2009-01-10

I cannot choose but laugh

Radau cia kazkaip netycia irasa, kuri jau gan seniai parasiau, bet jis taip ir uzsiliko draftuose... dabar prisiminiau. Here it goes:

Kad jau kalbu apie brangiaja ziniasklaida, tai matyt noretusi tarstelt si ta ir apie zurnala "Vakarai" (kurio zurnalistas yra ir "gerbiamasis" M.Peleckis). Suprantu zinoma, kad gyvenant (irgi dirbant) "nugalejusios demokratijos salyje" (nors kaip nekeista - visai nebutina buti ten gimus - nors tai zinoma kartais privalumas :) ) galima (ir net iprasta), ziureti i Lietuva ir gyvenancius Lietuvoje kaip i "Orvelo gyvuliukus" ar "is sovietinio tvarto pabegusius zmones" - kaip kad maloniai savo straipsnyje ivardija aptariamu "Vakaru" vyriausioji redaktore bei lrytas.lt zurnaliste panele Monika Bonckute (ir juk neizvelgia tame jokiu diskriminacijos, netolerancijos ar paprasciausios paniekos apraisku :) ). Tingiu uzsiiminet to straipsnio skrodimu (kaip jums pvz. teiginys "visas Vakarų pasaulis su džiaugsmu pasitiko demokrato Baracko Obamos pergalę" :) ? Jei ka, tai uz Obama JAV balsavo 65.822.125 rinkejai, o uz McCaina 57.697.200. Tai reikstu, kad jau pacioj JAV buvo "vienas kitas" milijonas zmoniu, kurie jei ir ne liudejo, tai bent jau tikrai nemate del ko perdaug dziugaut (kitaip matyt butu balsave uz Obama?), ka jau kalbet apie kazka tokio plataus kaip "visas Vakaru pasaulis"... ir t.t.), ka kartais megstu.

Pasakysiu tik tiek.

As asmeniskai nesutinku (jei labai svelniai tariant) su Andrium - nei poziuryje i musu tarybine praeiti, nei i komunizmo "grozybes", nei i tolerancija ar Landzbergi... o bet taciau... cituojant Voltaire: Monsieur l'abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire (kas isvertus reikstu mazdaug: "Ponas abate, as bjauriuosi tuo (nekenciu to), ka jus rasote, taciau paaukociau savo gyvenima uz Jusu teise rasyti ir toliau").
Voltaire'as zinoma amerikieciams (ar amerikonams) ne rodiklis. Todel leisiu sau pacituoti John'o Adams laiska Thomas'ui Jefferson:
When people talk of the freedom of writing, speaking, or thinking, I cannot choose but laugh. No such thing ever existed. No such thing now exists; but I hope it will exist. But it must be hundreds of years after you and I shall write and speak no more.

Turint omenyje, kad laiskas rasytas senokai - 1818 m. - praejo jau veik du simtmeciai. Taciau neatrodo, kad kas pakito - panasu, kad dar tures praeiti tikrai daug laiko, kol asmenys gyvenantys ivairiose "demokratiskiausiose pasaulio salyse" ir apie save galvojantys kaip apie demokratus suvoks, kad "zodzio laisve" apima taip pat ir laisve skleisti mintis ir idejas, kurios kazkam nepatinka ar anot dogmos "yra nedemokratiskos". Daug laiko tol, kol "demokratai" suvoks, kad neimanoma kovoti "uz demokratija" ivedant diktatura bei minciu, kalbu ir rasliavu kontrole.
Deja bet panasu, kad J.Adams buvo labai teisus.



2009-01-09

delfi.lt -> kirkilas.lt

Uzsukau netycia i delfi.lt.

Ir ka gi ten matau. Matau itin svarbia zurnalisto Mindaugo Jackevičiaus atskleista informacija, kad pasirodo kirkilas.lt nukreipia i gay.com. Visuomenes informavimo priemones. Informuoja visuomene. Nieko nei pridurt, nei atimt.

