2008-04-25

Cerne

Galim mes (~= musu aludariai) kiek tik norim girtis kazkokiom ten taurem iskovotom amerikietiskuose alaus cempionatuose... Arba vokieciai savo Rheinheitsgebot'u... Ar belgai tuo, kad pas juos alaus rusiu melejonas (ir dar dvi)...

Bet isipili Krusovice Cerne... pora gurksniu... ir tampa visiskai aisku, kas daro geriausia alu...

2008-04-24

Skausmas kaip rodiklis. Ko???

Vakar vel netyciom uzmeciau aki i kazkokia labai polemine laida. Kalbeta apie abortu uzdraudima (arba kaip vadina abortu priesininkai: "reguliavima" (mintis tiesiogiai nesusijus su tema, bet idomu, kad Lietuvoj kaip pagrindinis reguliavimo metodas yra suvokiamas uzdraudimas - jei kazkas uzdrausta, vadinasi sureguliuota - jei dar neuzdrausta, reiskia nesiskaito (kad sureguliuota :D ))).

Mano pozicija aprioriskai aiski (kiekvienam, kas sitas rasliavas skaitineja) tai jos nedetalizuosiu.

Tik siaip, idomus pasirode vienas dalykas: bandymai pateikti tariamus mokslinius (biologinius/evoliucinius) argumentus spresti problemai (jei mes isivaizduosim, kad problema yra), kuri is esmes yra etinio moralinio pobudzio. Sakyciau tai ne tik naivu, bet ir tiesiog kvaila (situacija savo esme analogiska, kaip su homoseksualizmo uzdraudimo moksliniu "pagrindimu").

Kaip pvz. vienas toks "argumentas": vaisius, jau nuo ten kazkeliu savaiciu jaucia skausma. Na ok. Tarkim, kad jis isties jaucia. Kazka.
Bet...
Skausmas (kaip visad galima uzmest aki i wickipedija) yra dalykas subjektyvus. Tai esmine jo savybe. Jei kazkas sako (parodo), kad jam skauda - tai skausmas yra. Jei ne - jo nera. Tam reikalinga jei ne samone, tai tam tikro (gana auksto) lygmens saves suvokimas. Ir, kas yra matyt esminis pozymis, reikalingas suvokimas, kad tai yra butent skausmas. O ne tarkim, tiesiog "nuostoliai". Jei is veikiancio kompo islupsim USB pele, ar jis jaus skausma? Aisku, kompas fiksuos pasikeitima, "suvoks" kad dingo viena jo dalis (periferine), bet skausmo nejaus. Cia kiekvienam aisku.
Jei imsim slieka ir perkirpsim pusiau. Jis aisku, kad tai jaus, nes ims rangytis visaip. Bet ar jaus skausma? Suprantu, kad visokiems gyvuneliu myletojams zinoma jo labai gaila ir jie puls sakyti, kad jam tikrai tikrai labai labai skauda... bet realiai ziurint labai jau abejotina. Kodel? Del to, kad (bent kiek) mes zinoma apie sliekus, jie nera padarai su labai isvystytais smegenais ir vargu bau jis vertina tai kaip butent skausma.
Pakartosiu dar karta visiems tiems, kas labai nori slieka suzmogint ir mintyse gailia rekia: "Jam vargselui butent skauda!!! Labai!!!": kai zmogui i bata pribyra smelio - ka jis jaucia? Jis (bent jau dauguma zmoniu, nors matyt yra ir isimciu - kas parodo suvokimo skirtumus) jaucia nepatoguma, bet tai nera skausmas ("Ar skauda?" - "Ne, tiesiog siaip nepatogu..."). Sitam atskyrimui reikalingas gana isvystytas gebejimas suvokti. Kuriuo deja bet sliekas nepasizymi. Jis neskiria ir negali skirti ar tai nepatogu ar skauda ar ten-dar-kazkas. Ir skausmo jautima jam priskiriame tik mes - zmones (nors kompui kazkodel ne).
Taigi. Ir tas keliu savaiciu vaisius kazko ash labai abejoju ar pajegus ivardinti skirtumus - si sugebejima jam vel priskiriame tik mes...

Net jei darytume prielaida, kad tas "skausmo jautimas" yra kazkiek pagristas, tai vistiek joks argumentas sioje temoje (o tik paprasciausia emociju pompa).
Keliu savaiciu vaisius pagal issivystyma is esmes matyt tokiu metu prilygsta varliagyviams ar ropliams (ir "jausti" viska pajegus matyt panasiai), nepaisant velgi visu musu emociju ir noro ji suzmogint.

O skausma jaucia visi zinduoliai. Bent jau taip atrodo man (nors tas pats mokslas dar neduoda galutinio atsakymo del gyvunu jausmu ir emociju). Bet pelekautus juk kiekvienoj kaimo troboj surasi (baznycioj beje irgi)... kaip ir kiaules lasiniu palti palepeje.


Zinoma is to vaisiaus laikui begant gal ir issivystys zmogus... nors kai kurie ir keliasdesimt metu po gimimo iki galo zmonem netampa...

2008-04-22

Papasakok tu man keliais zodziais...

Paprastumas zinoma yra puiku. As visad uz tai, kad viskas butu kuo paprasciau ir uz tai, kad nieko bergzdziai nepainiot. Bet tai matyt neturetu buti kazkieno tuuupumo kompensavimas...

