2009-01-03

Krize!

JAV rankiniu saunamuju ginklu pramone (t.y. ta pramone kuri gamina rankinius saunamuosius ginklus, ju dalis ir visokius agresuarus jiems) istiko krize...

Lyg ir neturetu stebint jei jau automobiliu pramone krize istiko, kad jos vadai net eina keliaklupsciaut pries valdzia.

Tik va kad ginklakaliams krize truputi kitokia: ju beda ta, kad pardavimai isaugo simtais tukstanciu (!) procentu. Visi bent kazko verti ginklai isparduoti, ju gamintojai apkrauti uzsakymais iki tokio lygio, kad nemaza dalis jau net backorderiu nepriima...

Kodel tokia neadekvati reakcija i ekonomine krize?

Tie, kas kazkiek domisi JAV politika, nesunkiai pasakys, kad tokie stebuklai ekonomines krizes laikotarpiu vyksta del naujai isrinkto prezidento - Obama zinomas kaip menkas 2nd amendment "draugas" (nors rinkimu metu ta buvo stengiamasi is visu jegu slepti). Jo "komandos" nariai - pagarseja hoplofobai... Zmones tiesiog bijo, kad naujoji valdzia visokiu nauju labai gudriu istatymu draudzianciu ar ribojanciu ginklu isigyjima/turejima...

Tai matyt ir nenuostabu, kad ginklu pardavimai taip fantastiskai isaugo (ir juk juos perka taip pat ir tie, kurie uz ta pato Obama balsavo :) ).

Obamai jau netgi siuloma suteikti "gun salesmen of the year" titula :)))

2009-01-01

Su Naujais!

Gyvenimas vis Gereja ir Gereja!!!

:)

2008-12-29

Но главное, что необходимо, это, — когда мы пишем закон для всей страны, — иметь в виду разумных и сильных, а не пьяных и слабых
- Пётр Аркадьевич Столыпин

[Paryskinimai mano. LTSR.LT]

4 taisykles

Gal pries pradedant bet ka isties rasinet apie savigynos ginklus reiktu (dar karta, nes jau kazkada kalbejau) pakalbet apie keturias taisykles. Tai yra tik keturios taisykles kuriu laikymasis uztikrina veik visiska ginklo sauguma. Galimybe, kad ginklas issaus jei laikomasi visu siu taisykliu arteja prie nulio ir tam reikia itin neordinariu salygu... pvz ginklo imesto i lauza ar panasiai.

Kodel 4?


Gal pradekim pvz nuo to, kad uzejau ash cia neseniai i Ekskomisaru biuro saudyklos tinklapi... Ekskomisarai rimti dedes ir kas jau kas, bet jie matyt zino, kaip elgtis su ginklais. Atsidariau pagrindines naudojimosi saunamuoju ginklu taisykles ir ka as matau? Ju net 24!

Tai kodel as sakau, kad jos yra keturios, kai ekskomisarai (rimti dedes ir siaip ne is kelmo spirti :) ) sako kad dvideshimt-keturios?

As nesakau, kad tos dvidesimt keturios taisykles yra ydingos (nors kai ko as absoliuciai nesuprantu... ka reiskia pvz: "22) Niekada neslopinkite šaunamojo ginklo atliekamos funkcijos. Tai gali sukelti šaunamojo ginklo sprogimą ar kitokį sugadinimą ir tuo būdu atnešti neigiamų padarinių sveikatai"?... o del kai ko labai gincyciausi) taciau jos yra dvidesimt keturios. Norint, kad jos butu ismoktos ir kad ju butu laikomasi visur ir visada ju paprasciausia yra perdaug. Toks didelis kiekis sukelia neiaskumu: juk negali jos buti visos vienodai svarbios, kai ju tiek daug? O jei ne visos vienodai svarbios - tai kurios tada svarbiausios? Kaip jas visas isikalti i galva?

Faktas, kad turint noro tu taisykliu galima prigalvot ir 54 ir 104 ir 1004 (kad ir pvz "niekada nemeskite ginklo i lauza" - ko nera minetuose 24 punktuose)... Bet mastanciam zmogui to is esmes nereikia.

