2008-11-14

There is no slavery but ignorance. Liberty is the child of intelligence.
- Robert G. Ingersoll

Laisves kaina

Kokia kaina TU esi pasiruoses moketi uz laisve?

"Pasiruoses moketi krauju"?
"Del savo Tevynes Lietuvos laisves neabejotum paaukot ir savo gyvybe"?


Bet laisve visada prasideda nuo laisvo zmogaus. Ne is valstybes laisves gimsta zmoniu laisve, o is zmoniu laisves gimsta laisva salis.
Ir kokia TU kaina esi pasiruoses sumoketi uz SAVO laisve? Ne kazkoki abstraktu patriotiniais tauskalais nuspalvinta ideala, bet realia savo, asmenine, laisve.

Ar isties tu esi pasiruoses uz ja mirti? Na ar tegu ne taip drastiskai - sesti i kalejima? O meluoti, apgaudineti, apsimetineti?


Daugumai zmoniu laisve nereikalinga isties. Ir dauguma siuo atveju matyt net daugiau nei 99%. Dauguma zmoniu nori, kad jiems butu nurodyta ka daryti. Aiskiai. Nedviprasmiskai. Ne, jie zinoma ta neigs. Isvedzios ir argumentuos kiek tik nori. Jie netgi bus is tiesu nuosirdziai isitikine, kad jiems reikia tos laisves. Jie reks apie tai mitinguose ir susirinkimuose. Bet isties... dauguma nori ne laisves, o komforto. O laisve nekomfortabili. Laisve a-komfortabili. Laive reiskia atsakomybe (pirmiausia ir labiausia pries pati save) ir butinybe paciam priimti sprendimus ir paciam paskui srebti koshe. Daug komfortabiliau yra kai tau aiskiai pasako ka daryti - nei paciam sprest reikia, o ir paskui gali suversti kazkam kalte. Tiketina zinoma, kad tas kitas pats vers kalte pirmajam... O jau sakyti to, kad tas kuris duoda nurodymus ne laisves iesko, o komforto, juk net nereikia? Ar vistik reikia?


Laisves kaina auksta. Daugumai ji - per auksta.
O ir sumokejes ja gauni visai nedaug - nes laisves nei gerybemis nei malonumais perdaug neismatuosi...

