jeigu šiame kandidatų sąraše Seimo nario mandatų negavusių kandidatų nėra, Seimo nario mandatas perduodamas kitam sąrašui pagal kandidatų sąrašų eilę, sudarytą po rinkimų mandatams paskirstyti liekanų metodu, tai yra tam sąrašui, kuris yra pirmasis po sąrašo, kuris paskutinis gavo mandatą pagal šią eilę. " (97 str. 2 p.).
Bėda tik ta, kad sąrašas juk yra. Ir žmonės į jį surašyti yra... Bet va partijos, kuri sudarinėjo tą sąrašą, - jos nėra. O čia negalim pamiršti tokio niuanso, kad Lietuvoje rinkimuose (daugiamandatėj apygardoj) dalyvauja būtent partijos - nė tiesiog šiaip atsitiktinai susirašiusių į sąrašą asmenų "sąrašai"... t.y. sąrašas be partijos rinkimuose neegzistuoja... Ir optavimas i Seimą asmenų iš sąrašo "be partijos" vargu ar galėtų būti laikomas atitinkančiu "įstatymo dvasią" ir normą.
Ką reiktų daryt tokiu atveju, klausimas lieka atviras. Situacija įstatyme nėra aiškiai aptarta, o norint taikyti esamą normą (tą mano aukščiau cituotą) ją reikia "pritempinėti už ausų"...