2008-02-22

Yra zvaigzdziu liga, o yra zurnalistu...

Jei nuo pirmosios dauguma apsikretusiu vistik pasveiksta, tai nuo antrosios... pasveikimo sansai gerokai mazesni.

Paskaiciau Liutauro Uleviciaus bloga kazkaip siandien isimties delei (paprastai blogu neskaitineju, nes isties nelabai randu ka sau idomaus). Jis kaipo ir vienas lietuviskosios blogosferos "grandu" :))))) Bent jau ji televizoriaus laidos kvieciasi jei reik ta tema (bloginimosi) pasisakyti :)))))

Beskaitinejant kilo mintis (apart tos, kad pas ji ausys atlepusios ;) ), kad panasu i tai, jog egzistuoja toks dalykas, kaip zurnalistu liga.

Kaip ji kyla ir kuo ji pasireiskia?

Paprastai ji kyla pradedantiesiems zurnalistams, bet taip pat gali ir visiems kitiems, kuriu mintis skelbiamos viesai. Jie ima spausdinti (ar kitu budu skelbti) savo zurnalistinius straipsnius (reportazus ar kito pavidalo ziniaklaidinius visuomene informuojancius (arba nelabai) "produktus"). Pirmiausia stangiasi rasyti apie tai ka zino (ismano), arba bent jau stengiasi gerai isigilint i tema, pries rasydami. Taciau laikui begant... kadangi mato, kad ju mintys guli zodziais ant laikrastinio popieriaus (ar skamba garsu is radijo imtuvaus (etc)), jie palaipsniui itiki tuo, kad jie ismano viska (juk raso (kalba) apie viska). Kad jie yra bet kurios srities ekspertai ir gali labai protingai pasisakyti ir "suprantamai paaiskinti", bet ka ir viska.

Ir pasveiksta tik nedaugelis - laikui begant supranta, kad norint apie kazka rasyti reikia ismanyti tai ka rasai. Ir norint ismanyti reikia mazumele zinoti. Na bent jau pagrindus...
Viska zinoti ir viska ismanyti neimanoma. Ir nereikia. Bet pries rasant (ar kalbant) pasigilinti bent siek tiek gyliau i tema, matyt deretu.

Pavyzdziu toli ieskot nereikia...

p.s. L.U. ash siems ligoniams nepriskiriu - jis paprastai raso apie tai ka supranta, bet matosi, kad ir pas ji vietomis islenda noras paaiskint "kaip turi buti" apie ka nors, i ka jis akivaizdziai patingejo isigilint...
p.p.s. Dabar sedziu ir galvoju ar pas mane pati retkarciais simptomai nepasireiskia :DDD

Kas tas yra per daigtas toks - Kosovas?

Pasakysiu paprastai: imho visa sita istorija su Kosovo nepriklausomybe yra nesamone.

As atvirai sakant nesuprantu, nei kas vyksta, nei kodel, nei kas gero is to gali gautis. Toks ispudis, kad zmones nesigilindami i realybe nusipaise projekta ir dabar stato pagal ji baznycia - nesvarbu, kad rezultate visas pastatas turi stovet ant varpines smaigalio ir gali bet kada nuvirst...

Ok, tautos turi apsisprendimo teise - tai albanai jau ir yra sukure savo valstybe. Tai o kas yra Kosovas? Dar viena albanu valstybe? Albanija 2?

Dabar paskelbta Kosovo provincijos nepriklausomybe. Na ok. O kas tai yra ta Kosovo provincija? Valstybe? Kazkoks visiskai naujos rusies darinys?

Turejom viduri Europos pilietini kara. Dabar turesim normalu tarpvalstybini. To privalumai? Ar ir vel atskris gelbetojai is uz Atlanto ir subombarduos viska kas bombarduojasi Serbijoj? Kaip tai isspres egzistuojancia problema?

Collateral damage: kas dabar bus pvz. su baskais separatistais (cecenus tarkim pamirstam)? Kuo jie blogesni? Sakyciau ju pretenzijos net labiau pagristos.