2008-11-12

Pokalbis su isivaizduojamu kaimieciu

"Can I be your imaginary friend?"
- Dr. House to a patient's 8-year-old brother (House M.D., 3rd season)
kaimietis: Tu isties manai, kad korupcijos lygis Lietuvoj nesiskiria nuo vakaru Europos?
LTSR.LT: Hmmm... As to nesakiau :)
Tai, kad Lietuvoj korupcijos lygis aukstesnis nei pvz. Vokietijoj, kaip ir aisku. O Uzbekistane jis dar aukstesnis. Cia jokio ginco nera.
Ka as teigiu, tai, kad situacija nera tokia rozine tose "europose". Mano kuklia nuomone, zinoma. Aisku, tokie pvz. policininkai Vokietijoj kysiu (gal) neima. Gal gydytojai irgi ne.
Bet kaip pvz. vertinti istorija su Schroederiu? Kuris "pasitarnavo" Rusijai ir paskui buvo idarbintas Gazprome? Vokieciu teisesaugai tai neuzkliuna. Man gi... akis bado.
Arba gal nepameni Europos Komisijos korupcijos skandalo, kai kazkur "pradingo" milijonai euru (ir net nepasakosiu ka manau apie europinius "ekspertus", kurie atvaziuoja i Lietuva ne tiek savo zinias perduot, kiek gautus pinigus isplaut).
Todel mano (kuklia, taciau manau pagrista) nuomone toje vakaru Europoje korupcijos mastai milziniski - tik kadangi korupcija nera issiskirscius (issisklaidzius) po visus valdzios lygmenis, o susikoncentravus virsunese - ji gerokai maziau krenta i akis.
k.: Bet paprasti zmones su tuo nesusiduria. Va mano zmona dirba UK medicinos srityje ir neima kysiu, kaip ir visi medikai ten. Ir niekas jiems ju nesiulo (isskyrus lietuvius).
L.: Sakai? Netgi visai tikiu.
Paklausiu kito dalyko... O ar jie, tie medikai, neuzrasineja didesniu sumu / darbu kiekiu pildydami kazkokias ten atskaitomybes formas, nuo kuriu priklauso ju uzdarbis (net jei tavo zmona to nedaro - ar to nedaro kiti)? Tikrai ne? Cia zinoma tik vienas pavyzdys, kuri ash atsitiktinai zinau... bet kodel reikia manyt, kad kitose srityse kitaip?
O dabar klausimas: tikrai manai, kad va toks budas pasiimti pinigus aplinkiniu keliu yra kazkuo "geresnis" negu tiesioginis kysio emimas?
k.: Matyt kad ne. Bet to ten nera!
L.: Imho tokia pozicija (galvos kishimas i smeli) mazumele naivi - visi tokie "svelnus ir pukuoti" kad pasitaikius progai uzdirbti keletu litu neikliunant to nepadarys?
Visam pasauly tai daro... nes visur gyvena tie patys zmones. Na, bet negi as gincysiuos?
k.: Gerai, palikim ta UK ramybej. Pakalbekim apie Lietuva.
As tikrai dziaugciausi, jei Lietuvoj korupcijos lygis butu toks (palyginus zemas) kaip UK. Nes dabar pas mus situacija aiski: netepsi - nevaziuosi. Jokio verslo be kysiu daryti neimanoma.
L.: As irgi turiu draugu tarp verslininku ir irgi (tebunie ir miglotai, lyginant su tamsta) isivaizduoju, kokia situacija Lietuvoj sia prasme. Situacija nekokia. Kodel ji nekokia galima diskutuot ilgai.
Mane tik gal glumina toks dalykas, kad verslo srityje korupcija klesti ne tik santykiuose su valdzia, bet ir tarpusavio santykiuose. Jei nori, kad Maxima pirktu is taves prekes (sakykim lygintuvus), tai turi patept Maximos vadybininkus (t.y. jiems duoti kysi)!
Kodel tada reikia stebetis, kad santykiuose su valdzia tenka tepti, jei reikia tepti ir pacties verslo santykius? Sakiau jau - pradet reikia nuo saves.
Ar tas verslininkas, kuris skundziasi, kad reikia duoti kysius, pats atsidures tokioje situacijoje ju neims? Juk ims...
Nes neima tik tie, kurie patys neduoda. Kazkodel.
k.: Net jei ir taip - nemanai, kad valdzios atstovams turetu buti keliami aukstesni reikalavimai ir jie turetu laikytis aukstesniu etikos standartu nei verslininkai? Ju padetis juk visiskai kitokia.
L.: Negaliu nesutikt. Jei tiksliau - sutinku visu 100 procentu. Taciau juk tie valstybes tarnautojai irgi tik zmones - tokie patys kaip ir ne valstybes tarnautojai. Ir nors noras, kad jie butu geriausi, saziningiausi kitokie "-iausi" yra pagirtinas ir to reikia siekti visom isgalem, bet taip pat akivaizdu, kad ta imanoma pasiekt tik keiciantis visai visuomenei - visiems zmonems. Deja, bet taip jau yra. O cia gali padeti tik auklejimas ir laikas... galbut.
k.: Bet juk yra atranka. Juk yra kazkokie egzaminai, mokymai etc. Tai negi negalima tu egzaminu/atranku suformuluoti/sudaryti taip, kad butu atrenkama ne tik pagal kazkokius formalius pozymius (kaip jis ten iskales koki istatyma), o pagal asmenines dorovines savybes - ar jis saziningas, teisingas etc.
Nes dabar pvz. policininkai tai net nesant jokiu pazeidimu vis tiek prisiknis - ir stengsis ismelzt koki kysi... Baznycioj tas pat...
L. Del visokiu atranku i "valdzios organus" tai pats juk supranti, kad viena vertus, tai tokiu atrankos metodu sukurimas kurie leistu identifikuoti asmenis, pagal ju "moralines" savybes yra gana sudetingas (nors nesakau, kad neimanomas). Kita vertus... bent jau dabartiniu metu Lietuvos valstybes tarnyboje laikomasi idejos (ir dedamos visos pastangos), kad testai priimant i darba, turi buti kuo daugiau nuzmoginti, kuo labiau formalus, kad asmenines savybes (tiek priimanciojo i pareigas, tiek ir priimamojo) neturetu visai jokios itakos ir reiksmes. Koks to tikslas, kaip ir aisku - uztikrinti, kad nebutu svogeriu valdzia. Bet atrodo, kad eili karta is to didelio stengimosi nuo meskos nubegom pas vilka - dabar konkursus laimi tas, kas geriau iskale (jei jie vykdomi saziningai, nes juk svogeriai randa savo (aplink)kelius).