Reikia kazko, kas butu paprastai isimenama ir ko butu visada laikomasi.


Keturias taisykles savo laiku suformulavo Col.lt. Jeff Cooper (kuris per gyvenima tiek visko prikure ir prifomulavo, kad dabar visi naudojasi, bet daznai pamirsta autoriu :). Apie ji galima labai daug kalbeti (gugle jusu draugas)... pasakysiu trumpai - jis dar gerokai rimtesnis dede nei visi ekskomisarai kartu sudeti (su visa (tikra) pagarba ekskomisarams)).

Taisykles yra tik keturios, bet jos yra pakankamos ir issamios maksimaliai saugiam elgesiui su saunamaisiais ginklais.
Taigi:


1. Visi ginklai visada yra uztaisyti (All guns are always loaded).
Cia netgi ne taisykle, o dogma. Ne karta ir ne du yra nutike, kai su "neuztaisytu" ginklu buvo nusauti zmones. Todel, viena vertus, paemus bet kuri ginkla i rankas reikia visad patikrinti ar jis nera uztaisytas ir kita vertus, net ir isitikinus, kad jis neuztaisytas elgtis su juo itin atsargiai - todel kad, zr. 1 taisykle. Labai didele ir be galo daug kainuoti galinti klaida yra elgtis su neuztaisytu ginklu kitaip negu su uztaisytu.
Reikia ne apsimesti kad ginklas "atseit" yra uztaisytas, bet realiai visada ir su kiekvienu ginklu elgtis taip, kaip elgiamasi su uztaisytu ginklu.
Ginklas niekada nera neuztaisytas - bet jis kartais gali buti "neuztaisytas".


2. Niekada nenukreipkite ginklo i nieka, ko jus nenorite sunaikinti (Never let the muzzle cover anything you are not willing to destroy)
Tai apima tiek kitus asmenis, gyvunus, daiktus, tiek ir save. Tai apima ir uztaisytus ginklus ir "neuztaisytus" ginklus. Nenukreipti ginklo reikia ne tik samoningai, bet ir nesamoningai. Na ir niekada tai reiskia niekada. Kaip ir kitu taisykliu atveju - pazeidimo kaina gali buti zmogaus mirtis.


3. Nedekite pirsto ant nuleistuko tol, kol nesate nusitaike i taikini ir pasiryze sauti. (Keep your finger off the trigger ‘till your sights are on the target and you are willing to shoot.)
Si taisykle vadinama Auksine del to, kad net nesant kitu taisykliu ji uztikrina maksimalu imanoma sauguma (skirtingai nei holivudo filmuose ginklai paprastai patys neshaudo).
Kai nusitaikote i taikini ir pasiruosiate sauti, tik tada pirstas keliauja ant nuleistuko. Patraukiat taikikli nuo taikinio - ir pirstas pasitraukia nuo nuleistuko. Ant taikinio - ant nuleistuko, nuo taikinio - nuo nuleistuko. Labai paprasta. Nepaisant to, sios taisykles nesilaikymas matyt kaltas del didziausio kiekio mirciu ir suzeidimu.
Visais kitais atvejais, kai nesitaikoma i taikini pirstas ilsisi istiestas i prieki lygiagreciai pistoleto (revolverio, sautuvo) remui.
(Btw. nesunku pastebeti, kad minetos saudyklos tituliniame puslapyje prifotografuotos lietuviskos zvaigzdutes sia taisykle visiskai pazeidzia... :/ Siaip tai saudyklai turetu but geda... bet ar as ka ismanau ;) )


4. Buk tikras del savo taikinio (Be sure of your target)
Tai yra buk visiskai tikras del to i ka sauni. Tai reiskia ne tik, kad nesaudai i garsus ir seselius bet taip pat ir tai, kad pries saudamas ivertini kas bus tuo atveju, jei nepataikysi i taikini, o jei ir pataikysi, tai kas bus kai kulka perskros taikini kiaurai ir nuleks toliau. I ka ji tada pataikys?



