2008-12-29

Intro: Teises Gintis Instrumentuote



Teise Gintis, jei ji nera tik literaturine rozine fikcija, suponuoja galimybe gintis... o tai savo ruoztu reiskia tinkamu instrumentu tam tikslui turejima.
Tie instrumentai ginklais vadinami :)

Viena is temu, kuria zadejau rasyti SOI buvo ginklai ir savigyna. Kaip rodo patirtis - as apie juos veik nerasau. Kodel?

Isties priezasciu visa kruva, bet pagrindine matyt ta, kad Lietuvoj hoplofobija iki tiek isigalejus, kad zydi ryskiausiais graziausiais ziedais, o bet kokia uzuomina apie tai, kad zmogus gali dometis ginklais ir ju naudojimu vertinama vos ne kaip seksualinis iskrypimas :) ir kiekvienas realistiskas, neatmieshtas mistine baime, pasisakymas apie juos susilaukia visiskai idiotisku komentaru (tiek spaudoje, tiek ir visur kitur - pavyzdziu toli ieskot juk nereikia, a-ne? :DDD).
Kita vertus.Informacijos apie (rankinius saunamuosius) ginklus, ju panaudojima savigynai etc etc etc lietuviskai nera. As siaip veik niekad nesiknaisioju po lietuviskaji interneta, nes imho triuksmo/signalo santykis liudnas (apie kokia tema bekalbetume), bet sakykim taip... paskutini karta googlinau "lietuviskas erdves" apie ginklus ir savigyna 2003 metais. Padariau tai idomumo praeita savaite. Praejo penki metai - situacija (visiskai) ta pati. Normalios informacijos kaip nebuvo - taip ir nera (na, nuotrupos kai kur). Nei apie savigyna, nei apie ginklus savigynai, nei apie ginklus apskritai. Tie patys plepalai is zmoniu, kurie "nesidomi uztat viska ismano" puses... tu paciu (klaidingu) mitu kartojimas, tu paciu fantastiniu pasaku pasakojimas...

To paskatintas nusprendziau vis tik si ta laikas nuo laiko parasyti apie ginklus. Tiems, kas jais domisi, tame jokiu naujoviu ir atradimu (bijau kad) nebus. Tiems zmonems gi, kurie niekad tuo nesidomejo rimciau, bet pvz. svarsto kartais ar nevertetu isigyti ginkla ar tiesiog noretu kazkur rasti aiskios paprastos informacijos be perdetu emociniu nusisnekejimu - manau bus idomu. Tos info spragos zinoma neuzpildysiu (o ir nesirengiu), bet vis...

Cia prie progos gal reik pabrezt, kad tai ka sakau ir rasau yra tik mano nuomone (tas lyg ir turetu buti aisku visiems, bet kazkaip vis tiek daznai pamirstama).

Taigi... klausimas: kodel as manau, kad as isvis esu kompetentingas kazka pasakoti apie ginklus, savigyna ir kitus susijusius dalykus? Ne, as nesu (ir niekad nebuvau) policininkas. Nesu ir nebuvau taip pat niekad ir kareivis. Nesu netgi medziotojas.Taciau. As domiuosi ginklais. Pirmiausia rankiniais saunamaisiais: revolveriais ir pistoletais. Taip pat ir sautuvais. Ir as domiuosi ju panaudojimu: tiek kare, tiek taikos metu - savigynai, sportui, pramogai (o dieve, kaip nemoralu, kaip taip galima, ginklai ir dar pramogai!!!).
Ir domiuosi, tai reiskia ne tik man jie "patinka", nors taip yra (analogiskai, kaip zmonems patinka pvz. laikrodziai - idomus techniniu poziuriu irenginiai, idomu, kaip visos dalys tarpusavi saveikauja etc), bet ir domiuosi. Ka gi reiskia "domiuosi" (kai as tai sakau)?

