2008-06-30

Drasi salis?

"Lietuvos - drasios salies" koncepcija kritikuoja visi kas tik netingi. Tik atrodo, kad dauguma nera net truputi isigiline, i ta koncepcija (kaip iprasta :D). Kelios mano mintys...

Mintis zinoma teisinga, kad reikia tam tikros konceptualios idejos, kuria ne tik galima butu pateikti pasauliui, bet ir patys lietuviai ja tiketu. Akivaizdu, kad gan problematiska ja ivardint (juolab, kad pagal tyrimus lietuviai vertina Lietuva blogiau nei uzsienieciai (tai labai daug sako, nors nesu iki galo tikras - ka butent?)). Taip pat akivaizdu ir tai, kad dabar Lietuva neturi nei krypties, nei vizijos nei dar ko nors. Gyvenama tik sia diena. Bet atgal prie temos:

Pirmas dalykas kas ateina i galva - darbstumas.
Bet cia matyciau dvi problemas:
Lietuviai nera tokie darbstus, kaip mes patys teigiam - tas akivaizdu lyginant pvz. musu augimo tempus su kitom Baltijos salim (nepaisant to, kad mes patys save visad tapome ekonominiais ir politiniais regiono lyderiai).
Pasauliniu mastu su darbstumu asocijuojasi japonai ir ar kinai.

Dar gebam isgert daug. Bet lenkai ir zinoma rusai mus toli lenkia.

Kuklumas apie kuri probegsmiais uzsimenama studijoje idomus keliais aspektais. Tai viena tu savybiu kuria lietuviai kazkodel priskiria sau, kaip tautai (skirtingai nei ta pati drasa, kazkodel).
Viena vertus nepaisant to, kad tai lyg ir teigiama savybe, taciau kaip salies ivaizdzio ideja visiskai nepatraukli. Nei mums patiems, nei kitiems zmonems pasaulyje. Juolab, kad kuklumas pas mus is esmes stagnacinio katalikiskumo sinonimas (kokius vaizdinius sukelia pvz posakis "kukli lietuvaite"? Va butent...) - ir as nesu tikras ar pastaraji traktavima imanoma pakeist numatomoje ateityje...

Draugiskumas ir svetingumas? Manau, to galim mokytis is pietu Kaukazo saliu ir mokytis... ir mokytis...

Drasos ideja gana patraukli imho. Ypac turint omenyje dabartini Lietuvos savimones ir savivertes beformiskuma. Zalgiris asocijuojasi su krepsiniu ir oranziniu kamuoliu, o ne tautos pergalem ir raudonu krauju. Pilenai pastaruoju metu susilaukia vertinimu, nei kaip didvyriskumo apraiska, o veik kvailumo apraiska. Geguzes 3 Konstitucija - isties revoliucingas (ir jei ka, atsizvelgiant i istorine situacija reikalaves drasos) zingsnis ne tik musu, bet ir Europos istorijoje - "atiduodama" lenkams, nepaisant to, kad tai musu bendras abieju tautu paveldas (tas matyt nenuostabu, nes nuo prieskario laiku Respublikos laikotarpis suvokiamas kaip Lenkijos okupacija, o ne bendra abieju saliu valstybe (nereikia pamirst Lietuvos ir Lenkijos santykiu ypatumu XX a. pradzioj). Tarybiniais laikais si ideja zinoma toliau palaikyta. Bet gal jau laikas atsipraust truputeli?).
Tauta be praeities - tauta be ateities?

Akivaizdu, kad reikia kazka keisti.

Kita vertus drasi salis pasauliui - Skotija.
Koncepcijos autoriu argumentas, kad jie dabar Didziosios Britanijos sudetyje labai silpnas: visi pasaulyje jau bent filmu deka zino to kaina.
Kita vertus - musu pastangos bet kokia kaina stoti i NATO ir ES (nors blaiviai mastant visiskai neisvengiamos), t.y. ieskoti dideliu ir baisiu "uztareju" nerodo milziniskos drasos. Dabartine musu pozicija, kuri Europos suvokime yra "antirusiska", beje irgi nera perdaug drasi. Mums gal taip ir atrodo, bet is sono tai gali atrodyt ir kaip mazo sunycio garsus kiauksejimas ant lokio pasislepus uz dideliu sunu nugaru...

Nezinau. Nebent tai bus ne "brave country", bet pvz. "courageous state" - pastarasis turi visokiu idomiu saskambiu savyje... kuriuos galbut kurybingai pazvelgus imanoma isnaudoti.

Siaip imho reikejo kazka progresyvaus ir agresyvaus sugalvot...
"Lietuva - atomine neuzauga"? :DDD
Stipru, patrauklu, smaikstu, juokinga, isimintina. Nesu tikras tik ar labai pozityvu :)))
Nors angliskai geriau skamba zinoma: "Lithuania - Atomic Midget".
Paleist dar per laikrascius anti, kad pradejome atomine programa ir per artimiausius tris metus bandysim atomine bomba... ir pastoviai ja kurstyt... pradet pardavinet atvirutes su Gedimino pilim atominio sprogimo fone... rengt ekskursijas atominej elektrinej ir rodyt jiems Cerenkovo svytejima etc. :)
Ir salies logo butu paprastas ir isimenantis - Lietuvos pavidalo fone radiaktyvumo zenklas.

Kita izuli ideja: "Lietuva - zydu gimtine"...
Kontraversiska? Isimintina? Provokuoja? :)
Koks skirtumas kad nelabai samoninga - bet isimins visi. Jeu vien del to, kad zydu lobistai visame pasaulyje per visu saliu valdzias ims prastuminet visokius kvailus dokumentus vertinancius sita ideja ;)


Ir beje - jei jau konceptuali ideja tokia sugalvota, tai Lietuvos simbolis (prekes zenklas) kuri cia visai nesenai patvirtino ale bet absoliuciai ne i tema. Jame jokia drasa neatsispindi. Va tau ir konceptuali ideja.