2007-04-20

Stabmeldyste Lietuvoje ir pasaulyje...

...arba dieviskos daiktu galios

Reiskiau nemazai nepasitenkinimo tuo, kaip Lietuvoj isigalejus baznycia ir kokiu iskraipymus ji mums cia inesa, bet dabar staiga emiau gelvoti, kad gal vistik mes dar stabmeldziai? Kaip ir didzioji dalis pasaulio? Jei vis dar tikim, kad daiktuose slypi "blogio jegos" ir daiktai itakoja tai, kaip mes elgiames?

Case in point: nesena istorija JAV su tuo korejieciu studentu kuris nusove 30+savo bendramoksliu. Visose ziniu laidose pagrindinis dalykas kuris akcentuojamas, kad tariamai JAV yra (per) lengva isigyti saunamaji ginkla. Nieko, kad tas bichas buvo nesveikas ir visi aplink tai mate. Nieko kad jis rase pjeses, kur herojai zudo vieni kitus grandininiais pjuklais. Nieko tokio, kad jo elgesys is esmes salygotas siuolaikines visuomenes bendruju raidos tendenciju (paprastai tariant sociopatijos augimo). Bet va, kad jam ginkla pardave - tai cia yra didzioji problema. Tarsi pats ginklo isigijimas ar paemimas i rankas zmogu paverstu "blogu"... Tarsi is paties ginklo sklistu blogio jegos :)

Pas mus cia Lietuvoj visokia spauda ir televizija su radijum eme taip pat samprotaut apie situacija Lietuvoj ir ar Lietuvoj nera perdaug lengva isigyt ginkla... Vel is naujo pumpuodami tas pacias emocijas ir vel taip pat net nebandydami pasinaudoti protu. Bent truputi.

As cia zinoma be galo kartosiu tuos pacius seniai zinomus (mastantiems zmonems) argumentus, kurie susiveda is esmes i viena - zudo ne daiktai, zudo zmones. Tai turetu but aksioma, bet nepaisant to, vis tiek pasiduodama emocijom ir imama samprotaut apie tai kad reik uzdrausti ginklus...

Paziurekim i ta pacia situacija su korejieciu. O jei jis butu nepasinaudojes pistoletu, o pvz. koncentruota rugstim? Arba benzininiu pjuklu? Arba kazkuo tokiu paprastesniu kaip kardu ar neduoktudieve alebarda? Arba isvis atleides fantazijos vadeles ir issinuomaves automobili ir emes juo traiskyt studentus? Ar tikrai tokiu atveju beda butu daiktuose, kuriuos jis panaudojo?

Arba pazvelkim is kitos puses. Jis nuzude 30+zmoniu. Tam reikia laiko - tai nepadaroma per keliolika sekundziu. Kiek pamenu jis netgi padare pertrauka tam visam procese, kad galetu atsipusti. Paklauskim saves - kad butu nutike, jei JAV mokymo istaigu teritorijoj nebutu uzdraustas ginklu turejimas (o jis uzdraustas praktiskai visur - ir ash tikras, kad siuo atveju irgi taip buvo). Jei pora is tu zmoniu butu tureje saunamuosius ginklus ir sugalvoje apsiginti (kokia sventvagiska mintis ginti savo gyvybe!!!)? Galgi viskas butu pasibaige daug greiciau ir su daug maziau zmoniu gyvybiu nuotoliu?
Tai tik spekuliacija? Vargu. Toj pacioj JAV yra buve atvejai (jei kas nors netingi gali panarsyt rimciau google), kai va tokios beprasidedancios skerdynes buvo sustabdytos kito ginkluoto zmogaus (vienas labai pamokantis atvejis yra kai mokytojui teko begti iki automobiliu stovejimo aiksteles, kad atsinesti pistoleta is savo automobilio, nes mokyklos teritorijoj, buvop uzdraustas ginklo nesiojimasis, paskui parbegti atgal is sustabdyti galima tragedija). Tik kad tokie atvejai, skirtingai nei 30 zmoniu skerdynes, nesulaukia viso pasaulio demesio ir visi nepuola dziaugtis "kaip gerai, kad zmogus turejo ginkla is del to sustabde tragedija"...

Jungtinej Karalystej, po vieno panasaus nutikimo rankiniai saunamieji ginklai buvo isvis uzdrausti. Uztenka paziuret i statistika, kad pamatyt koki tai turejo poveiki nusikalstamumui. Jis ne sumazejo (kaip tikisi tie, kas vadovaujasi esmocijom), bet isaugo (ko ir reikia tiketis, jei mastyt logiskai)...
Klasikinis vaikiskas pavyzdukas: tu esi vagis ir nakty ateini i kaima kuriame du namai. Ant vieno mano duru uzrasas "Siuose namuose ginklai nepageidaujami", tuo tarpu ankt kito namo duru prikaltas panaudotas saudymo taikinys su prierasu "Saudyt mes mokam :)". Kuri nama TU pasirinksi?