Pamenu mokantis mokykloje buvo toks dalykas kaip "atminimai". Vienas klausimu, kuris ten budavo uzduodamas: "koks tavo hobis?". Ir verciant lapa po lapo daugumos atsakymas buvo standartinis "knygu skaitymas, muzika". Ar tai reiskia, kad tas knygu skaitymas ir muzika buvo tokie jau populiarus hobiai? Vargu bau. Tai greiciausiai reiskia, kad zmones niekuo nesidomi, tiesiog is poreikio kazka irasyt iraso tas pacias banalybes...
(Taip pat kaip visi "vyrai" YRA labai geri vairuotojai ir labai moka patenkint moteri... bet dazniausiai isties nei to nei kito neismano, nes nei tuo nei kitu nesidomi. O ir kam - juk jiems tai "igimta", juk jie VYRAI. Juokinga? Gal. Apgailetina? Tikrai. Matyt tas pats ir su ginklais... jei jau "vyras", tai "ekspertas" :/ Bet as nukrypstu...)

As domiuosi (inter alia ginklais) kiek kitaip :). Ne tik deklaratyviai.
"Truputeli" rimciau :)))
Ginklai mano hobis yra ne del to, kad as neturiu daugiau ka pasakyt anketai ar kuo dometis (as domiuosi taip pat kaip minejau ir automobiliais, hipnoze ir dar siuo tuo), o todel, kad man tai idomu. Man daugiau nei 30 metu ir ginklais as domiuosi jau daugiau nei puse savo amziaus. Skaitau apie juos, narsau interneta, mastau, analizuoju, vertinu.

Del to manau (nors juk gali buti kad klystu ;) ), kad mano domejimasis tema plius kritinis mastymas plius teisinis issilavinimas leidzia man pakankamai pagristai samprotauti apie ginklus ir ju panaudojima (iskaitant ir ypac savigynai). Tai kad nesu/nebuvau policininkas, kareivis ar medziotojas matyt tam tikru aspektu yra trukumas, bet kitu poziuriu net atvirksciai, nes sie zmones daznai papuola i mastymo klystkeli "jei as plaktukas, tai viskas aplink man atrodo vinys"... (gal parasysiu apie tai placiau kada veliau). Ir jie pakankamai retai domisi ginklais (bent jau taip rodo pasauline praktika - nemanau, kad Lietuva kuo nors is esmes skiriasi siuo poziuriu).

Bet kaip jau sakyta: tai ka rasau - tik mano nuomone. O kas ten sakoma apie nuomones matyt zinome ;)

Galit gincytis, galit nepritarti. Kiekvieno teise. Tik nereik emociju, kvailysciu ir nusisnekejimu - naudokimes galva. Laivalaikiu bent jau.



Tai tiek izangos...

2 komentarai:

  1. Seip, pradedant byreti TSRS, buvo is medziotoju surinkti/bandomi surinkti medziokliniai shautuvai... Ginklas, tai toks dalykas, kuri turedamas rankose, gali apsiginti ir nuo valdzhios jegos strukturu (arba tinkamiau joms pasiprieshinti). Tai neparanku, bent jau teorishkai/paranojishkai zhiurint. Del to IMHO papraschiau auginti bei reguliaraiai sherti ginklo bauba.
    Mano paties akimis zhiurint - tokia baime yra niekine (koks protingas zhmogus su savigynai skirtu ginklu ginsis nuo pareigunu? Gi tai reishkia savizhudybe), bet ash valdzhioje nesu ir man nepatenkintos laiudies maishtai nesisapnuoja :)...

    AtsakytiPanaikinti
  2. domejimasis gali buti dvejopas.Pvz. man yra idomus miskas.Tai as meginu su juo susipazinti:
    1.Ciumpu vadoveli ir imu registruoti kiekviena zole, ismatuodamas ja ir aprasydamas.Paskui susistemindamas duomenis ir mastydamas, ka tai galetu reiksti.
    2.Einu pasivaiksciuoti su krepsu rankoje, renku grybus, uostau geles ir klausausi pauksciu.

    Pirmuoju atveju as tiriu gyvenima ir analizuoju, t.y. ardau i gabalus ir delioju lego is naujo. Antruoju atveju as ta gyvenima tiesiog gyvenu, meginu pazinti ji tiesiog juo grozedamasis ir megaudamasis, per ispudzius.
    As nesakau kad kazkuris budas yra blogas, ar netikes. Tiesiog analizas yra ne vienintelis budas pazinti, antra, jam gali nepakakti vieno gyvenimo jeigu busi isties kruopstus.

    AtsakytiPanaikinti