Net nezinau ka pakomentuot... Gal kad as truputi kitaip suprantu ta ziniasklaidos darba?
Tos visuomenes informavimo priemones zinoma pacios sprendzia, apie ka ta visuomene informuot, kokias "zinias skleist". Bet tai ka jos "skleidzia", pakankamai aiskiai parodo, ko jos vertos. Tik po to nereikia badyt pirstais i Kakadu ir aiskinti, kad ten jokia ziniasklaida ir kad nederetu pagal Kakadu sprest apie visa Lietuvos ziniasklaida.


Kad ltsr.lt nukreipia i boostbrothers.blogspot.com kol kas informacija nepasirode... :)

Mano variantai :-D

Siandien suzinojau, kad mano tevas skaito mano bloga :)

Siaip jis man laikas nuo laiko meilu atsiuncia nuoroda i koki straipsni, kuri verta perskaityt ar i kieno nors kito pablog'avimus... Tai ir as jam nusiunciau nuoroda i savo bloga. Susirasinejimas:

As: Tu man visokias nuorodas ir citatas siunti, tai ash ir tau nusiusiu viena :-)
ltsr.lt
mano blog'as
Tevas: Tavo blog'a skaitineju daugiau nei metus..
As: O is kur tu apie ji suzinojai? :)
Tevas: Tavo variantai.


Zvengiau :DDD

Kalibrai savigynai 2

Antra dalis...

Kaip jau esu minejes nekart, Lietuvoje draudziamos yra ekspansines kulkos. Ir nors siti visi mano pamastymai apie tai, kuris kalibras daugiau ar maziau tinkamas is esmes niekuo nesiskiria nuo uzsienio specialistu rekomendaciju (pagaliau is kur as visa tai zinau? ;) ), bet tas ekspansiniu kulku draudimo faktas inesa tam tikru pakankamai esminiu pataisu...

Skersmens didejimo tvarka:

.22 Long Rifle (22 LR; 5.6x15R)
Pats seniausias (is populiariu) kalibras pasaulyje ir negincijamai pats populiariausias. Taip pat ir pats pigiausias.
Kaip (nelabai linksmai) juokaujama, joks kalibras nera tiek zmoniu nuzudes kaip sis. Ar tai tiesa yra abejotina, bet faktas tas, kad nuzudymams jis labai tinkamas. Suvis zmogui i galva is tokio kalibro pistoleto su duslintuvu gaunasi ir veik begarsis ir mirtinas.
Ar tai reiskia, kad jis tinka savyginai? Visiskai ne.
Ir nors jo skvarba yra visai pusetina, taciau labai mazas skersmuo neuztikrina norimo efektyvumo (pamenat? mes norim, kad nuo musu kuo greiciau atsikabintu).
Savigynos prasme privalumas matyt tik tas, kad ginklai siam kalibrui buna ir itin mazi ir juos galima paslept net glaudese. O norint gintis su ginklu pirmiausia reikia ji tureti su savim - tad geriau jau 22LR kisenej nei 45ACP namie seife.

6,35mm Browning (.25 ACP*; .25 Auto; 6.35x16mmSR)
XX pradzioj buvo populiarus kalibras pistoletas nesiojamiems liemeniu kisenese.
Dabartiniu metu savigynai visiskai nerekomenduojamas - panasiai kaip 22LR ( [edit 2010-01-22] mano nuomone 22LR netgi yra geriau, - nepaisant mazesnio kulkos skermens jis pasizymi didesne energija, t.y. ir didesne skvarba vis tik 6.35mm (turbūt?) yra geriau - 22LR atveju didesnė energija gamintojų nurodoma yra todėl, kad jo duomenys paprastai nurodomi šaunant iš ilgavamzdžio ginklo (šautuvo) - ne iš pistoleto. Šaudant gi iš pistoleto abiejų šių kalibrų parodomi rezultatai (energija, skvarba etc) iš esmės tapatūs (labai panašūs). Tačiau 6,35 mm (konstrukciškai) turėtų būti kažkiek labiau patikimas negu 22LR... tiesa užtat ir gerokai brangesnis [/edit]).

