2008-10-24

Kaip Mambu-jambu genciai skardine...

Uzskaitau. Nuoroda


Kazkas cia toj valstybej vyksta pas mus...

2008-10-23

Galvosukis: twin engine twin turbo

Su salyga, kad gaunu priekaistu, kad visai nerasau apie automobilius, tai va toks nedidelis galvosukis tiems, kurie to pasigenda :)

Isivaizduokim, kad turim transporto priemone su dviem varikliais. Tebunie tai koks nors open road race special'as - t.y. automobilis kuris sirtas vaziuoti pastovia maksimalia apkrova... na tarkim pusvalandi.
Taigi: du varikliai, kiekvienas su turbina (aisku turbina su wastegate'u). Galim manyti, kad sie varikliai dirba pastoviai, pastoviom apsukom, su pastovia (didele) apkrova.
Varikliai absoliuciai vienodi visomis prasmemis, tik deja surinkinejant nutiko vienas liapsusas - i pirmojo variklio (V1) wastegate'a buvo ideta spyruokle palaikanti slegi 0.8 bar, kai tuo tarpu i antraji - 1.2 bar.

I. Musu isivaizduojamas tuneris siekdamas kazkokiu jam vienam zinomu tikslu (pasiekti kazkokitais balansa ar dar ten kazka...) V1 turbinos suspausta ora padave i V2 isiurbimo kolektoriu, o V2 turbinos i V1 isiurbimo kolektoriu. Ir atitinkamai pajunge w/g valdyma - V1 w/g prie V2 isiurbimo kolektoriaus, o V2 w/g - prie V1 isiurbimo kolektoriaus.
Klausimas: su kokiu darbiniu slegiu dirbs V1 ir V2 (kiekvienas ju)?
Paprasta? Vaziuojam toliau.

II. Cia ateina musu tunerio draugas ir sako: tu cia ne taip visai padarei, reikia daryt kitaip. Ir perjungia w/g valdyma: V1 w/g - V1 is.kolekt.; V2 w/g - V2 is.kolekt.
Kokie dabar varikliu darbiniai slegiai?

III. Pamastes musu tuneris nusprendzia, kad sistema per sudetinga gaunas ir perdaro ja: V1 turbina pajungia paprastai prie V1 is.kolekt., V2 turbo - V2 kolekt.
Bet vistik siekdamas tu savo auksciau minetu neaiskiu tikslu nusprendzia V1 w/g pajungt prie V2 is.kolekt., o V2 w/g - prie V1 is.kolekt.
Kokie darbiniai slegiai siu atveju?

:DDD

A is not A

<...> I saw the police coming, crosing the street to clear the park. <...>

"There thou might'st behold the very image of Authority," he quoted <...>

"Authority?" I asked, realizing I'd lost something along the way. <...>

"A is not A," Hagbard explained with that tiresome patience of his. "Once you accept A is A, you're hooked. Literally hooked, addicted to the System."


- R.Shea, R.A.Wilson. The Illuminatus! Trilogy.

Lietus...

Ir vel lietus ir vel visur kamsciai :[
Jau kazkada "bedavojau", kad vos tik orai pasikeicia (ir net nesvarbu i geraja ar blogaja puse) - iskart atsiranda kamsciai...
As net zinau "oficialia versija" kodel. Todel, kad pasikeitus oro salygoms - konkreciai imant, palijus, - reikia i tai atsizvelgti ir vaziuoti atsargiau.

Taigi, turiu naujiena - nereikia.

Tiesiog reikia visada vazineti atsargiai. Tada nereikes kaskart pasikeitus orams pirmasias kelias dienas vazinet atsargiau... o sprendziant is to, kad veliau kamsciai isnyksta, po keliu dienu ir vel vazinet paprastai - neatsargiai.

2008-10-22

Optimizmas...

As turiu viena problema - tai nepataisomas optimizmas.
Net kai aplinkybes aiskiai rodo, kad viskas sh, ir nors as pats jauciu, kad tikrai viskas sh, ir nors tas sh skraido aplink ir metosi kiekvienam kampe - vis tiek... tereikia truputeli laiko, mano smegenu krumpliaraciai prasisuka ir jau turiu optimistini poziuri: "ai, viskas vis tiek i gera - tai kad aplink tiek sh tai tik geles graziau zydes"...
Ir nors ash manau, kad ta realizmo kauke, po kuria absoliuti dauguma zmoniu slepia savo pesimizma yra ydinga, taciau tenka pripazinti, kad tas overboostintas optimizmas... hmmm... na, ne tai kad yra neigiamas - taip tikrai nera, bet akivaizdu, kad kartkartem jis butu gerokai efektyvesnis jei jame butu kiek daugiau realizmo.