Cia gal kiek nukrypsiu i sona, bet paklausiu taves retoriskai: isivaizduok, kad tu savo vaikui ieskai aukles. Yra dvi kandidates - viena mintinai moka visus imanomus istatymus, iskalusi Spoko knygas, turi kruva visokiu popieriu - tiesiog robotas; kita gi - tiesiog matai (ir jauti), kad malonus zmogus, sugebantis elgtis su vaiku (vaikui ji iskart patiko, kaip ir tau), nenuolaidziaujanti jam bet ir nesistengianti ikist sluotkocio i uzpakali... Kuria rinktumeis? Juk akivaizdu, kad antraja. Ir tai yra normalu - nes asmenines savybes visad yra itin svarbu. Sia prasme priemimas i darba vakaruose (ne tik Lietuvoj) ir rytuose (rytai siu atveju tai kokia Japonija, Taivanis etc) labai skiriasi, kad ten kreipiamas didelis demesys i asmenines savybes: gebejima dirbti komandoj, kurybinguma etc etc etc (na, ko konkreciu atveju reikia), skirtingai nei vakaruose, kur vis stengiamasi nuo to atsiribot... Ar tai reiskia, kad rytuose nera svarbios tos, vadinkim taip, dalykines savybes? Tikrai ne. Bet cia kaip su tom moterim :) Jei manes kas paklaustu: "Kokios moterys tau patinka?", ka as atsakyciau? Greiciausiai kazka tokio: "Protingos, mastancios, progresyvios...". Ar tai reiskia, kad man patiks bet kokia baisiogala? Ne. Tiesiog tam tikra isvaizda yra salyga sine qua non - bet i ja koncentruotis ir teikti tam kazkoki didesne (ar netgi lemiancia) reiksme neverta (kad neskambetru seksistiskai pasakysiu, kad ir moteris kai sako, kad jai "patinka jautrus, protingi, svelnus, romantiski vyrai" paprastai tikrai neturi omany, kad jis gali but bet koks baisuoklis bomzas). Taip ir su tuo priemimu i darba - tam tikra profesine kvalifikacija turetu but butina (taciau viska galima ismokt), o svarbiausia yra asmeniniai ypatumai (kad ir tas pats gebejimas mokytis nauju dalyku).
Dabar gi isties situacija tokia, kad ne tik negroja asmeniniai ypatumai, bet ir kvalifikacija (tikraja prasme) nelabai - svarbu kaip tu sugebi vykdyt absoliuciai formalius reikalavimus: pakelk-padek-pasirasyk-siusk toliau... Todel matyt ir tas 80:20 desnis valstybes tarnybai itin tinka - 20 procentu zmoniu nudirba 80 procentu darbu (ir atvirksciai).
O del policininku... Mano nuomone apie juos irgi nekokia, nors man matyt dar nera nutike, kad prisiknisinetu isvis be reikalo. Kita vertus, kaip pats sakai - o kaip gi baznycia? Jei "dievo" "tarnai" tokie, tai ko tiketis is policininku...
k. Kai klausausi, tai kazkaip labai liudna daros. Negi situacija pasmerkta ir nieko neimanoma padaryt? Gal isties atleist puse valdininku, o kitiems atlyginimus padidint dvigubai? Tai jiems ir butu stimulas dirbt ir stimulas but saziningiems, nes darbo vieta prarast butu baugu...
Ir toks zmogus kaip Grybauskaite tapes prezidentu, gal butent visai ir tiktu situacijai isjudinti ir imti ja taisyt.
L. Kaip nekeista, ash pats sia ideja mintyse gan daznai pagromuliuoju. Bet kai galvoji apie ja, tai ir imi matyti trukumus...
Kai butu tas puses atleidinejimas, kaip manai, ka atleistu? Net jei manytume, kad visi vadovai pasiliktu tuos 20 proc (atliekanciu 80 proc darbo), tai dar lieka 30 procentu. Kas sias vietas uzimtu? Lyg ir noretusi, kad uzimtu geriausieji is tu likusiu 80 proc, bet juk akivaizdu, kad greiciausiai uzims tie, kurie geriausiai be muilo... na minti supratai :) Manai, kad jie jausdamiesi prigasdinti dekingi, kad nebuvo ismesti imtu dirbt? Aha... tikrai...
Netgi idealiu atveju (tarkim, kad pavyktu ismest butent tuos 50 proc, kurie yra "balastas"), kaip tu manai realiai butu tai imanoma igyvendint? Sumazint valdininku skaiciu tai visi visada uz. Bet padidint algas dvigubai... valdininkas gaus 4000lt, kai tuo tarpu Jonas is Pabezdoniskiu 400lt... kaip taip galima?!!! Isivaizduoji aziotaza spaudoje? :)
Ir taip jau tuos valdininkus visi isivaizduoja kaip buozes, kuriu vistos pinigu nelesa, o dar pasiulyk padidint dvibubai... Ojoj, ajaj, ojojoj...
Taip va ir gaunas... kazka daryt reikia, o ka - neaisku. Nes kaip visada - paprasto atsakymo nera. Mano nuomone yra du dalykai kurie gali padet:
Pirma, tai daugiau tikrai protingu (t.y. auksto intelekto) zmoniu tarp vadovu. Nes zuvis puva nuo galvos... koks vadovas, tokiu jis ir pavaldiniu prisirenka. Ir "apsivalymas" deja deja, bet gali prasideti irgi tik nuo galvos...
Antra, pakeisti priemimo i pareigas/egzaminavimo etc tvarkas, kad jos turetu kazkokia esme, ne tik formalybes.
Trecia ir svarbiausia, tai auklejimas.
O tam reikia laiko. Daug. Ypac treciajam punktui (pirmajam ir antrajam tai salyginai nedaug - bet jie turi savo (dideliu) problemu).
Gi draudimai jokie, baudimai, atlyginimu mazinimai ar netgi didinimai... patys savaime niekaip nepades.
Ziurek. Dabar atejo nauja valdzia. Visos koalicines partijos viena per kita kartoja, kad ims profesionalus nepaisant to, kokiai partijai jie priklauso - svarbu sugebejimai ir kompetencija. Kaip manai: kiek tame yra tikro ateities imperatyvo, o kiek rinkiminiu sukiu? Va va...
Ir nemanau, kad Grybauskaite jei taps prezidente ka nors pakeis. Juolab su savo nesiskaitymu su zmonemis (svelniai tariant).
Kita vertus, pazvelk i Paksa. Jis nepaisant visu jo antikonstituciniu darbeliu ir kitu kvailysciu, viena dalyka tikrai bande daryti - tai bande sujudint nusistovejusia sistema. Netgi zmoniu parama turejo (pirmuoju momentu). Kas jam is to gavos? Asilas raudonais batais? :)
...reiksmingas daugtaskis...
Certain people with addictive personalities are giving some poor, innocent substances (and activities) a bad name. Most people who condemn currently illegal consensual activities know little or nothing about them. All they know are the sensationalized media accounts designed not to educate, but tittilate. Unless they take part in the activities themselves - or have close friends who do - most people have bad relationships with the mere existence of these consensual activities. The primary emotions seem to be revulsion and fear, born of ignorance. Revulsion and fear keep one from investigating and learning that there is nothing much to be repulsed by or afraid of. It is closed loop of ignorance (ignore-ance).