7,65mm Browning (.32 ACP; .32 Auto; 7.65x17mmSR)
XXa pirmoj pusej buvo populiarus policijos ir savyginos kalibras. Zymiai geresnis savigynai nei pries tai du buve, bet atsizvelgiant i siandien gaminamus ginklus nelabai turintis prasmes - praktiskai visi ginklai, kurie gaminami 7,65 mm Browning kalibro yra gaminami ir 9mm Short - o pastarasis jau zymiai geresnis variantas savigynai.

9mm Short (9mm Browning Short; 9mm Kurz; 9mm Corto; 9x17mm; .380 ACP... ir t.t.)
Dar vienas Browningo dizainas (ir dar ne paskutinis). Realiai nuo jo jau prasideda kalibrai, kur isties galime kalbet apie savigyna - jis pasizymi ir pakankama skvarba ir jau pakankamu kulkos skersmeniu. Jis nera "optimalus" ar "geriausias", bet viskas kas zemiau jo yra akivaizdziai per maza.
Statistiniu duomenu neturiu jokiu, bet susidaro (pagristas) ispudis, kad sis kalibras ir yra populiariausias savigynai Lietuvoje. Negalima sakyt, kad blogas pasirinkimas, nes atsizvelgiant i tai, kad ekspansines kulkos uzdraustos, kitas didesnis rekomenduotinas kalibras butu .40S&W - o sio kalibro pistoletai jau gerokai didesni ir sunkesni.

9mm Pistolet Makarova (9mm PM; 9mm Makarov; 9x18mm)
Kiek didesnis kulkos skersmuo (9,2 mm vs 9 mm) ir kiek didesne energija vistik neduoda jokio realaus efektyvumo pliuso lyginant su 9mm Short. Pakankamai kompaktisku (t.y. realiai tinkamu visur nesiotis su savim) sio kalibro ginklu nelabai kas gamina. Tiesa dabar musu policija ispardavineja Makarovo pistoletus, del to galima juos nusipirkt nebrangiai.

.38 Smith & Wesson Special (.38 Special; 38 Spl; 38 Spc; 9x29mmR)
Revolverio kalibras. Vienu metu buvo populiarus JAV policijoj, bet paskui atsisakant revolveriu jo irgi atsisakyta. Vis dar "geras" kalibras savigynai, jei kas naudoja revolveri.
Efektyvumas turetu buti kiek didenis nei 9mm PM - pagal technines charakteristikas (kulkos skersmeni, energija) jis ciut pranoksta pastaraji, bet nieko tokio kas nulemtu pasirinkima. Klausimas labiau yra: pistoletas vs revolveris...

9mm Parabellum (9mm Para; 9mm Luger; 9 mm NATO; 9x19mm etc... daznai rasoma tiesiog 9mm)
Populiariausias karinis pistoleto kalibras pasaulyje. Standartizuotas kaip NATO pistoletinis kalibras (t.y. ir musu kariuomene juo ginkluota).
JAV forumuose nuolat vyksta kovos ar jis jau yra pakankamas ar "uzsiskaito" tik .45ACP :)
Jei nepaisytumem vieno bei kito kalibro fetishistu, dauguma specialistu sutaria, kad nors .45ACP ir yra efektyvesnis, taciau realioj situacijoj asmuo mokantis tinkamai naudotis ginklu apsiginklaves 9mm Para pistoletu su tinkamomis savyginai (kas reiskia ekspansinemis) kulkomis nieko (efektyvumo) is esmes nepraranda.
BET. Kadangi Lietuvoj ekspansines kulkos uzdraustos, tai musu salygomis sis kalibras yra labai NErekomenduotinas. Todel, kad ir 9mm Short yra pakankamas tam, kad persaut zmogu kiaurai, o didesne 9mm Para skvarba jokiu privalumu nesuteikia (tik kelia padidinta pavoju aplinkiniams). Be to sio kalibro pistoletai yra pakankamai zymiai didesni ir sunkesni, lyginant su 9mm Short. Va kai pagaliau leis naudot efektyvias kulkas tada situacija pasikeis.