Kita vertus... akivaizdu taip pat ir tai, kad jei to realizmo butu daugiau, tai tada tikrai nekiltu jokio noro pramusineti galva siena ir tiketis, kad tai pavyks.

Idomu siaip.
Juk jei is anksto tikesies, kad tai nepavyks - tai tikrai nepavyks.
Bet jei tikrai tvirtai tikesi, kad pavyks, tai... kaip sako M.Cunningham'as: "be carefull what you wish for - you just might get it"...

Tokie tad optimizmo privalumai ir trukumai :)

Manau, kad pasiliksiu prie optimizmo - ne geriau kai pasaulis rozinis nei kad pilkas.
O matyt tokiom spalvom pasauli, koks jis is tikro yra, telieka nepasiekiamas idealas - jo reikia siekti, bet neverta tureti net iliuziju, kad jis isties pasiekiamas... ... ... nors gal kaip tik - verta, - belieka pasirinkt is kurios puse bandyt prie to eiti.

2008-10-20

Bande... ir juk pavyko :)

Citata (is savaitrascio "Klubas"):
""Miela Rūta, kur geriau būti prostitute - nuotraukoje ar žurnalistikoje?" - tokia fraze politikos naujokas Arūnas Valinskas bandė pažeminti aštrialiežuvę žurnalistę Rūtą Grinevičiūtę".

Zvengiau mintyse sita perskaites (na negi zvengsi garsiai :D).
Ir juokinga net ne tiek tai, ka pasake Valinskas - tas jau yra ties pacia leistinumo riba (nors man atrodo, kad jos neperzengia, bet gal kitiems gal atrodo, kad jau), kiek "Klubo" interpretacija: "bande" :). Tas "bande" tarsi ir suponuotu, kad jam nepavyko :)))

Kita citata is to paties žurnalo (siuo atveju tai pacios p. Grineviciutes pasisakymas):
"Valinskas - chamizmo eteryje pradininkas".
Nesiimciau vertinti, kas yra to pradininkas apskritai (televizija vistik jau senokai atsirado) ar netgi Lietuvoje (nors abejoju, kad tai Valinskas), bet man siaip visad idomu tai, kad va toks "malonus" zmogus kaip p. Grineviciute kazkodel isivaizduoja, kad etikos normos taikomos kitiems, bet tik ne jai... Kitiems chamiskai elgtis negalima, o jei pati p. Grineviciute elgiasi analogiskai - tai jau nera chamizmas - tai matyt kokiatais astrialiezuviska zurnalistika. Kaip cia neprisiminsi, kad ir to pries pora metu ivykusio apsizodziavimo su Stanislovu Buskevicium, kai pastarasis prarades savitvarda del p. Grineviciutes (svelniai tariant) netaktisku ispuoliu ja mazumele tarsi suniuka prishlapinusi namuose snukuciu i ... imurkde. Pamenu tada ji irgi buvo nepatenkinta tokiu chamizmu, taciau net sekundei nesusimaste, kad standartai turi buti taikomi vienodi - net tie kas save zurnalistais laiko (nekalbant apie tikrus zurnalistus!) turetu vadovautis tam tikrais elgesio/bendravimo standartais.

Hmmm... Cia zinoma kaip visada tik mano nuomone. Gali buti, kad ash klystu ir kad zurnalistika tai per se tokia jau profesija, kad ir ka besakytum, kad ir kokius sh_dus ant ko bepiltum tu vis tiek niekad nesi ir negali buti laikomas chamu. Bet neduoktudie, jei kas nors kitas tau tuo paciu atsako...

Geriau jau p. Grineviciute isties uzsiimtu zurnalistika. Liezuvio astrumo jai pakanka, perteklines agresijos (frustracijos?) irgi, netgi zingeidumo ir proto skvarbos (imho) - vat jei dar ismoktu bent kazkiek gilintis i problemas apie kurias pasakoja, o ne vien nuslysti pavirsium ir is to pasistengti bet kokia kaina ispust sensacija... Tai isties matyt turetumem tikrai rimta zurnaliste Lietuvoj.
Bet kazko man atrodo, kad to neivyks. Nes pusti sensacijas, drabstytis ruda mase ir jausti savo "moralini pranasuma", kai pati to daikto kasni i dantis gauni yra juk daug paprasciau.

Ane?