Stai ir viskas. Norint isvengt tragedijos is esmes pakanka laikytis tik vienos is siu taisykliu.

Nepaisant to, tragedijos vis tiek ivyksta. Kodel? Todel, kad zmones turi ypatinga talenta nesilaikyti net paciu paprasciausiu ir aiskiausiu taisykliu, nes kiekvienas yra ekspertas ir viska zino "geriau".

Kaip cia neprisiminsi vieno is Darvino apdovanojimo laureatu, kuris i zmonos komentara, kad reikia elgtis su ginklais atsargiai pasake kazkatais tokio kaip "saugumas slypi galvoje" po ko pridejo pistoleta prie smilkinio ir budamas isitikines, kad jis neuztaisytas, nuspaude nuleistuka. Ko rezultate (aisku, nes kitaip nebutu patekes i Darvino apdovanojimus) istashke sau smegenis. Apart liudnos sypsenos, kuria sukelia is istorija (ir hoplofobu panikos eilini karta izvelgiant ginkluose slypincias piktasias jegas) akivaizdu, kad buvo pazeistos visos 4 taisykles... Ir jei nors viena is ju nebutu buvus pazeista (galbut) viskas butu pasibaige geriau.
Ir beje - jis buvo teisus. Saugumas isties slypi naudotojo galvoje, o ne paciame daikte (ginkle). Ta jis (akivaizdziai) ir pademonstravo...



Siaip imho sias taisykles reikia ismokti mintinai (ir laikytis iskilus butinybei) netgi tiems, kurie niekada nesiruosia tureti nieko bendro su ginklais.

Intro: Teises Gintis Instrumentuote



Teise Gintis, jei ji nera tik literaturine rozine fikcija, suponuoja galimybe gintis... o tai savo ruoztu reiskia tinkamu instrumentu tam tikslui turejima.
Tie instrumentai ginklais vadinami :)

Viena is temu, kuria zadejau rasyti SOI buvo ginklai ir savigyna. Kaip rodo patirtis - as apie juos veik nerasau. Kodel?

Isties priezasciu visa kruva, bet pagrindine matyt ta, kad Lietuvoj hoplofobija iki tiek isigalejus, kad zydi ryskiausiais graziausiais ziedais, o bet kokia uzuomina apie tai, kad zmogus gali dometis ginklais ir ju naudojimu vertinama vos ne kaip seksualinis iskrypimas :) ir kiekvienas realistiskas, neatmieshtas mistine baime, pasisakymas apie juos susilaukia visiskai idiotisku komentaru (tiek spaudoje, tiek ir visur kitur - pavyzdziu toli ieskot juk nereikia, a-ne? :DDD).
Kita vertus.Informacijos apie (rankinius saunamuosius) ginklus, ju panaudojima savigynai etc etc etc lietuviskai nera. As siaip veik niekad nesiknaisioju po lietuviskaji interneta, nes imho triuksmo/signalo santykis liudnas (apie kokia tema bekalbetume), bet sakykim taip... paskutini karta googlinau "lietuviskas erdves" apie ginklus ir savigyna 2003 metais. Padariau tai idomumo praeita savaite. Praejo penki metai - situacija (visiskai) ta pati. Normalios informacijos kaip nebuvo - taip ir nera (na, nuotrupos kai kur). Nei apie savigyna, nei apie ginklus savigynai, nei apie ginklus apskritai. Tie patys plepalai is zmoniu, kurie "nesidomi uztat viska ismano" puses... tu paciu (klaidingu) mitu kartojimas, tu paciu fantastiniu pasaku pasakojimas...

To paskatintas nusprendziau vis tik si ta laikas nuo laiko parasyti apie ginklus. Tiems, kas jais domisi, tame jokiu naujoviu ir atradimu (bijau kad) nebus. Tiems zmonems gi, kurie niekad tuo nesidomejo rimciau, bet pvz. svarsto kartais ar nevertetu isigyti ginkla ar tiesiog noretu kazkur rasti aiskios paprastos informacijos be perdetu emociniu nusisnekejimu - manau bus idomu. Tos info spragos zinoma neuzpildysiu (o ir nesirengiu), bet vis...