.357 Smith & Wesson Magnum (dazniausiai tiesiog 357 Magnum)
Revolverinis. Nepaisant skirtingu skaiciu kulkos skersmuo toks pats, kaip 38 Spl - tiesiog gilze prailginta iki 33mm. Daznai ivardijamas kaip efektyviausias savigynos kalibras isvis, bet taip kalbant turima omenyje soviniai su ekspansinemis kulkomis... Be ju taip teigt nedrisciau, bet vistik labiau rekomenduociau nei 9mm Para. Nors 357 Magnum energija ir didesne, taciau skvarba lyginant su 9mm Para turetu/galetu buti netgi mazesne del to, kad Magnum'o kulkos bus svinines be apvalkalelio (t.y. zinoma neprivalo buti, bet ju gerokai lengviau rast negu 9mm Para), kurios nors ir nera ekspansines, taciau labiau linkusios deformuotis ("susiploti") negu apvalkalines pistoletu kulkos (kaip kad 9mm Para), del ko taip pat mazeja ir rikosheto galimybe.

.40 Smith & Wesson (.40 S&W; 10x22mm, tiesiog .40)
Naujausias kalibras is visu aptariamu. Atsirades tik 1990 m. ir greitai ispopuliarejes. Daznai ivardinamas kaip optimaliausias variantas savigynai - viena vertus jis deka didesnio skersmens efektyvesnis nei 9mm, kita vertus ginklai bei atatranka (veik) tokie pat kaip 9mm - t.y. pakankamai zymiai mazesni nei .45 ACP. Deka didesnio skersmes sio kalibro kulka linkus maziau overpenetrate'int nei 9mm.
Jei kas galvojo pirkt savigynai 9mm Para siulau pamastyt geriau apie 40S&W - praktiskai visi pistoletu modeliai, kurie yra 9mm yra ir .40 (na, arba alternatyviai 9mm Short).

.45 ACP (.45 Auto, 11.43x23mm, bet NE .45 Colt - tai visai kitas kalibras)
Vel Browningo dizainas (ne veltui jis vadinamas didziausiu visu laiku saunamuju ginklu konstruktorium).
Didziausias kalibras is placiai naudojamu, kazkada buves standartinis JAV kariuomenes kalibras (kol neperejo per 9mm). Ypac tokiu atveju kai ekspansines kulkos yra uzdraustos tai matyt efektyviausias kalibras. Minusai - santykinai didele atatranka ir patys ginklai neitin kompaktiski ir lengvi.


Manau, kad is to, ka parasiau, jau aisku, kad labiausiai mano rekomenduotini variantai savigynai butu arba 9mm Short arba 40S&W... Antrasis zinoma efektyvesnis, taciau pirmojo kalibro pistoletai yra (gali buti) itin kompaktiski, kas gali nulemti realu ju nesiojimasi (o ne palikima lentynoj). [edit 2010-01-22] Tiesa 22LR, 6,35mm ar 7,65mm vis tiek bus (kaip taisyklė) mažesni/lengvesni, o tai reiškia ir patogesni nešiotis. O kaip ten sako amerikiečiai? Kai Š pataiko į ventiliatorių, tai geriau 22LR kišenėj negu 45ACP namie po pagalve... [/edit]


Cia zinoma ne visi pasaulyje egzistuojantys pistoletu ir revolveriu kalibrai, o tik populiariausi - labiausiai naudojami savigynai.


Tiek kol kas. Paskui dar prie progos pasamprotausiu apie kulku pasirinkima (kalibro ribose).

_______________________
*ACP - Automatic Colt Pistol

2009-01-08

Vanity Fair

Va taip va!



:)
Я помню высказывание Ивана Петровича о существовании бога, сделанное им в узком кругу сотрудников зимой 1932 г. Он говорил: «Когда я был молодым, меня мучил один вопрос — существует ли бог или не существует? Долго думал на эту тему, в конце концов пришёл к выводу, что бога не существует. Я рассуждал таким образом. Допустим что бог существует и что он является творцом вселенной. А кто же тогда является творцом бога?» Несколько раз я слышал павловские слова: «Естествоиспытатель не может не быть атеистом, естествознание и религия несовместимы.»

