2007-09-13

"The Grand Duche of Lithuania is a middle age belarusian state"

Idomu ar kada nors kas nors susimaste, kokios vistik to priezastys, kad pvz. Lietuvoje pas mus siokia ar tokia demokratija (nesigilinant i ka tai reiskia, kiek tai gerai ir kokia ji turetu buti, isties), kai tuo tarpu Baltarusijoj - totalitarizmas? Istorines Lukasenkos iskilimo i valdzia aplinkybes kaip ir zinomos, bet kas tai salygoja placiaja prasme

Mano nuomone, viena esminiu priezasciu - istorines tradicijos nebuvimas pas Baltarusius. Jei mes galim atsizvelgt atgal ir matyti Lietuvos Didziaja Kunigaikstyste, karaliu Mindauga, Seimus, bajoru demokratija, Abieju tautu Respublika, geguzes 3-osios Konstitucija, tai ka gali matyti baltarusiai?

Baltarusija, kaip valstybe atsiranda XX a. pradzioje - 1918m. isikurus Baltarusijos tautinei respublikai (kuri tiesa egzistavo tik metus pries pavirsdama (aisku su kieno pagalba :) Baltarusijos SSR). Iki tol ji visa laika buvo tiesiog dalis kitu valstybiu: tos pacios LDK ar Rusijos imperijos. O isties nepriklausoma ji tampa tik 1991 m. Kitaip sakant - jokios istorines valstybingumo tradicijos neegzistuoja isvis!

Bet ji yra butina. Kadangi, kaip sakoma "tas kas neprisimena praeities, neturi ateities". Ir ka daro baltarusiai? Easy! Jie tiesiog uzurpuoja Lietuvos istorija :)
Nezinau, ar tai juokinga ar graudu, bet tokie teiginiai, kaip %subj% yra baltarusiskosios opozicines Baltarusijos istoriografijos pagrindas. Ir tada visai nesvarbu, kad baltos rusios pavadinimas isvis pirma karta minimas tik XVI a. gale - nes lietuviu nacionaline valstybe (kaip mes tai matom) isties yra baltarusiu nacionaline valstybe!

Tos "demokratines Baltarusijos jegos", kurias mes taip labai visokiais budais remiam, visiskai nedviprasmiskai kalba apie tai, kad Lietuva yra Baltarusijos dalis. Na, atskilus zinoma nuo jos. Bet tai juk nereiskia, kad negali buti prijungta. Ironiska?... gal nelabai.

Nezinau ka cia daugiau ir pasakyt :)
Imho akivaizdu tai, kad nepaisant visu isvedziojimu apie Baltarusijos istorine praeiti kaip LDK, jos valstybingumo tradicija yra slaviska - jei tiksliau, akivaidziai rusiskai-imperiska... O noras pagristi damokratijos siekius vercia kurti mitus... arba vogti juos is kitu :DDD

Jei kam idomu:
http://www.belarusguide.com/as/history/jermal.html
http://www.belarusguide.com/as/history/pahonia.html
Cia isvis galima prisiskaityt ir apie tai, kaip zemaiciai perrase LDK istorija :) ir kaip Vyčio priėmimas kaip herbo reiske Lietuvos imperinius planus (cia XX a. pradzioj! :) ir kitu labai idomiu dalyku, kurie lietuviams nezinomi :D

[edit] Va cia apie vyti, kaip yra: http://geraldika.ru/symbols/5044

2007-09-12

Zeitgeist revisited

Kas idomu su smegenu plovimu? Tai, kad kiekvienas isitikines, kad jam ju isplauti neimanoma, taciau nepaisant to, visu (ok, absoliucios daugumos) mastymas aiskiai formuojamas to plovimo. Na, pvz: demokratija yra gerai, virsyti greiti yra blogai, reikia kovoti su terorizmu, Adamkus - geras prezidentas... ir t.t.

Ir nors ash ir islieku (tikiuosi) skeptiskas net tokiu tariamu aksiomu atzvilgiu, juo labiau buna idomu atrasti, kad man paciam isplove smegenis :)

Apie ka as?

9/11.
Kai ivyko tie isgarseje ivykiai, tai mano pirmosios mintys buvo apie tai, kad tai vistik daug per daug per sudetinga operacija, kad juos galetu atlikti kazkokia is esmes marginaline (jei nekreipsim demesio i ispusta burbula) grupuote. As nesu iki galo tikras ar tai (taip sekmingai) pavyktu pvz Rusijos spec. tarnyboms (na, gal...), bet cia kazkokia grupele tikrai ne geniju surenge tokia akcija su kuria siuolaikineje istorijoje nelabai kas gali lygintis. Keista. Ir kelia daug abejoniu. Isties man tada buvo labai panasu, kad cia kazkokia akcija, kuria organizuojant dalyvavo pacios JAV slaptosios tarnybos. Vienu ar kitu budu.

Ir ka paskui?

O paskui...
OSAMA BIN LADEN!!! Bin Laden, binladen bin laden... durchladen, nachladen, osama bin laden binladen bin laden... Na ir t.t. Kol visas mano skepsis isgaravo: "viska padare alkaida su binladenu - jokiu klausimu nera". Net jei kazkur ir perskaitydavau kokias nors abejones sia 'tiesa', kazkaip net nesusimatydavau apie tai...

Dabar va vel kazkaip susimaciau... Na taip, todel, kad paziurejau "Zeitgeist". Hmmm... :\


Va taip va ir plaunamos smegenys :)

2007-09-11

Robototechnika revisited :)

Is patikimu saltiniu gavau informacija, kad galimai atnaujinta androido, laikinai einancio MVD ministro pareigas programine iranga - pastebetas labiau zmones primenantis elgesys, bei kai kurios emociju apraiskos...

Will keep you informed :)

2007-09-10

ZEITGEIST

www.zeitgeistmovie.com

Verciant is vokieciu kalbos: laiko (-u) dvasia (~ epochos dvasia etc).

Filmas kiek naivokas (ta prasme, kad paprastas, ir gana dogmatiskas) zinoma (nes statytas amerikieciams), ir jame isdestyti dalykai, apie kuriuos "intelektualai" megsta sakyti: "visa tai zinoma, bet gerai sudeliota" (nors dazniausiai tai jiems visai ir nera zinoma, bet negi prisipazinsi :DDD ).

Bet siaip idomu, kai ir kiti zmones, prieina prie tokiu isvadu kaip ir as... Ar galbut cia as empiriskai (stebedamas aplinka) prieinu prie to, ka kazkas isveda faktu (irodymu) pagrindu. Ar dar kaip nors.

Gal daugiau ir nekomentuosiu. Rekomenduotina paziuret kiekvienam, kas reiskia pretenzijas i "mastyma" bei "nuomones turejima".