2008-12-29

4 taisykles

Gal pries pradedant bet ka isties rasinet apie savigynos ginklus reiktu (dar karta, nes jau kazkada kalbejau) pakalbet apie keturias taisykles. Tai yra tik keturios taisykles kuriu laikymasis uztikrina veik visiska ginklo sauguma. Galimybe, kad ginklas issaus jei laikomasi visu siu taisykliu arteja prie nulio ir tam reikia itin neordinariu salygu... pvz ginklo imesto i lauza ar panasiai.

Kodel 4?


Gal pradekim pvz nuo to, kad uzejau ash cia neseniai i Ekskomisaru biuro saudyklos tinklapi... Ekskomisarai rimti dedes ir kas jau kas, bet jie matyt zino, kaip elgtis su ginklais. Atsidariau pagrindines naudojimosi saunamuoju ginklu taisykles ir ka as matau? Ju net 24!

Tai kodel as sakau, kad jos yra keturios, kai ekskomisarai (rimti dedes ir siaip ne is kelmo spirti :) ) sako kad dvideshimt-keturios?

As nesakau, kad tos dvidesimt keturios taisykles yra ydingos (nors kai ko as absoliuciai nesuprantu... ka reiskia pvz: "22) Niekada neslopinkite šaunamojo ginklo atliekamos funkcijos. Tai gali sukelti šaunamojo ginklo sprogimą ar kitokį sugadinimą ir tuo būdu atnešti neigiamų padarinių sveikatai"?... o del kai ko labai gincyciausi) taciau jos yra dvidesimt keturios. Norint, kad jos butu ismoktos ir kad ju butu laikomasi visur ir visada ju paprasciausia yra perdaug. Toks didelis kiekis sukelia neiaskumu: juk negali jos buti visos vienodai svarbios, kai ju tiek daug? O jei ne visos vienodai svarbios - tai kurios tada svarbiausios? Kaip jas visas isikalti i galva?

Faktas, kad turint noro tu taisykliu galima prigalvot ir 54 ir 104 ir 1004 (kad ir pvz "niekada nemeskite ginklo i lauza" - ko nera minetuose 24 punktuose)... Bet mastanciam zmogui to is esmes nereikia.

Reikia kazko, kas butu paprastai isimenama ir ko butu visada laikomasi.


Keturias taisykles savo laiku suformulavo Col.lt. Jeff Cooper (kuris per gyvenima tiek visko prikure ir prifomulavo, kad dabar visi naudojasi, bet daznai pamirsta autoriu :). Apie ji galima labai daug kalbeti (gugle jusu draugas)... pasakysiu trumpai - jis dar gerokai rimtesnis dede nei visi ekskomisarai kartu sudeti (su visa (tikra) pagarba ekskomisarams)).

Taisykles yra tik keturios, bet jos yra pakankamos ir issamios maksimaliai saugiam elgesiui su saunamaisiais ginklais.
Taigi:


1. Visi ginklai visada yra uztaisyti (All guns are always loaded).
Cia netgi ne taisykle, o dogma. Ne karta ir ne du yra nutike, kai su "neuztaisytu" ginklu buvo nusauti zmones. Todel, viena vertus, paemus bet kuri ginkla i rankas reikia visad patikrinti ar jis nera uztaisytas ir kita vertus, net ir isitikinus, kad jis neuztaisytas elgtis su juo itin atsargiai - todel kad, zr. 1 taisykle. Labai didele ir be galo daug kainuoti galinti klaida yra elgtis su neuztaisytu ginklu kitaip negu su uztaisytu.
Reikia ne apsimesti kad ginklas "atseit" yra uztaisytas, bet realiai visada ir su kiekvienu ginklu elgtis taip, kaip elgiamasi su uztaisytu ginklu.
Ginklas niekada nera neuztaisytas - bet jis kartais gali buti "neuztaisytas".


2. Niekada nenukreipkite ginklo i nieka, ko jus nenorite sunaikinti (Never let the muzzle cover anything you are not willing to destroy)
Tai apima tiek kitus asmenis, gyvunus, daiktus, tiek ir save. Tai apima ir uztaisytus ginklus ir "neuztaisytus" ginklus. Nenukreipti ginklo reikia ne tik samoningai, bet ir nesamoningai. Na ir niekada tai reiskia niekada. Kaip ir kitu taisykliu atveju - pazeidimo kaina gali buti zmogaus mirtis.