Но Иван Петрович относился весьма отрицательно к грубой антирелигиозной пропаганде и политике. Не один раз в моём присутствии он возмущался некоторыми мероприятиями тех или иных организаций в этом направлении. Свою позицию в этом вопросе он однажды аргументировал примерно так: «На свете ещё очень много тёмных, необразованных людей, которые весьма плохо разбираются в явлениях природы и общественной жизни, которые лишены такой мощной моральной опоры как просвещение, образование. Моральная опора для их жизни — религия, вера в бога. Из за нужды, дурного воспитания или по иным причинам, многие становятся на путь мелких и больших преступлений, обманывают, обворовывают, и т. п. Религия способна облегчить их страдания за эти дурные поступки. Я могу сказать по себе. Бывало, своруешь в детстве лишний кусок сахара у матери, и совесть замучает. А идёшь в церковь к священнику исповедоваться — и легче делается на душе. Вот каково значение этой моральной опоры для тёмного человека.

Хочешь отнять у него эту опору, так будь добр, замени её другой — просвещением, вернее, просвещай его, и религия, как опора, исчезнет сама собой. Необходимости в религии не будет лишь в будущем, когда все члены общества станут просвещёнными людьми. Да ещё вопрос: все ли члены такого общества обойдутся без религии? Может быть ограниченное число лиц со слабой нервной системой даже и тогда будет нуждаться в религии.»

Для характеристики отношения Павлова к религии весьма важное значение имеет один эпизод. За несколько месяцев до своей смерти Иван Петрович в узком кругу рассказал о том, что получил письменную просьбу от английской прогрессивной ассоциации (то ли естествоиспытателей, то ли журналистов) дать своё согласие на звание почётного члена организованного ими общества «рационалистов», которое, в числе других целей, ставит перед собой задачу вести борьбу против религии. Иван Петрович, по его словам, поблагодарил за оказанную ему честь и дал своё согласие стать почётным членом организованного ими общества, но при условии, что борьба с религией будет вестись не насильственным путём, а путём распространения просвещения (содержание его ответа я привожу по памяти).

- Из книги Э. А. Асратяна «Иван Петрович Павлов»

O katedros aikstej...

...jau eglute nurengineja.

Kazkaip keistai greitai siemet visas svenciu laikotarpis praleke. Paprastai jis teeeesiasi, o siemet tik fit ir prasvilpe. Paciam net idomu kodel tai skiriasi laiko suvokimas - nors atrodytu, jau kelinti metai is eiles naujuosius daugiau maziau pagal ta pati "modeli" sutikineju.

:)

2009-01-07

Gebejimas mastyti

Et jau tie skambus pavadinimai :DDD

Teise zinoti!!! (Laida tokia per LTV)

:DDDDDDD

Siaip jau TEISE ZINOTI neatsiejama nuo gebejimo mastyti (nesunku pastebeti kad gebejimas mastyti yra palyginus kuklus dalykas lyginant su TEISE ZINOTI :))) ).

Rita Miliute tai pikta aukstos lietuviskos prabos prof-ė (tik nepagalvokit, kad nuo zodzio "profesionalė";) ) - nieko naujo tame kaip ir nera. Bet va Audrium Matoniu tai tiesa sakant truputeli nusivyliau... kazkaip is broliuku Matoniu as visad tikiuosi profesionalumo, o ne emociniu burbalu putimo. Na, ka padarysi.

Taigi. Apie gebejima mastyti.
Seimo narys negali uzsiimti jokia kita veikla. Kurybinei veiklai yra isimtis. Ir tai matyt normalu.
Problema yra ta, kad ne visai aisku, kas ta kurybine veikla. Ar koncertavimas (pvz. dainu dainavimas) ir renginiu vedimas yra kurybine veikla, ar ne? Atrodo, kad Miliutei su Matoniu (M&M :) ) viskas yra visiskai aisku - jokiu abejoniu jie neturi.
Kai nebandai gilintis visada taip...

O kai pabandai... tai niekas nera taip jau juodai balta.
Norint suvokt problema kartais visai neblogai pasinaudoti analogija.
Paziurekim pvz i menininka (tikra). Idomumo delei i kazka toki kaip linoraižininkas :) Jis daro linoraižinius. Aisku.
Technika salyginai nesudetinga - linoleume izraizyti norima vaizdeli. Paskui nuo jo daro atspaudus.
Dabar klausimas: ar jis gali tuos atspaudos pardavineti? Ar gali parduoti tik ta viena linoraizini? T.y. pati ta linoleumo gabala?

