2007-10-05

Lygus ir vienodi?

Vyrai ir moterys lygus. Taip, negincytinai. Bet ar mes vienodi?

Man keista, kai dabar tam vyru ir moteru lygybes deklaravimo polekyje kazkaip isijauciama ir ima atrodyti nepolitkorektiska bet kokia uzuomina, kad mes vistik nevienodi.

Mane asmeniskai erzina (kvailu) vyru seksistiniai pareiskimai ir "juokeliai" (jiems tai atrodo juokinga juk, ane?). Cia galim prisiminti kad ir roboto, laikinai einancio Seimo pirmininko pareigas, "nurodyma" vieno Seimo posedzio metu: "Tylet bobos, vyrai kalba!". Mano nuomone po tokio pareiskimo jis turejo but isdulkintas tiek tiesiogine tiek ir perkeltine prasme... na bet... kalba ne apie tai.

Bet man taip pat atrodo visiskai kvailas ir moteru pasishiaushimas, kai tik kalba uzeina apie kazka, kur vyrai ir moterys tiesiog skirtingi. Kad ir pvz. tai, kad moterys vairuoja blogiau nei vyrai.
Taip, yra moteru, kurios vaizuoja geriau nei vyrai.
Taip, moterys atsargesnes (dazniausiai) ir vazineja leciau.
Bet ar tai nusako vairavimo sugebejimus?).

Vyrai geriau suvokia erdve ir sugeba joje orientuotis. Cia moksliniais tyrimais irodytas faktas. Del to vyrai (bendrai imant) yra geresni (tai tik lyginamasis parametras, tai visiskai nebutinai reiskia "geri") vairuotojai nei moterys (bendrai paemus).

Ir tai neparodo jokios nelygybes, o tik skirtinguma. Nejau tai isties taip visiskai nesuprantama?...

Juk niekas (rimtai), kaip nelygybes nevertina to, kad vyrai neturi pvz. krutu ar nesugeba reikst emociju. Mes tiesiog skirtingi. Labai. Taciau lygus.

Taip ir turi buti.