2008-02-01

Apie vadovus ir kvailius :)

Pietavom vakar su kolega ir po to mazumele pasivaiksciojom gatvem. Svarstem toki idomu klausima - kodel tarp vadovu tiek daug asmenu, kurie is esmes nepajegus vadovaut - neturi tam jokiu sugebejimu anei asmeniniu savybiu (charizmos etc.). (Kalbejom zinoma apie valstybines institucijas, bet kai pakalbu su draugais privaciose kontorose, tai situacija ne kitokia.)

Vienas atsakymas kaip ir aiskus - karjera labiausiai daro ne tie, kurie protingiausi, daugiausia sugeba ar pan., bet tie, kurie turi geriausiai isvystyta talenta lysti. Kur nesueina. Be muilo. Meluociau jei sakyciau, kad nera zmoniu, kurie pasieke viska (ir daznai labai daug) savo galva, sugebejimais ir darbu, bet, nors tokios statistikos ir nera, susidaro ispudis, kad pastaruju vistik mazuma lyginant su pirmaisiais.

Taciau...

Juk atrodytu, kad zmogus, net neturintis kazkokiu ten dideliu vadovo sugebejimu, gali to ismokti. Juk tikrai gali. Zmogaus gebejimas mokintis yra neribotas - reikia tik noro ir pastangu. Ir suvokimo, kad tau reikia mokytis.

Ir cia prieiname prie to, ka ash vadinu kvailio paradoksu, t.y.:

Kvailys nera pajegus suprasti, kad jis yra kvailys - jis sau atrodo protingas. Norint, kad jis suprastu, kad yra kvailys, jis turi sugebeti ta kvailuma ivertinti - t.y. jis turi buti protingas.

Na o tai neimanoma pagal pradine salyga. Va ir visas paradoksas.

Tai zinoma nereiskia, kad visi prasti vadovai yra kvailiai - bet akivaizdu, kad jie nesugeba ivertinti to, kad vadovauja prastai, nes, norint tai padaryti, reikia moketi vadovauti gerai.

Zinoma galima tiketis, kad tokiam zmogui (subtiliai) pasakius, kad jis nesugeba vadovaut, jis tai supras ir imsis saves tobulinimo... jei jis yra (pakankamai) protingas, taip ir ivyks.

Bet jei jis kvailys, tai net jei tu jam pasakysi, kad jis yra kvailys, jis tikrai to nesupras, nes... butent - jis nera protingas :)

Ir dar jam atrodys, kad cia tas, kuris tai pasake, isties yra kvailys ;)

2008-01-30

Adamkus vs Maxima

Vakar ejau namo ir kaip tik tuo metu kai turejau eiti per pereja vaziavo musu brangusis prezidentas. Su visu kortezu: priekyje policijos automobilis, paskui apsaugos, tada prezidento, tada apsaugos autobusiukas (Kartais dar is paskos vaziuoja ir greitoji. Siaip, kiek ismanau valstybes vadovu apsauga, tai ji turetu visada vazineti kartu, bet matyt tas automobilis su raudonais kryziais nelabai dera prie musu vadovo jaunatviskai pasisokinejancio ivaizdzio :) ).
Ir teko ta korteza praleist.

Cia, prisiminiau tuos, kas kaip argumenta uz V.Adamku pateikia "gal jis ir ne pats geriausias pasirinkimas, bet gereniu tiesiog nebuvo".
Hmmm...
Negi Lietuvoje, kur, netgi jei atmesim visus vaikus, senius ir kvaistelejusius vis tiek liks koks milijonas zmoniu (gerai, tebunie puse milijono) neimanoma rasti tikrai charizmatisko asmens, mastancio zmogaus su nuosava nuomone ir tiesiu stuburu, tikros Asmenybes. Rimtai???

Tai jei jau tokia shudina ta musu Lietuvos situacija, tai gal tada imames zingsnio pries kuri bet koks leo.lt nublanks it degtukas pries termobranduoline bomba - parduodam naf*g visa valstybe Maximai. Ji tai tikrai ir suras ir pasamdys ir gerus vadovus ir uztikrins sekminga salies augima.

Butumem vienas didelis laimingas prekybos centras ir nereiktu kvailu samprotavimu apie tai, kad "geresniu nebuvo"...

2008-01-29

Lithuania vs Lituania

Man truputi sypsena kelia tas visuotinis nusistatymas pries ivaizdzio kureju pasiulyma isbraukti is Lithuania viena raide.
Kokiu tik neprisigalvojama argumentu ir kuo tik negasdinama :)))

As tai esu UZ Lituania:
- Tai zymiai graziau skamba. Zodis lengviau slysta liezuviu ir maziau yra linkes buti deformuojamas kitakalbiu tarimo.
- Lituania kildintusi is lotynu kalbos, o ne is anglu. Kas mano nuomone siaip jau privalumas. Anksciau buvom Litva, dabar jau tapom Lithuania :D
- Jei jau ieskom kazkokio tradiciskumo, tai ne Lithuania reiktu laikyti tradicine iprastine forma (kuri vartota is esmes pora desimtmeciu), bet Lituania, kuri naudota kalbant apie Lietuva pasaulineje literaturoje simtmeciais.

Taigi. As UZ. Kas dar?

Dilmah vs Maxima

Nusipirkau arbatos. Juodos. Pakeliuose. Dilmah ir Maxima. Abi is Ceilono. Abi pakuotos Shri Lankoj. Bet. Tik ant Dilmah yra Ceilono liutas (http://www.pureceylontea.com/lionlogo.htm).

Taigi. Tai reikstu, kad,
arba ta Maximos arbata nera gryna Ceilono arbata (o misinys su indiska, kiniska etc.) - kas savaime zinoma nera blogas dalykas;
arba ta arbata pakuota ne Shri Lankoj, bet kokiam nors Shri Lankos mieste, kuris yra pvz. Mozambike - kas savaime zinoma irgi nera blogas dalykas;
arba ta arbata neatitinka kokybes reikalavimu, keliamu norint gauti Liuta - kas savaime nera... na ne, tai jau savaime nera labai gerai matyt :)

Siaip skonis isties puse bedos. Nors ir prastesnis nei Dilmah... Nors ir Dilmah imho ne pats geriausias.