Dar vienas pavyzdukas. O kaip su rasytojais? Rasytojas irgi gali matyt parduot tik rankrasti (aciu dievui jei ranka ant popieriaus rase)? Ar vistik gali gauti ir honorara jei ta jo knyga kokia leidykla 1.000.000 egz tirazu? Kaip ten yra? :)))

Tai klausimas tada matyt ir yra: tai ar gali dainininke (ta pati Valinskiene, kuri man visai nepatinka) pati atlikti savo dainas? :)))
Arba koks nors renginiu vedejas (pasirengti ir) vesti vienetini rengini?


Teise zinoti?


Sokiai!

Netycia per radijaus "Kelyje" spaudos apzvalga isgirdau, kad Dainiaus Žebrausko ("Skruzdeliuko") auklėtiniai laimejo kazkokiam Europos hip-hop'o cempionate du aukso medalius.
"Vel", galima pasakyti. Nes jo aukletiniai vis ka nors kokiame nors konkurse laimi.

Ir ka? Ir nieko.
Cia ne kokiatais "eurovizija" ar "sokiai su spaliuko zvaigzdutemis" - tiesiog pastoviai nuosekliai ir labai kokybiskai dirbama. Be jokiu ziniasklaidiniu megafonu, pinigu prasymo is vyriausybes tam, kad uzimti kazkur n-taja vieta, ir kitokiu muilo burbulu...

"Komentatorius"

Na aciu Dievui!!!
Kaip palengvejo :)))

Bet tai iki kokio lygio reikia tureti saves nerealizavimo kompleksa (ir matyt visokiu kitokiu irgi - as ne specialistas), kad spresti apie kito asmens blogo verte ne pagal tai, kas ten rasoma, bet pagal tai, ar leidziama jame pasisakyti man, visu graziausiam ir protingiausiam :DDD
"Veidrodeli veidrodeli, kas pasaulyje graziausias, protingiausias, nuostabiausias?..." ;)

Kai kam gal reiktu maziau skaityt ir komentuot ivairiausius blogus ir grizt i realu gyvenima (kartais)? Bet ar as ka ismanau... :-]


Grow up.
Get a life!

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2009-01-05

Kalibrai savigynai

Norejau pasisakyti tema %subj% :)

Bet akivaizdu, kad pries pradedant samprotauti apie konkrecius kalibrus reikia bendro ("teorinio") ivado. Taigi, jei per daug nesileidziant i detales pradesiu nuo keliu aksiomu:



1. Ginklas tai instrumentas skirtas daryti skylems (distanciskai). Sia prasme jis nesiskiria nuo dreles (kitom prasmem jis skiriasi - kompaktiskesnis, leidzia daryt skyles is (gerokai) didesnio nuotolio etc). Skamba gana primityviai, bet labai norisi man sita akcentuot, nes kazkaip vis susiduriu su tuo, kad zmones isivaizduoja ginkluose slypint kazkokia magija: paimi ginkla ir ranka ir viskas pasikeicia - tu pats, kiti zmones, visa realybe...

Eksperimento delei pabandykim save isivaizduot su belaide (akumuliatorine) drele rankoje kurioj itaisytas ilgas (tarkim 2m) ilgio graztas. Juk jokios magijos skilndant is dreles nesijaucia? :) Instrumentas ir tiek. Jei iremsi drele i kazka ir paspausi mygtuka - ji tiesiog isgrez tame daikte skyle. Visai nieko magisko.

Dabar mintyse pakeiskim drele i pistoleta. Jei nusitaikysim i kazka ir paspausim nuleistuka tame daikte atsiras skyle. Tiesiog. Jei tai pasirodys besas zmogus ir skyle atsiras kokiuose nors jam svarbiuose organuose - yra tikimybe, kad jis mirs (visai taip pat kaip isgrezus skyle dreles pagalba). Velgi: jokios magijos...