3. Nedekite pirsto ant nuleistuko tol, kol nesate nusitaike i taikini ir pasiryze sauti. (Keep your finger off the trigger ‘till your sights are on the target and you are willing to shoot.)
Si taisykle vadinama Auksine del to, kad net nesant kitu taisykliu ji uztikrina maksimalu imanoma sauguma (skirtingai nei holivudo filmuose ginklai paprastai patys neshaudo).
Kai nusitaikote i taikini ir pasiruosiate sauti, tik tada pirstas keliauja ant nuleistuko. Patraukiat taikikli nuo taikinio - ir pirstas pasitraukia nuo nuleistuko. Ant taikinio - ant nuleistuko, nuo taikinio - nuo nuleistuko. Labai paprasta. Nepaisant to, sios taisykles nesilaikymas matyt kaltas del didziausio kiekio mirciu ir suzeidimu.
Visais kitais atvejais, kai nesitaikoma i taikini pirstas ilsisi istiestas i prieki lygiagreciai pistoleto (revolverio, sautuvo) remui.
(Btw. nesunku pastebeti, kad minetos saudyklos tituliniame puslapyje prifotografuotos lietuviskos zvaigzdutes sia taisykle visiskai pazeidzia... :/ Siaip tai saudyklai turetu but geda... bet ar as ka ismanau ;) )


4. Buk tikras del savo taikinio (Be sure of your target)
Tai yra buk visiskai tikras del to i ka sauni. Tai reiskia ne tik, kad nesaudai i garsus ir seselius bet taip pat ir tai, kad pries saudamas ivertini kas bus tuo atveju, jei nepataikysi i taikini, o jei ir pataikysi, tai kas bus kai kulka perskros taikini kiaurai ir nuleks toliau. I ka ji tada pataikys?



Stai ir viskas. Norint isvengt tragedijos is esmes pakanka laikytis tik vienos is siu taisykliu.

Nepaisant to, tragedijos vis tiek ivyksta. Kodel? Todel, kad zmones turi ypatinga talenta nesilaikyti net paciu paprasciausiu ir aiskiausiu taisykliu, nes kiekvienas yra ekspertas ir viska zino "geriau".

Kaip cia neprisiminsi vieno is Darvino apdovanojimo laureatu, kuris i zmonos komentara, kad reikia elgtis su ginklais atsargiai pasake kazkatais tokio kaip "saugumas slypi galvoje" po ko pridejo pistoleta prie smilkinio ir budamas isitikines, kad jis neuztaisytas, nuspaude nuleistuka. Ko rezultate (aisku, nes kitaip nebutu patekes i Darvino apdovanojimus) istashke sau smegenis. Apart liudnos sypsenos, kuria sukelia is istorija (ir hoplofobu panikos eilini karta izvelgiant ginkluose slypincias piktasias jegas) akivaizdu, kad buvo pazeistos visos 4 taisykles... Ir jei nors viena is ju nebutu buvus pazeista (galbut) viskas butu pasibaige geriau.
Ir beje - jis buvo teisus. Saugumas isties slypi naudotojo galvoje, o ne paciame daikte (ginkle). Ta jis (akivaizdziai) ir pademonstravo...



Siaip imho sias taisykles reikia ismokti mintinai (ir laikytis iskilus butinybei) netgi tiems, kurie niekada nesiruosia tureti nieko bendro su ginklais.

4 komentarai:

  1. 4 taisykle, sakyciau labai sudetinga, jei saudoma ne tire ar kur kitur savo malonumui :)

    Beje, kalbant apie saudyma savo malonumui yra dar viena "auksine" taisykle, ji nesilygiuoja su autoriaus isvardytomis fundamentaliosiomis taisyklemis, bet tikrai yra labai labai svarbi.

    Uztaisant, tikrinant arba istaisant ginkla jis privalo buti nukreiptas 45 laipsniu kampu i zeme.

    Kokie 50% mano pazystamu "sauliu" yra paleide atsitiktini suvi ir matyt 100% tai padare atlikinedami auksciau isvardytus veiksmus. Shit happens ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Buvau tikras, kad čia pat apie 4 taisykles ir pirmąkart perskaičiau, tad pasitikrinau: http://boostbrothers.blogspot.com/2007/09/ginklu-demonizavimas.html

    Į temą nieko.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, pistoleto (ar kad ir tulo graiztvinio sautuvo - 50BMG retai kas su savim tampos :D ) shoviniai sustoja bet kurioje rimtesneje sienoje (ok, ji ne du sluoksniai gipsokartono :) )... tai nemanau, kad su ta 4 taisykle realybej labai dideles bedos.

    Nors zinoma jei butu leistinos ekspansines ir fragmentuojancios kulkos tu problemu butu maziau - rikoshetai su overpenetration atkristu... (bla bla bla... jei bobute butu su usais butu troleibusas :) ). Tai pasikeis zinoma laikui begant... kai pagaliau istrauks istatymu leidejai galvas is... whatever...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunus topicas, pats niekada nesidomėjau ginklais, bet paskaityti tokį naudingos informacijos "sirupą" naudinga. Thumbs up !

    AtsakytiPanaikinti