Cia prie progos gal reik pabrezt, kad tai ka sakau ir rasau yra tik mano nuomone (tas lyg ir turetu buti aisku visiems, bet kazkaip vis tiek daznai pamirstama).

Taigi... klausimas: kodel as manau, kad as isvis esu kompetentingas kazka pasakoti apie ginklus, savigyna ir kitus susijusius dalykus? Ne, as nesu (ir niekad nebuvau) policininkas. Nesu ir nebuvau taip pat niekad ir kareivis. Nesu netgi medziotojas.Taciau. As domiuosi ginklais. Pirmiausia rankiniais saunamaisiais: revolveriais ir pistoletais. Taip pat ir sautuvais. Ir as domiuosi ju panaudojimu: tiek kare, tiek taikos metu - savigynai, sportui, pramogai (o dieve, kaip nemoralu, kaip taip galima, ginklai ir dar pramogai!!!).
Ir domiuosi, tai reiskia ne tik man jie "patinka", nors taip yra (analogiskai, kaip zmonems patinka pvz. laikrodziai - idomus techniniu poziuriu irenginiai, idomu, kaip visos dalys tarpusavi saveikauja etc), bet ir domiuosi. Ka gi reiskia "domiuosi" (kai as tai sakau)?

Pamenu mokantis mokykloje buvo toks dalykas kaip "atminimai". Vienas klausimu, kuris ten budavo uzduodamas: "koks tavo hobis?". Ir verciant lapa po lapo daugumos atsakymas buvo standartinis "knygu skaitymas, muzika". Ar tai reiskia, kad tas knygu skaitymas ir muzika buvo tokie jau populiarus hobiai? Vargu bau. Tai greiciausiai reiskia, kad zmones niekuo nesidomi, tiesiog is poreikio kazka irasyt iraso tas pacias banalybes...
(Taip pat kaip visi "vyrai" YRA labai geri vairuotojai ir labai moka patenkint moteri... bet dazniausiai isties nei to nei kito neismano, nes nei tuo nei kitu nesidomi. O ir kam - juk jiems tai "igimta", juk jie VYRAI. Juokinga? Gal. Apgailetina? Tikrai. Matyt tas pats ir su ginklais... jei jau "vyras", tai "ekspertas" :/ Bet as nukrypstu...)

As domiuosi (inter alia ginklais) kiek kitaip :). Ne tik deklaratyviai.
"Truputeli" rimciau :)))
Ginklai mano hobis yra ne del to, kad as neturiu daugiau ka pasakyt anketai ar kuo dometis (as domiuosi taip pat kaip minejau ir automobiliais, hipnoze ir dar siuo tuo), o todel, kad man tai idomu. Man daugiau nei 30 metu ir ginklais as domiuosi jau daugiau nei puse savo amziaus. Skaitau apie juos, narsau interneta, mastau, analizuoju, vertinu.

Del to manau (nors juk gali buti kad klystu ;) ), kad mano domejimasis tema plius kritinis mastymas plius teisinis issilavinimas leidzia man pakankamai pagristai samprotauti apie ginklus ir ju panaudojima (iskaitant ir ypac savigynai). Tai kad nesu/nebuvau policininkas, kareivis ar medziotojas matyt tam tikru aspektu yra trukumas, bet kitu poziuriu net atvirksciai, nes sie zmones daznai papuola i mastymo klystkeli "jei as plaktukas, tai viskas aplink man atrodo vinys"... (gal parasysiu apie tai placiau kada veliau). Ir jie pakankamai retai domisi ginklais (bent jau taip rodo pasauline praktika - nemanau, kad Lietuva kuo nors is esmes skiriasi siuo poziuriu).

Bet kaip jau sakyta: tai ka rasau - tik mano nuomone. O kas ten sakoma apie nuomones matyt zinome ;)

Galit gincytis, galit nepritarti. Kiekvieno teise. Tik nereik emociju, kvailysciu ir nusisnekejimu - naudokimes galva. Laivalaikiu bent jau.