Tikiuosi su siuo dalyku aisku... (nors zinau, kad ne - nes ta magijos tema (kad ir kaip ji bebutu vualiuojama) tesiasi ir tesiasi)





2. Kita aksioma:
Jei mus kazkas uzpuola, mus domina tik vienas dalykas - apsiginti, - t.y. kad mus paliktu ramybej. Irgi kaipo ir paprasta, bet zmones vel sugeba priburt :)

Kokiu budu padaryt, kad mus paliktu ramybej? Idealus (zinoma!) butu atvejis, kad tiesiog pasakai uzpuolikui: "buk toks malonus ir palik mane ramybej", ir jis palieka. Bet kazkaip visi suprantam , kad realybeje nekas is to gautusi. "Kieti bichai" isivaizduoja, kad uzpuolikui reikia kumsciu pagalba isaiskint ta "palik mane ramybej" ideja... na, matyt todel jie ir kieti bichai. Bet be tu kietu bichu (kuriu yra mazuma siais laikais (mazesne mazuma netgi matyt nei homoseksualu ;) )) yra ir tiesiog paprastu zmoniu, jau nekalbant apie tipine-vidutine moteri, kuri tikrai nieko kumsciu pagalba neisaiskins uzpuolikui (kuris statistiskai turi be galo didesne tikimybe buti vyriskos lyties, su visom is to isplaukianciom pasekmem).

Cia gi ir iskyla ginklo klausimas. Kam reikalingas ginklas tokiu atveju? Jis reikalingas tam, kad priversti uzpuolika palikti mus ramybej.

Galima zinoma kalbeti apie ivairius ginklus: kaipo lietsargius :) ... ar pvz. pipirinius purskalus ir elektroshokerius (kurie siaip labai efektyvus prie tam tikru salygu), bet kadangi tema apie saunamuosius ginklus (be to, kad ir kaip besuktum uodega tinkamai panaudojant jie yra efektyviausi), tai ties jais apsistokim.



Kaip ginklo (kuris, kaip issiaiskinom tiesiog instrumentas, "drele", bet ne "burtu lazdele") pagalba priversti uzpuolika "atsikabint"? Optimistiskai ziurint velgi - uzpuolikui turetu pakakt to, kad jis suvoktu, kad busimoji auka turi ginkla (t.y. jis gali ji pamatyt ar buti informuotas apie tai zodziu pvz (velgi subtilus niuansai verti atskiro aptarimo)). Tai suvokes jis lyg ir turetu palikt auka ramybej. Ane? Jei jis staiga apsigalvoja ir suprates, kad pamirso pasert kanareles nuskuba namo, auka (ir mes kartu su ja) zinoma begali tik dziaugtis.

Taciau ka daryt jei jis ir suvokes, kad uzpultasis turi ginkla savo planu pakeist neskuba?

Atsakymas irgi kaipo ir aiskus bei paprastas: pridaryti jame skyliu ventiliacijai. Ir mums visai nesvarbu ar to pasekoje uzpuolikas bus labai lengvai, lengvai, apysunkiai, sunkiai, labai sunkiai ar mirtinai suzeistas.





3. Issaiskine tuos du dalykus galim keliauti toliau ir pakabeti apie pacias tas skyles.



Pirmasis klausimas yra: kur tos skyles turetu buti?

Is praktines puses turetu buti akivaizdu, kad skyles rankose ar kojose nors ir sukeltu uzpuolikui nepatogumu, taciau paties uzpuolimo nesustabdytu. Skirtingai nei holivudo filmuose pistoleto suvis zmogaus nenuskraidina 20 metru atgal, juo labiau nenurauna rankos ir ja pataikius. Taipogi ir po pataikymo i koja zmogus gali pakankamai uztikrintai (slubuodamas) judet i prieki (jei jokie kaulai nesutrupinti). Beje, del sios priezasties paaugliskas mentalitetas "as jam sausiu i koja ir ji tik suzeisiu" turetu but iskart ismestas i siukslyna.

Efektyviausias budas sustabdyt uzpuolima, butu pazeisti uzpuoliko centrine nervu sistema - smegenis (ar stubura). To rezultatas matyt butu mirtis, bet kaip jau ne karta kartojau - tai nera nei kazkas butinai siektina, nei kazkas mirtinai vengtina (kalamburs ;) ) - savigynos situacijoje, tai tiesiog nera svarbu.

