2007-04-27

Kodel mano pase neirasyta tautybe...

...arba kodel ateiviams reikia dvigubos pilietybes

Taigi pirma atsakymas i pirmaji klausima. Todel, kad as esu sventai isitikines, kad tautybe ir tautiskumas yra tai, kad yra zmogaus viduj (sirdyje, dvasioje) bet ne tai, kas irasyta pase. Tai, kad as isirasysiu pase "Tautybė: lietuvis" nepadarys manes labiau lietuviu (kita vertus - stipriai tiketina, kad nepaisant to, kad pas mane tokio iraso nera, as esu labiau lietuvis nei tulas personazas su tokiu irasu). Nes, kaip sakiau, - tai cia, giliai viduj.

Bet kuo tai siejasi su ateiviais (juos kazkaip is inercijos vis dar iprasta vadint iseiviais, nors ziurint i zodzio prasme, tai "ateivis" daug tiksliau apibudina juos nudienos kontekste) ir ju dvigubos pilietybes begaliniu troskimu.
Tuos visus argumentus ir pretekstus mes jau girdejom: pradedant nuo to, kad tai pades issaugoti tautiskuma baigiant tuo, kad jie atvez savo uzdirbtus pinigus ir juos investuos Lietuvoj...
Del tautiskumo - tai kaip jau sakiau, tautiskumas nesisieja su paso spalva. Jei jis isties jaucia poreiki nenumaldoma buti ne tik lietuviu pagal tautybe, bet ir Lietuvos piliečiu, tai musu istatymai jo sito pasiryzimo visiskai nevarzo - bet kuri lietuviu kilmes asmuo gali tapt Lietuvos pilieciu.
O del investavimo tai isvis juokinga - kas gi trukdo dabar?

Kazkaip pamirstamas vienas subtilus, bet esminis, momentas - pilietybė tai teisinis ryšys tarp asmens ir jo valstybės. Ji su savo pavadinimu atneša ne tik teises, bet ir pareigas tos valstybės atžvilgiu, kurios pilietis tu esi. O pareigu ateiviai tai tikrai nenori. Va, paprastas reductio ad absurdum: hipotetinio Lietuvos karo su "kuria nors nedraugiška kaimyne" atveju ar jie visi puls stoti i Lietuvos kariuomene ir ginti "savo" sali? Juk ne. Nereikia but aiskiaregiu, kad pasakyt kas butu - sedetu jie savo saugiuose namuose kitoj atlanto pusej ir dejuotu "oj oj, kaip sunku Lietuvoj" :D Na gerai, tarkim tai perdaug ziauru, paimkim kazka realesnio - ar jie imtu moketi asmens pajamu mokesti nuo savo gaunamu pajamu, Lietuvoje. Taigi, paspeliojam. Vieno spejimo pakaks?

O tai kam tos pilietybes tada taip prisireike? Nori padalyvaut rinkimuose Lietuvoj? :))) Mintis siaip idomi zinoma, jei jiems norisi taip papramogaut, bet jei atsizvelgsim i vertinimus, kad visam pasaulyje lietuviu kilmes asmenu negyvenanciu Lietuvoj yra daugiau nei milijonas, tai galim turet smagiu nuotykiu, kai "jie" "mums" isrinktu valdzia, su kuria mes turetume gyvent :))) (gerai, cia zinoma "musu" problema, o ne "ju" - ir gal tai netgi butu visai sveika... soko terapijos prasme).

Bet grizkim prie klausimo - tai kam gi taip prisireike tos antros pilietybes. Ir dar Lietuvos, o ne kokios Sveicarijos? As tai isties nerandu jokio kito paaiskinimo, kaip tik naudos ieskojimas.

Tureti vienu metu JAV ir ES pilietybę!

Kokias tai suteikia galimybes! Va tai yra tikrai vertinga ir del to tikrai verta stengtis!
O ne del kazkokio tariamo tautiskumo :DDD