Tai tiek izangos...

Kartojimas mokslo motina

(Jeu ir nepamenu ar (gal) esu apie tai rases, bet jei taip, tai tiesiog pasikartosiu...)

Geras posakis. Labai teisingas.
Ir mane be galo stebinantis tuo, kad dauguma zmoniu supranta ji (sugeba ji suprast) neteisingai.

Taigi. Kartojimas yra mokslo motina, bet ne paciame begaliniame kartojime yra esme. Esme yra musyse. Jei tiksliau: esme slypi tame kaip kartoji.
Kartojimas vardan kartojimo yra visiskai (absoliuciai) beprasmis.


Nepamenu jau ar esu kada nors apie tai rases, bet savo laiku buvo atliktas toks eksperimentas (labai dabar tingiu googlint, tai jei kam idomu, patys nepatingekit) viename JAV universitete. Paimtos trys grupes studentu. Nemokanciu zaisti krepsinio. Atrinktos pagal tuos visokius mokslinius reikalavimus, kad visos trys butu imanomai vienodos visom prasmem.
Viena (aisku) kontroline.
Kitos dvi buvo trumpai apmokytos (taisyklingai) mesti kamuoli i krepsi. Po to, viena is tu grupiu kasdien ejo i sporto sale ir treniravosi metyti, kita gi kasdien tiek pat laiko sededavo ir "nieko neveikdavo" - t.y. jie sededavo ir vizualizuodavo metima i krepsi. Mintyse kartodavo metimo i krepsi procesa.

Po kurio laiko buvo patikrinti ju gebejimai. Kontrolines grupes rezultatas aisku buvo prasciausias. Geriausias rezultatas buvo tos grupes, kuri kasdien treniravosi. BET, grupes, kuri kasdien vizualizuodavo metima i krepsi rezultatas nuo tu, kurie kasdien treniravosi skyresi labai nedaug (kiek pamenu maziau nei 5%).


Ka mums tai sako?
Matyt tai, kad pats savaime kartojimas nieko nereiskia - svarbu kaip tai yra daroma.

Smegenys ypatingos savo gebejimu, esant tokiam poreikiui, atsirinkti "teisinga" elgesio varianta ir stengtis ji kartoti.
T.y. (pasinaudosim vis tuo paciu metimo i krepsi pavyzdziu) jei zmogus nemoka mesti i krepsi, tai is pirmu 10 metimu jis matyt nepataikys nei vieno. Jei visa esme slypetu tik kartojime, tai ka toks kartojimas jam duotu? Teisingai - jis tik dar labiau itvirtintu gebejima NEpataikyti i krepsi. Taigi, jei visa esme buti tik paciame kartojime, tai kuo daugiau zmogus meto i krepsi, tuo uztikrinciau jis nepataiko.
Kodel taip nera? T.y., kodel nepaisant to, kad pradejus metyt i krepsi zmogus nepataiko 10 kartu is 10, jo rezultatai tolydzio gereja, kol (galbut) pasiekia beveik 10 pataikymu is 10 metimu?
Kame "paslaptis"?

O ji pakankamai paprasta. Smegenys (tiksliau matyt butu siuo atveju sakyti "pasamone") sugeba net be jokio zmogaus samoningo dalyvavimo atsirinkti ta varianta kuris yra geriausias ir bandyti (stengtis) ji kartoti. T.y. nors visi 10 metimu ir buvo nepataikyti, bet tarp ju buvo 1 ar 2 kurie buvo kokybiskai geresni uz kitus, kurie buvo arciau pataikymo. Jie imami uz pagrinda tolesniam mokymuisi, tolesniam kartojimui.