Iliustracijai (situacija visiskai issigalvota, tik minti paaiskint skirta):
"Papasakok tu kaip pastatyti atomini reaktoriu"
Klausimas, kaip matyti is paprastuju. Norisi zinoma viska labai paprastai paaiskint, bet kai tokia tema...
"Skylant sunkiuju elementu branduoliams (pvz. urano, plutonio), issiskiria energija, bei islekia neutronas (-ai)..."
Tam "paprastajam" zmogui aisku iskart pritruksta kantrybes:
"Tu cia neisvedziok, o paaiskink man paprastai!!!"

Hmmm... kazka tokio paprastai? Is serijos vienam lauko kampe pasikasi urano, kitam kampe grafito, viska suverti i kruva ir turi reaktoriu? Taip paprastai?

Kai kuriu klausimu neina supaprastinti iki to, kad suprastu kiekvienas "tupas zurnalistas". Deja. Net paprastai aiskinant daznai reikia zinoti, t.y. tureti pakankamus pagrindus, kad suvokti, kas sakoma.
Bet tiems "genijams" sitas dalykas paprastai "nedashyla": jei tu nesugebi jiems paaiskint pradedanciojo ukininko kalba, tai "tu nieko nesupranti, moki tik tusciai sneket".
Ir jiems ne galvon, kad problema gal mazumele juose paciuosiuose. Nes cia jie net nesistengia suprasti to, kas jiems bandoma pasakyt...

Kad nors tie jaunieji ukininkai tuos savo jaunojo ukininko pradmenis ismanytu truputeli... betgi irgi ne.

rasizmas.lt

Vakaryksciam TVforume kalbejo visai Lietuvai tokia opia tema: kas, kaip, kodel ir uz ka sumuse Berneen. Ir ka dabar daryt, kad jos daugiau nemustu. Siaip neziurejau istisai, nes tas Jakilaicio egoshou man truputi nykokas, bet retkarciais uzmesdavau aki.

Brangus VRM ministras suzibejo. Ne tik tuo, kad jam viskas "tam tikra prasme". Nieko nera, kas tiesiog butu, viskas yra tam tikra prasme. Bandom kazkokias tuscio kalbejimo virsunes pasiekt? Ar kaip?
Bet ir mintis, kad (tam tikra prasme, zinoma) zmones, pazeidziantys Konstitucija atsiduria uz jos ribu... pasauline naujove to zinoma nepavadinsi, bet Lietuvai, tai tikrai kazka naujo.
Pasakysiu: tokioj demokratinej salyje, kaip Lietuva, kiek tu bepazeidinetum Konstitucija ar istatymus, ka tu beisdarinetum, tu niekad neatsiduri uz ju ribu. Cia toks esminis postulatas - aksioma. Teisines valstybes principo sudedamoji dalis, kurios net aptarinet specialiai nereikia (panasiai kaip matematikoj pvz. a+b=b+a).
Outlaws - zmones uz istatymo ribu (t.y. zmones, kuriu atzvilgiu istatymai nera taikomi ir kuriuos kiekvienas praeivis gali pvz. nuzudyti, be jokiu pasekmiu) siuolaikinese valstybese neegzistuoja (na, uz Afrikos gludumas neatsakau zinoma). Ir jokiu cia "tam tikru prasmiu" net egzistuoti negali.

Kita idomi mintis, kuri kyla stebint visa sita aziotaza mass medioj yra dvilypumas ir isverstakailiskumas visos visuomenes ir jos atstovu... Juodaode zvaigzdute mazumele pasikrove malku nuo Lietuvos savanores (!) - ir visa ziniasklaida, politikai, kas-tik-nori bedavoja apie isvesejusi rasizma ir netolerancija.
Bet tereikejo tarptautiniam teismui priimti sprendima kuris siek tiek siejasi su galimybe homoseksualiems asmenims isivaikinti, kai staiga ta pati ziniasklaida, politikai, kas-tik-nori puola demonstruoti savo paciu netolerancija ir homofobiskuma. Ir cia kalbu ne tik apie kataliku baznycios atstovus (kuriems visai normalu atrodo pasisakyti PRIES diskriminacija pagal rase, bet UZ diskriminacija pagal lyti ar seksualine orientacija), bet apie visa visuomene ir jos atspindi politikuose ir laidu vedejuose (beigi interneto komentatoriuose zinoma)...
Tolerancija ir nediskriminacija turetu buti universalus dalykas - nediskriminuojant kas "gali buti diskriminuojamas" ir kas ne.

Ir dar viena subtili (ir nepopuliari) mintis: lazda turi du galus. Diskriminacija pvz. irgi. Kas galetu paneigti, kad odos spalva buvo labai didelis privalumas tai paciai Berneen ir patenkant i ta "realybes sou" ir isgarsejant bei tampant "zvaigzde". Tokia pikantiska egzotika, matote gi.
Kaip ir ten kam nors tampant kokiutais modeliu ar ten dar kam nors dar kuo nors.
Tai jei mes isivaizduojame, kad tokia diskriminacija del odos spalvos yra visiskai normalu, tai kodel tada mums atrodo, kad jei ji su minuso zenklu - tai jau ne? Paklauskim saves laisvalaikiu.


Mano nuomone zmones musti yra blogai. Nepatinka man nei kai musa negrus, nei kai sie musa baltuosius.
Diskriminacija yra blogai (na, nebent pozityvi nesciu moteru ar mazu vaiku atzvilgiu). Man vienodai nepatinka ir kai diskriminuojami homoseksualai del ju lytines orientacijos ir kai jie patys diskriminuoja kitus zmones, del to, kad sie nera tam tikros lytines orientacijos.

Ir labai man nepatinka is pirsto lauzti skirstymai ka galima diskrimuoti, o ko ne...