The unwillingness to see that "It is my judgement, based on my ignorance, that is causing the problem" is the problem. Bad realtionships promote worse relationships. Worse relationships promote impossible relationships. Impossible relationships promote laws against consensual activities.

- Peter McWilliams, "Ain't Nobody's Business If You Do"

Hypocrisy

- Homoseksualumas tai liga.
- Na, kai kam galbut taip atrodo. Taciau net jei tai ir liga, juos vis tiek reikia toleruoti ir nediskrimuoti. Analogiskai kaip ir pvz. kitos rases ar tautybes zmoniu arba pavyzdziui neigaliuju.
- Tai ash gi nesu koks nors homofobas - as juos pilnai toleruoju. Tik mano nuomone homoseksualumas yra liga. Ir tikrai nemanau, kad reiktu jiems leisti rengti kazkokias eisenas...

(pagal nugirsta realu pokalbi)
Isties:
Niekam kitam mes taip itikinamai nemeluojam, kaip patys sau...

2008-11-11

Apie zodzio "restoranas" vartojima lietuviu kalboje

Hmmm... Sitas postas isties yra apie (tariama) politkorektiskuma, o ne apie viesojo maitinimo istaigas. Bet iki to tuoj prieisim.

Jau rasiau sia tema, bet matyt reikia praplesti minti, nes jauciu, kad zurnalistai kitaip "neikirs".