Visoj sitoj istorijoj "logika" ash iziuriu tik viena: serbai "blogi" nes vykde genocida ir del to automatiskai visi teisus kas tik pasisako pries juos... Nubauskim dabar blogiecius.

Tie balkanai ir taip istoriskai yra Europos "pramogu bankas", tai negi reikia papildomu atrakcionu?

2008-02-20

Elitas?

Beje, kodel ash cia prisiminiau musu (neivykusi) tautos teva? (Bet jis vistik nenulipa nuo savo susikurto postamento - vel bande teisejus mokinti, ka ir kaip jie turetu spresti (zinoma naudingai jam ;) ). Tik buvo mazumele pabaksnotas nosim... i Konstitucija :DDDDD)

Pakliuvo man i rankas "Lietuvos elito zurnalas". Vadinasi jis berods "Fortuna privata". Vyr. redaktorius A.Simutis. Trumpai: ta pati makulatura, kaip ir kitos lietuviskos rasliavos apie nieka, tik atspausdinta ant be galo prabangaus popieriaus...

Uzkliuvo interviu (net nezinau ar tai interviu vadint, tiesiog tokie pasisakymai ivairiom temom beveik samones srauto stiliumi) su Vytautu V. Landsbergiu. Yra zinoma teisingu minciu (bet apie kieno pasisakymus to nepasakysi - net jaunasis Paleckis protingu dalyku (nemazai) pasako, bet dabar i tai jau niekas nekreipia demesio, kai jis taip "prisizaide"). Bet kas... net nezinau, nustebino, sudomino, patrauke demesi... tai akivaizdus tevelio "paveldas". Tas pats kiekviena proga bedavojimas apie socializma ir jo "palikima", priskyrimas jam tikru ir issigalvotu "nuopelnu" (neigiama prasme, jai kas nesuprato), tas pats "vieninteles teisingos tiesos" monopolizavimas. O apie tai, kai viename sakinyje kalbama apie humanistini auklejima, o kitame eilinis tupas homofobishkas pasazas... ash geriau jau patylesiu.

(Btw: kodel homofobiski pasisakymai visad tokie tupi, emocingi ir totaliai nepagristi? Negi neimanoma sugalvoti kokiu nors rimtesniu ir bent kazkiek pagristu argumentu? Stai kad ir vienas: poziuri i homoseksualuma apsprendzia tam tikroje visuomeneje nusistovejusi pasauleziura. Musu dabartiniame pasaulyje poziuris i homoseksualuma yra (didziojoj daugumoj, nesigilinant i to priezastis bei protinga pagristuma) neigiamas - butent del to tai yra netinkama/blogai/negalima jiems leisti tuoktis/isivaikinti.
Kam reikia debilisku svaiciojimu apie pedofilija ar pseudomoksliniu isvedziojimu apie nieka?)

Jie ir Mes

Kartais taip visai netycia bekalbedamas su kuo nors ar bemastydamas staiga atrandi visuomenes ir zmogaus veikimo mechanizma, kad tiesiog "Eureka" saukti noris...

Kad zmoniu (absoliucios daugumos, - nors matyt reiktu sakyti visu) poziuris i ginklus ir ju civiline apyvarta yra grindziamas emocijom, o ne sveiku protu, tai man aisku seniai. Bet vis negaledavau suprasti, koks to "mechanizmas". Kodel, kokiu faktoriu veikiamas daugumos zmoniu mastymas, kad jie aklai pasisako "pries", jei tik sakinyje kur nors figuruoja saunamasis ginklas net nepasigilindami apie ka isties kalba eina ir gal vistik ju atsakymas turetu buti "uz".

Ir staiga pakalbejes su draugu ir apmastes ta (trumpa ir pakankamai nereiksminga) pokalbi supratau, kaip viskas paprasta (ir tuo paciu zinoma sudetinga).

