2008-06-02

Kuo smegenys kaip raumenys

Kuo smegenys yra kaip raumenys?

Paziuri i koki kulturista. Kruva raumenu, atrodo oda vos neplysta, vos pajegia juos sutalpint. Nesigilinant i tai ar tai grazu ir gerai, tenka pastebeti, kad bet kokiu atveju tai yra labai ispudinga.
Klausimas matyt butu: o tai kaip tai atsiranda? Tie raumenu gurvuoliai beigi sausgysliu lynai? (:DDD)
Atsakymas taipgi paprastas: tinkama mityba ir kas dar svarbiau - rimtos treniruotes. Kasdien, nepaisant skausmo ir nesishaukiant mamos. Aisku, kad tinkami genetiniai "pagrindai" visai neprosal (ir kai zmones isvis matyt nepajegs niekad uzsiauginti tokiu kalnu, kas kitiems nesunkiai gaunasi), bet pagrindinis dalykas vis tiek yra darbas. Treniruotes. Be jokiu apgailetinu pasiteisinimu. Ir tada net didziausias storulis gali tapti isties raumeningu (net jei ir liks toliau pakankamai neblogas "lasiniuotis" :).

O kuo cia detas protas?

Kazkaip visiems zmonems daugiau ar maziau aiskus tas dalykas, kad nesvarbu, kokie tavo genai - ar tu linkes tukti, ar buti kudena, bet jei tu rimtai treniruosies, tu tikrai gali priaugti raumenu. Ir is esmes nuo taves priklauso kiek daug. Gal but vienam zmogui reikes daugiau pastangu, kitam maziau - bet konstanta lieka. Idetos pastangos virsta gautu rezultatu (gal del to kai kurie storuliai ir nieko nepajegia padaryt, kad nelabai stengiasi, o dejuoja apie genus? - bent jau tokia isvada persasi paziurejus, kaip jie letargiskai mina pedalus sportu klube nusistate maziausia imanoma kruvi ir tuo pat metu skaito laikrascius).
Aisku.

Keista, bet daugumai zmoniu atrodo, jog protas yra pastovus dydis (na nebent i galva "normaliai" gautum - tada jis pasikeicia i blogaja puse). Jei gimei protingas, tai nepakeiciama. O jei nelabai protingas - tai toks jau ir busi.

Man kazko atrodo kitaip. Aisku, kad igimti dalykai yra svarbus. Labai. Ir aisku, kad norint but genijum be to (igimties) neapseisi (matyt).
Bet taip pat akivaizdu, kad pasyvus protas (koks jis iskilus bebutu is pradziu) palaipsniui atrofuojasi. Analogiskai ir protas, kuris galbut nebutinai pirmojo ryskio zvaigzde, taciau pastoviai naudojamas ir treniruojamas tolydzio pasieks naujas aukstumas. Ir kitaip buti negali.

Idetos pastangos virsta gautu rezultatu.

Is to aiski isvada, kad butina tai daryt nuolat... bent jau man ji aiski.