Problema yra ta, kad uzpuolimo atveju su visu tuo begaliniu kiekiu adrenalino gyslose, drebanciomis rankomis, tuneliniu matymu, sekliu kvepavimu etc etc etc, pataikyti i uzpuoliko galva, kuri labai tiketina, nebus stacionarus taikinys, (ar, jei jau apie tai kalbame, analogiskai ir pataikyt i ranka ar koja) yra ne tai, kad mazai tiketina, bet praktiskai neimanoma.

Del to lieka antrasis (kiek prastesnis taciau gerokai paprastesnis) variantas - uztikrinti, kad uzpuolikas kuo greiciau prarastu kuo didesni kieki kraujo, kas savo ruoztu pakankamai pazeistu tiek CNS tiek motorines sistemos funkcionavima tam, kad uzpuolimas butu nutrauktas. Todel ir yra mokoma savigynos atveju saudyti i "mases centra" - praktiniu poziuriu, tai butu zmogaus torso vidurys. Ir saudyti tol, kol uzpuolimas yra nutraukiamas. Zmogaus "mases centre" sukoncentruoti esminiai gyvybiniai organai: sirdis, aorta, kitos stambios kraujagysles, plauciai, kuriu pazeidimas sukelia dideli ir greita kraujo praradima.



Antrasis klausimas, kalbant apie skyles, butu: kokios tos skyles (t.y. atskirai paimta viena skyle) turetu buti?

Atsakymas velgi yra pakankamai paprastas. Kalbant apie skyles gyli yra aisku, kad gylis turi buti pakankamas tam, kad pasiekti tuos esminius organus, kuriu pazeidimas leistu nutraukti uzpuolima. Kita vertus, mes tikrai nenorim, kad ta skyle butu "per gili" (nes jei ta kulka perskrodus uzpuolika dar sugebes perskrist puse miesto ir nuzudyt pasalini zmogu, tai mums, itin tiketina, teks atsakyti uz pastarojo neatsargu nuzudyma net ir tuo atveju, jei uzpuoliko atzvilgiu buvo visiskai pagrista butinoji gintis).

Kalbant apie skyles skersmeni atsakymas velgi aiskus: jis turi buti kuo didesnis (nes kuo jis didesnis, tuo didesnis kiekis kraujo tuo greiciau gali isteket).



Kadangi mokslo tikslais saudyt i zmones yra nelabai humaniska, tai pasauliniu mastu yra nusistovejus moksline metodologija, kai saudmens efektyvumo vertinimui yra naudojama specialiai paruosta (standi!) zhele, kuri pakankamai tiksliai imituoja zmogaus minkstuosius audinius. Anot Tarptautines zaizdu balistikos asociacijos, pageidautinas efektyvus kulkos skvarbos gylis savigynai yra 12.5-14 coliu (32-36cm) ribose. Anot JAV Federaliniu turimu biuro, sios ribos kiek platesnes: 12-18 coliu (30-46cm). Nors is pirmo zvilgsnio apatine riba (30-32cm) gali atrodyti kiek per auksta, taciau nereikia pamirst, kad, viena - cia kalbama apie skvarba vientisame zele, o ne zmogaus kune su jo raumenimis, sausgyslemis, kaulais etc, ir antra - ne visada gynybiniai suviai buna tiesiai is priekio i krutines lastos viduri (pvz. smugio pargriautai aukai gali tekt saudyti gulint ant zemes i stovinti uzpuolika - kulkai tokiu atveju tektu iveikti daug ilgesni kelia pries pasiekiant gyvybinius organus). Bet kokiu atveju yra sutariama, kad ~45cm riba laikytina virsutine, i didesne skvarba yra nepageidautina, nes gali kelti nepagristai dideli pavoju aplinkiniams...



Tai matyt tiek teorijos. Atsiremiant i tai jau butu galima pereiti prie konkreciu kalbru savigynai klausimo: kodel vienas ar kitas kalibras daugiau ar maziau yra tinkamas savigynai Lietuvos salygomis (mano neipareigojancia nuomone, zinoma :) )...