2008-08-07

Albinosai?

Perskaiciau "Kaip tampama albinosais". Greitai, per diena. Tas matyt sako kad knyga isties nebloga ir patraukianti (sakyciau uzburianti, bet apie tokia knyga kalbant tai skambetu keistai). Knyga kuria verta perskaityti visiems paaugliams, kurie daznai linke kvailai idealizuoti kara.


Kita vertus.
"Kitos epochos "Dievu miskas""????? Jus matyt juokaujat?
Gal reiketu perskaityti minetaji "Dievu miska", kad atgaivint mazumele atminti, kas tai per knyga, apie ka ji, kokia ji ir kodel ji vertinama kaip vienas lietuviu literaturos sedevru. Ir nepykit, bet, "albinosai" niekaip ir ne pro kur iki "misko" netempia.

"Dievu miskas" vertinamas del savo visumos: del kalbos kuria jis parasytas. Del subtilios pasaipos ir gebejimo juoktis taip pat ir is saves. Del gebejimo islikti zmogumi, net kai tai atrodo neimanoma ir sypsotis mirciai i akis (akiduobes?).
"Kaip tampama albinosais" gi, visai kitokia knyga. Kalba "ypatinga" keiksmazodziais (ta itin pazymi komentarai - bet nuo kada tai tapo privalumas? Keiksmai buvo visada, bet tik pastaruoju metu staiga juos prireike vartoti dainose ir literaturoje, jei nori, kad tai butu "konkretu" ir "kieta"). Ironija? Reta ir paprasta... kaip paprastas ir pats tarybinis kareivis zinoma (juk ne Stuthofas su jo intelektualais). Gebejimas islikti zmogumi? Cia gal tose vietose, kur "duchinami" "jauni" (is serijos "Sruoga tapo capo" - jei kas supranta ;)?

Lieka matyt tik pats turinys. Kuris isties pakankamai slogus ir atmusa bet koki nora kariauti su Baltarusija :D

Gera knyga. "Konkreti".
Bet joks sedevras.

2008-08-04

Kvailumas vs nezinojimas

Stupidity, unlike ignorance, refers to not using the brains we have. It involves not merely the lack of information (we call that "ignorance"), it refers to failing to use the brains and critical thinking skills that distinguishes our species.

M.Hall, B.Bodenhamer. "Mind-Lines. Lines For Changing Minds"

Sovietiniai simboliai ir sovietine teisekura

Kaip zinia cia visai neseniai brangieji Seimanariai uzdraude simbolius. Kai kuriuos. Kurie jiems kazkodel nepatiko (nors kitu simboliu - tos pacios kataliku baznycios pvz - ne).
Tiek to - nesigilinsiu tai, kad simbolis tik simbolis. Jis savaime negali buti nei "blogas" nei "geras" - juk tai tik zenklas - tokia prasme jiems suteikia zmogus (atskiras!). Ir net jei manysim, kad tam tikri simboliai universaliai pripazistami, kaip "blogi" ar is tikro reikia bausti uz tai, kad kazkas juos naudoja? Tada reiktu bausti ir uz "blogu" zodziu sakyma - nes zodis savo esme irgi yra tik zenklas simbolizuojantis tam tikra "realybes" reiskini (zodis "zole" nera pati zole, o tik jos kalbinis zenklas). Pasakai "nacistinis" ir gauni bauda (ir akivaizdu, kad ash tureciau gaut bauda jau vien uz tinklapio varda :DDD).
Palikim ta ramybej, man siaip idomus pats tos normos taikymas - kokiu budu tai teks daryti?

Jei kas nezino - Administraciniu teises pazeidimu kodekso 188-18 str.:
"Nacistinių ar komunistinių simbolių platinimas ar demonstravimas

Nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo arba vėliavų, ženklų ar uniformų, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų arba nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytų vėliavų ar ženklų, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitoks demonstravimas, taip pat nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas -
užtraukia baudą nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų su daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskavimu.
Pagal šį straipsnį neatsako asmuo, kuris padaro šio straipsnio pirmojoje dalyje nurodytas veikas muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, antikvarinės prekybos tikslais, asmuo, kuris naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyvis, vilkintis savo uniformą."

Taigi. Ko dabar pagal sita negalima teisekuros kurini daryti?
Negalima pvz. pardavineti marskineliu su Lenino atvaizdu ar su pjautuvu ir kuju. Raudona zvaigzde irgi tabu (tiesa nelabai suprantu, kaip atskirt ar ta raudona zvaigzde yra "sovietine" ar ne?).
Pvz as negaliu siusdamas kam nors e-meila prie jo prideti paraso, kuriame butu LTSR veliava - nes tai jau butu platinimas (matyt). Tiesa nesu visai tikras ar tai, kad ta veliava ideta bloge jau bus pazeidimo sudetis ar ne (t.y. ar tos nuotraukos patalpinimas internete yra "kitoks demonstravimas")? Hmmm... Nors gal reikia traktuot, kad as cia "informuoju visuomene apie istorinius ir dabarties ivykius"? :)))

Siaip tai nifiga nesuprantu, kaip taikyti sita norma.
Na tarkim ta jaunalietuviu veliava draudziama, nes ji "sudaryta pagrindu". O jei jie pakeistu ja ir vietoj raudonos spalvos butu naudojama zalia - cia jau butu "sudaryta pagrindu"? Ar ne? O jei priimtu kaip simboli vycio zenkla kurio skyde vietoj jogailaiciu kryziaus ipaisius ta saules kryziu? Tada juk "sudaryta" vycio "pagrindu", ane? O jei tam raiteliui i skyda ipaisius svastika? Cia kokio velnio pagrindubtada kas bus sudaryta? Ar nacistines simbolikos pagrindu ar Lietuvos Respublikos simbolikos pagrindu?

Ka reiskia "kitoks demonstravimas"? Isejai i igatve su shapka-ushanka kurios kaktoje isegta zvaigzde su kuju ir pjautuvutu ir jau viskas - prisidirbai? Nu vsio davai?

Etc etc etc...

Negi tie politikai isties nesupranta, kad tai kuo jie cia uzsiimineja - "sovietine teisekura". Ir ji blogiau uz sovietinius ir nacistinius simbolius kartu sudejus...