Taigi. Yra toks zodis "negras". Lietuviu kalboje jis tradiciskai vartotas ivardinti juodaodziam asmeniui. Blogosios LTSR laikais jis niekada neturejo jokiu neigiamu konotaciju. Nes negrai buvo kovotojai uz tautu laisve ir kankiniai ("jei ne Ciombe ir Mobutu tai Lumumba gyvas butu").
T.y. jei kazkas to nezino - zodis "negras" taip, kaip jis vartojamas lietuviu kalboje nera ameriekitiskas rasistinis "nigger".
Wikipedija (anglu kalba) pvz. sako: "Negro is a term referring to people of Black African ancestry. Prior to the shift in the lexicon of American and worldwide classification of race and ethnicity in the late 1960s, the appellation was accepted as a normal neutral formal term both by those of Black African descent as well as non-African blacks. Now it is often considered an ethnic slur although the term is considered archaic and is not common as a racist slur. <...>
In Russia the term "негр" (negr) was commonly used in the Soviet period without any negative connotation, and its use continues in this neutral sense."
Kaip pamenam, JAV itaka Lietuvai septintajame desimtmetyje buvo gana nezymi (skirtingai nuo minimos Rusijos) ir deja, bet musu niekas neinformavo, kad pagal "amerikietiska klasifikacija" zodis "negras" jau nera neutralus. Mes ir toliau ji naiviai vartojom ir vartojam kaip neutralu. Tamsybininkai, ka padarysi.

O restoranas kuo cia detas?
Restoranas lietuviskai reiskia aukstos klases viesojo maitinimo istaiga. I ja einama tvarkingai apsirengus, ten tave aptarnauja eilutemis apsirenge padavejai, valgomas kokybiskas maistas, gyva muzika groja vokalinis-instrumentinis ansamblis.
Bet cia atejo... ne, ne Kindziulis... McDonalds. Ir pavadino savo istaigas "restoranais". Taigi. Gal amerikietiskoje anglu kalboje "restaurant" ir tinkamas terminas, bet lietuviu kalboje tokia kontora vadinasi "uzkandine", "bistro", "valgykla" pagaliau, bet NE "restoranas".

Taigi. Bet atrodo viskas keicias... lietuviskas zodis "restoranas" palaipsniui ima reiksti vos ne bet kokia "zabegalovke", o kitas lietuviskas zodis "negras" is neutralaus rases ivardinimo tampa mouvais ton apraiska.

2008-11-10

Journo

Na va. Prisigyvenau :)

Komunistai, zinia, mane vadina klounu ;) (gal todel, kad nesupranta)
O va rasytojas M.Peleckis - rasistu, nacistu, komunistu, marksistu kuri isiutino B.Obamos pergale :D

Ka gi. Tai matyt desninga: zmogus nenorintis misti nei vienos puses sheriamomis dogmomis matyt ir turetu nepatikt nei vienai "stovyklai", nei kitai.
Jei ne (kaip visada) vienas BET...

Ir kodel gi man atrodo, kad rasytojas Peleckis tiesiog rado nuoroda i mano blog'a, bet netgi nepasivargino jo paskaityti, nepabande net pasigilinti i tai, kas cia rasoma... ar i tai, kad LTSR.LT yra ironiskai kandus musu dabartines (tokios nuostabios nepriklausomos ir demokratiskos tautines) valstybes ivardijimas, o ne kazkokios socialistines nostalgijos apraiska. Ligsiol kiek pastebejau, tai jei mano rasliavos kam ir uzkliuna, tai kokiems nors homofobams del to, kad as mazumele perdaug tolerantiskas ir perdaug vertinu atskira zmogu (o ne ideologija, religija, visuomene, valstybe, teise ar kokia kita fikcija).



Sia prasme ponas rasytojas zinoma labiau yra idealus lietuviskas zurnalistas - nesidomintis ir tingis isigilinti, tik besistengiantis ispuusti eilini skandaliuksti. Nors, pasak paties autoriaus, ji reiketu vadinti zurnalistu idealistu... bent jau anot sio straipsnio. Matyt verta butu pacituoti visa pono zurnalisto minti:

Pirma, iki šiol esu žurnalistas idealistas ir tikiu, kad žurnalistai vis dar gali, ne tik turi būti demokratijos „sarginiais šunimis“ (angl. watchdogs), kaip mane mokė dar pirmame kurse, o ne parsidavėliais skunkais, nors tai labai nelengva dėl daugelio priežasčių, kurios galėtų būti kito rašinio tema (paryskinimai ne mano, o autoriaus).

Kaip cia ir neprisiminsi anglu poeto Humbert'o Wolfe (noretusi sakyti, nemarios) epigramos :)
You cannot hope
to bribe or twist,
thank God! the
British journalist.
But, seeing what
the man will do
unbribed, there's
no occasion to.
Tuo matyt galima butu ir baigti.


Link: Journalism ethics.




I am patient with stupidity, but not with those who are proud of it.
- Edith Sitwell