Case in point 2 - made in LT: Pazvelkim i tai dar is kitos puses. Baisiausia paskutinio meto tragedija Lietuvoj - dvieju berniuku nuzudymas. Gal tai padare ju motina (teismas manau nustatys).
Mano klausimas kitas: jei jie butu buve nushauti, tai masines informacijos priemoniu rekacija nuspet butu lengva - visi rektu apie tai, kad butina uzdraust ginklus. Bet dabar - kai jie buvo pasmaugti. Ka dabar uzdausi? Pagalves? Rankas?

Case in point 3 - made in LT 2: siandien bene per radija isgirdau apie atsitikima kazkokiam Lietuvos vienkiemyje, kur nakti isilauze i nama trys vyrai ir kankino bene 78 metu senute (!) ikaitintu lygintuvu, kad si pasakytu, kur padeti pinigai... Lygintuvu uzdraust kol kas nieks nesiulo (ir nesirupina tuo, kad lygintuvai butu pardavinejima tik pagal leidimus praejus specialius apmokymus, kaip jais naudotis).
Bet jei jie butu pasinaudoje saunamuoju ginklu? Kas tada butu?
O jei senute butu pasinaudojus saunamuoju ginklu tam kad apsiginti? Kas tada?
Sunku pamastyt ir nuspet ziniasklaidos reakcija kiekvienu konkreciu atveju?


Deja, bet zmones vis tiek pamirsta, kad apsiginti nuo atmatu - ju paciu darbas ir pareiga. JU PACIU. Nes policija, kariuomene etc (kaip jau minejau) gina visa visuomene. Visumoje. NE atskirus zmones (nepaisant visos politiku demagogijos). Tai elemantarus visuomenes veikimo desniai, kuriu pakeist neimanoma. Ir deja, bet 78 metu senute niekad ir niekaip nepajegs apsiginti nuo triju vyru, jei ji netures ginklo. Nes saunamasis ginklas bent kazkiek sulygina zmoniu jegas, ir bent kazkiek leidzia silpnesniajam apgint save nuo kesinimusi.

Mes galim daug samprotaut apie zmoniu lygybe, Konstitucija, zmogaus teisiu deklaracijas ir kitas aukstas materijas, bet tol, kol stipresnis gali primest kitam zmogui savo valia, daryt ka tik nori su jo sveikata, garbe, orumu, gali zaginti ir deginti lygintuvu - tol kalbos likt tik tusciom kalbom.
Ar mes isties manom, kad tai senutei bus nuo to bent kazkiek geriau, jei tie nusikalteliai bus surasti ir nubausti? Ar nebutu buve geriau, jei ji butu turejusi ginkla ir butu ismokyta kaip, kada ir kiek ji naudoti?
Ar tikrai geriau yra paprastam, taikiam, geram zmogui mirti ar buti suzalotam paciam, negu save apginti nuo tokio kesinimosi is jokiu skrupulu neturincio, uzuojauta nepasizymincio, suzverejusio nusikaltelio puses (net jei to pasekoje pastarajam atimama gyvybe)?

Pumpuoju emocijas? :) Taip, zinau. Tik kad absoliuciai daugumai zmoniu emociniai "argumentai" daug efektyvesni, nei proto...


Na o ginklas? Ginklas tik daiktas. Jis nera nei blogas nei geras pats savaime. Jame nera isikunijusios blogio jegos ir niekas jo paemes i rankas netampa ziauresnis ar blogesnis nei buvo iki tol. Ir tik zmogus ji pavercia vienokiu ar kitokiu.
Jei zmogus ji naudoja piktam - tada ir ginklas blogas.
Jei zmogus ji naudoja apginti vertybes - tada jis geras. Tada jame isikunija sviesiosios gerosios jegos. Tada jis - tiesiog daiktas - tampa gerio neseju.

Norint daryt bloga - ginklo nereikia. Galima naudotis bet kuo, kas pasitaiko po ranka.
O va apsiginti nuo blogio jau daug sunkiau - nes blogis visada buna stipresnis, nes blogis renkasi silpniausias aukas, nes jis nesaziningas ir nedoras. Del to kiekviena nors ir nedidele pagalba geriui yra tokia svarbi, del to kiekvienas saziningas ir doras zmogus ne tik kad turi tureti teise (ir galimybe) be perdetu kvailu formalumu isigyti ginkla, bet ir privalo ji turet. Privalo, nes gali taip nutikti, kad jis ir tik jis bus tas kuris tures apginti geri, tures apginti silpnesni ir skriaudziama... Ir jei jis to nepadarys - to nepadarys niekas kitas. Jam beliks tik uzsimerkt, uzsikimst ausis ir apsimest, kad jis nieko nemate, negirdejo ir nezinojo.


p.s. Jei kam idomi statistika, tai (kaip jau kazkada minejau) jos labai nemazai yra cia: http://www.gunfacts.info/ . Labai aiskiai parodo, kaip emocijom grindziamas tikejimas kartais skiriasi nuo realybes...