Visi (ir siuo atveju isties visi be isimties) pasisakantys "pries" naudoja mastymo modeli "jie" (atitinkamai vienaskaitoj "jis" ar "ji"). T.y.: argi jiems galima duoti ginklus, kas cia bus jei jie visi apsiginkluos - bus baisu i gatve iseiti, as nenoriu, kad jei jam del kokios nors durnos nelaimingos meiles pasimaisys protas, jis turetu ginkla ir eitu kersyt aplinkiniams, visuomene (t.y. is esmes vis tiek "jie") dar nera pakankamai subrendus...

(NB: as kalbu ne apie isorine zodine minciu isreiskimo forma, o apie vidini mastymo modeli - t.y. galima zinoma sakyti ir "mes lietuviai" ir "musu visuomene", bet esme ta, kad zmogus taip sakantis saves neįskiria i ta imti - kai jis sako "musu visuomene nesubrendus ginklams" jis tikrai neturi omeny "as nesubrendes ginklams", o "jie nesubrende..." (gal yra vienas kitas ziauriai savikritiskas asmuo, kuris mano, kad jis pats nesubrendes, bet tokiu yra tokia nykstama mazuma, kad ji net statistiskai nereiksminga - jau net nekalbant apie tai, kad zmogus kuris taip sako, greiciausiai tiesiog turi ju fobija. Ir tiek.))

Tuo tarpu as ir kiti pasisakantys "uz", visada masto "mes" (vnskt. "as" ;) ). Mes turime tureti teise apsiginti nuo neteisetu kesinimusi. Mes turime siam tikslui tureti tinkamus instrumentus. As noriu, kad tuo atveju, kai kam nors del jo nelaimingos meiles pasimaisys protas as tureciau ginkla ir galeciau nuo jo apsiginti (ir man isties visai nesvarbu ar jam pasimaisius protui jis naudosis saunamuoju ginklu, kirviu, benzopjuklu ar koncentruota druskos rugstimis - visai nesvarbu). As nenoriu, kad mes linktumem beginkliai pries nusikaltelius kurie tikrai gerokai paprasciau gali isigyti ginkla nei paprastas, istatymu besilaikantis ir pagal juos gyvenantis, zmogus. Mums mes rupim...

Stai kaip paprasta (sudetinga?).

Ir isties:
Ne jiems,
O mums
Ne del ju,
Del musu...

2008-02-19

Apie tautos tevus

Mes taip mazumele atlaidziai ir su pasaipa ziurime i visokius azerus su ju Alijevais, turkmenus su ju turkmenbashi ar tuos pacius rusus, kurie is Putino staba pasidare - jis vienas viska zino, vienas viska ismano, vienintelis gali pasakyti, ko reikia rusu tautai... bla bla. Eilini karta jauciames uz juos kazkuo pranasesni (kaip mums gerai).

Taciau pamirstam (hmmm... gal nepamirstam - tiesiog jauni zmones per jauni, kad tai prisimintu, o vyresni tiesiog apie tai net nesusimasto, nes jie dar nuo "tu laiku" iprate, kai tai "normalu"), kad ir pas mus valstybės atkurimo "ausroje" buvo dedamos milziniskos pastangos idiegti nuosava tautos teva, neklystanti ir visazinanti, epochos (na gerai, jei ne epochos, tai bent jau tautos) garbe ir sazine. Ir jokia paslaptis, kad dalis tautos tuo buvo persisemus (o kai kurie dar ir dabar nepajegia to atsikratyt)...

Idomu siaip pamastyt kodel tautos tevo Lietuvai isudyt nepavyko (noretusi tiketi, kad tai tautos istorine branda bei paveldas ateinantis is musu (bajoru) seimu ir konstitucingumo tradicijos, nors akivaizdu, kad visai nebutinai), taciau bet kokiu atveju tai parodo, kad ne taip jau mes toli nuejom nuo tu, i kuriuos leidziame sau atlaidziai ziureti.
Eilini karta...