Is to ka cia prirasiau, matyt akivaizdu, kad pats kartojimas nereikskia nieko :).
Jei zmogus nenusiteikes kazka ismokti, jei pasamonei nera duota komanda atrinkineti teisingus variantus, tai galima kartoti ir 1000 ir 10000 ir milijona kartu - is to nebus jokios naudos.
Kita vertus - jei motyvacija ir pasiruosimas isisavinti nauja informacija/gebejimus yra itin auksti, - tereikes keleto (ne keliu tukstanciu ar milijonu) pakartojimu...


p.s. Beje, todel ir kartojimas mintyse (vizualizavimas) yra itin efektyvus: vizuoalizuojant metimus, kiekvienas tavo metimas yra taisyklingas ir pataiko i krepsi... skirtingai nei realybej. Del to tu kartoji tik teigiamus potyrius, be neigiamu - atmestinu. Lieka tik perkelti ta galvoje sudaryta idealu modeli i realu mosikavima rankomis... kas zinoma nera taip jau absoliuciai paprasta, nes kitaip pats kartojimas realybej isvis nebutu reikalingas, viska butu galima daryti tik mintyse. Hmmm... :)

Upgrade! :D

Kadangi "raportuoju" apie Delano idomybes laiks nuo laiko (oj, atsiprasau, dabar tai vadinasi CanCan pizza :) ), tai pasikeiciau nuolaidu kortele. Vietoj 15 proc dabar turiu 20 proc. Sumokejau 5 lt ir iskart paskaiciavau, kad valgydamas taip kaip valgau, ja "atpirksiu" per 2 su puse savaites (13 valgymu) :)

O siaip tai: kur dar Vilniaus centre be Delano galima nebrangiai, "v meru" skaniai ir (kas man gana svarbu, nes nenoriu visos pietu pertraukos vien maitinimuisi sunaudot) greitai pavalgyt?

Apie taupyma irgi pastatu apsvietima

Tas kiles taupymo vajus zinoma kelia sypsena. Kaip ir visad bet koks perdetas dalykas zinoma.
Nors (noriu tiketi) kiekvienam akivaizdu, kad efektyviausiai taupuma, kai isties taupoma - nepaliekamas is krano begantis vanduo, sumazinamas sildymas patalpose, kuriose nera/nebuna zmoniu, nepaliekamos degti elektros lemputes...

Va apie pastaraji kaiptik ir kalbant.

Suprantu, kad gatviu apsvietimas reikalingas - jis pasitarnauja saugumui (ivairiausiomis prasmemis) o ir miestas neatrodo visai kaip juodoji skyle. Taciau, jei jau paskelbem toki didiji simtmecio taupyma - kam tos visos girliandos ir lemputes? Na, suprantu viena ar pora centriniu miesto egliu, kaip svenciu simboliu, bet ne ant kiekvieno gi stulpo...

Nors sventes zinoma eis ir praeis, girliandos bus nukabintos. Bet pvz. visokiu pastatu apsvietimas (Seimo, Vyriausybes, ministeriju etc etc etc), jis taui niekur nedingsta ir sviecia kiekviena nakti 365 dienas per metus. Suprantu, privaciu statiniu savininkai gali elgtis kaip nori (nors ekologijos ir taupumo vardan jie irgi galetu tu visu iliuminaciju atsisakyt), bet valstybiniu? Primenu: yra paskelbtas fantastiskai beprotiskas (ar ten buvo beprotiskai fantastiskas?) taupymo vajus.

Jei manysim, kad ant kokio nors pastato jo iliuminacijai sumontuota 50 lempuciu (cia isties labai mazai - bijau, kad paskaiciavus ant matyt jokios ministerijos nebus ju maziau kaip 100) kuriu kiekviena po 100W (kas irgi labai optimistiska, nes realiai, normaliam apsvietimui jos bus ir po 300 ir daugiau vatu), tai nesunku suskaiciuot, kad jos visos vienu metu degancios yra 5 kW... ir jei jos dega 10 valandu (kas velgi, ypac ziema, yra optimistiska - jos matyt dega po kokias 14 val, jei ne daugiau), tai gaunam 50kWh. Cia per viena tiktai nakti. Per metus gausis 18000+kWh/miniterijai. Ir cia optimistinis variantas - realiai sis skaicius matyt yra keliskart didesnis.

Hmmm... Tokia vat kova uz taupuma.
Kita vertus - tokia pat kova ir uz ekologija, bei pries siltnamio efekta...