2008-06-28

Kas tai yra intelektas?

Apibrezimu yra visokiu (galima ziuret ta pacia wiki). Dabar sugalvojau toki mechnini (kompiuterini) paaiskinima.

Kas tai yra?

[Intelektas] = [Zinios] x [Gebejimas jas panaudot]

Mazdaug kaip kompa galima ivertinti elementariam lygmenyje tiesiog sudauginant atminti (talpa) ir procesoriu (greiti).
Jei turim kompiuteriu, kurio greitis 2GHz ir atminties talpumas 100Gb, sudaugime gauname kazkoki (bemati) skaiciu 200 (pajegumo koeficienta (PQ)). Akivaizdu, kad toks kompas bus gerokai (labai daug) pranasesnis uz kita kompa, kurio PQ tarkim 1.5 (0.3Ghz x 5Gb).

Hmmm...

Bet tai taip pat parodo kita dalyka: priklausomai nuo visokios papildomos irangos (tarkim pvz. vaizdo plokstes) gali but situacija kai tam tikroje srityje (vaizdo rodyme) kompas su PQ 100 (ar net mazesniu) bus pranasesnis uz kita kompa su PQ 200+.

Akivaizdu, kad tai transliuojasi taip pat ir i zmoniu intelekta.
Viena vertus, negalim teigt, kad protingesnis (intelektualesnis, aukstesnio IQ) zmogus viska darys geriau negu kitas - ne toks protingas (t.y. tiketina (nors ir ne privaloma), kad tikrai bus sriciu, kuriose pastarasis pranoks pirmaji).
Kita vertus - tai kad zmogus "nerealiai pavaro" (demonstruoja neeilini pajeguma) tam tikroje srityje, nereiskia, kad jis nera visiskas kvailys kalbant apskritai. Idomu tai, kad tikimybe netgi nemaza, kad viskas visiskai atvirkciai - kadangi bendri pajegumai yra nedideli, tai (daznokai) kompensuojama labai gilia specializacija itin siauroje srityje (!).

Tai taip pat parodo ir tai, kad vien zinios (arba vien gebejimas jomis naudotis) negelbsti.
Kaip ir kompo negelbsti labai didele atmintis jei procesorius itin letas (mes zinoma toki daikta galim naudot kaip informacijos sandeli - bet tai ir viskas). Na ir vice versa.

Matyt teisus buvo mano universiteto destytojas prievartaves mus pirmakursius teorinius mokslo pagrindus mokytis veik mintinai (beveik kalti) ir atmesdaves musu naivius pasisakymus "svarbiausia juk yra gebejimas mastyti, o jei reikes konkreciu ziniu (informacijos) - visada galima nueit i biblioteka ir atsiverst knyga", kategorisku "norint apie kazka mastyti reikia is pradziu apie tai kazka zinoti"... (Velgi kompiuterine analogija - ka pasako apie paties kompo pajeguma tai, kad jis pajungtas prie interneto, kurio "informacijos talpa" jau matyt skaiciuojama net ne desimtimis terabaitu? Teisingai - nieko.)


Pabaigai gal reikia priminti ta posaki Map is not a territory - zemelapis nera teritorija. Modelis nera realybe, o tik realybes atvaizdavimas (interpretacija) padedanti geriau ta realybe suvokti tam tikru aspektu.

2008-06-25

Nukrypimas nera iskrypimas

Nukrypimas nuo stereotipiniu (stagnaciniu? viduramzisku?) "normu" nereiskia iskrypimo is "vienintelio teisingo" (partijos (TSKP ar ???), Tautos vado (Stalino ar ???), baznycios (zinom kokios?) nubrezto) kelio.

Mintis lyg ir paprasta ir konceptualiame lygmenyje visiems suprantama.

Tik va kada kai kurie zmones ta supras is tikruju?

Baletas 1:0 Futbolas

Nepatinka man tos pietietiskos futbolo komandos... visokie ten italai, ispanai, portugalai etc.
Ne todel, kad buciau rasistas bet tas ju "gulbiu ezeras", kuri jie futbolu vadina... jis ciulpia.

Gali ten kokie nori ekspertai aiskint iki pazaliavimo apie tai, kaip nuostabiai jie zaidzia, koks grazus futbolas bla bla bla... bet ta ju nuolatine vaidyba :(
Ne vyrai futbolininkai, bet tiesiog merginos balerinos. Paputi ir griuna. Kas nors pro sali prabega - ir juos nugriauna vejo gusis. Belieka stabetis, kaip jie negriuna budami kitoj aikstes pusej tiesiog nuo zvilgnio.

Geltonos korteles duodamos pvz. uz tai, kad kazkas kamuoli nuspyre emociju vedamas, kai pastarasis turejo atitekt priesininkams (ir kroatams ir rumunams taip nutiko) ar ten uz tai, kad zaidejas smugiuoja i vartus is nuosales po svilpuko. O uz tuos pastovius griuvinejimus ir raitymusis, kazkaip jokiu bausmiu nebuna... kortele galima gaut tik jei jau labai persistengi (ir tai nepamenu ar sitam cempionate taip nutike yra). Ir pavirsta futbolas ne sporto varzybomis, bet aktorinio meistriskumo rungtynemis.

Imho su tuom reiktu baigt. Kiek galima? Duot jiems geltonas, kol supras, kad aktoriaus vieta teatre (ar kokiam Holywoode), o ne futbolo cempionate...

Smagu buvo ziuret i portugalus, kai prakisdami vokieciams jie suprato, kad griuvinejimas ir voliojimasis nieko nepades - staiga komanda pradejo zaist, o ne sokt baleta. Kovot, o ne vaidint. Na ir t.t.

Bet tai tik vienu rungtyniu 15 minuciu. O visa kita laika...

Baletas laimi.