2008-11-17

Dirzai

Velgi. Paskaiciau paskutiniame Autoreviu (rusiskas zurnalas apie automobilius) isspausdinta kazkokio zmogaus laiska kuris samprotauja apie tai kaip blogai, kad zmones neprisisega dirzu ir kad butina visus labai uz tai baust, nes valstybe taip stengiasi mus apsaugoti nuo musu paciu, o mes vis tiek neduodam jai to daryt.

Laisve sakot?

As pats visada vazineju prisiseges dirzus (net kai vaziuoju puskilometri). Ir vaika aukleju nuo mazens (jei pamirstu ji prisegti jis iskart pats primena apie tai). Seguosi dirza netgi sededamas ant galines sedynes. Manau, kad tai yra butina (ir jauciuosi itin nesaugiai kai neprisisegu).

Bet ar as manau kad valstybe del to turi ipareigoti visus prisisegti dirza? Zinoma NE. Kodel tureciau taip manyt? Kuo cia ta valstybe isvis deta? Zmogus rizikuoja savo gyvybe ir sveikata - kokia teise valstybe turi nurodinet jam ka jis gali daryti su savimi ir ko ne. Jei nori, jis gali kad ir koncentruota sieros rugsti gert. Arba ezi i uzpakali susikisht.

Jeigu tai keltu pavoju kitiems zmonems - tada butu visai kitas reikalas - va tada valstybe ir privaletu kishtis ir tai reglamentuoti. Bet kad neprisiseges zmogus avarijos atvejun islektu is masinos ir ka nors suzalotu (pvz.), tai cia matyt tiek pat tiketina, kiek, zaidziant stalo tenisa, kamuoliuku pataikius i tarpuaki uzmushti zmogu - gal tokiu stebuklu ir buna, bet kazkaip abejoju kad verta i tai orientuotis kuriant teises normas.

Taciau niekas (anei paprasti zmones, anei "specialistai" teisininkai, sociologai etc.) gi net nesusimasto, kad sitas ipareigojimas vi-sis-kai absurdiskas. Mes tiek prie jo priprate, kad net nesuvokiam jo absurdiskumo, nesusimastom ar jis isvis turetu buti, ar tame yra kokia nors logika. Net ir tie, kas del to bedavoja, nesuabejoja tuo ar valstybe isvis turi teise nustatineti tokias pareigas - priima pastaraji dalyka kaip dogma.

Koks valstybes reikalas saugoti mane nuo manes paties? Valstybe mane turi saugoti nuo kitu zmoniu (ir kitus zmones nuo manes), bet manes nuo manes ji nei pajegi apsaugot, nei isvis turi kokia nors teise tai daryti. Draudimas rukyti kavinese ir baruose yra pagristas (nes kodel kiti zmones turetu nuodytis?), bet draudimas rukyti apskritai, ka siulo visokie fashistuojantys sveikuoliai - ne. Ipareigojimas ijungti automobilio sviesas vaziuojant nakti - pagristas, bet privalomai prisisegti dirzus ar motociklininkui uzsidet shalma - ne. Beje, kalbant apie pastaraji dalyka - avarijos atveju motociklininkas su salmu yra gerokai pavojingesnis nei motociklininkas be shalmo (nes salmas gerokai kietesnis daiktas nei galva). Kodel valstybe siuo atveju stengiasi saugoti pati motociklininka kitu zmoniu saugumo saskaita? Ar ji mazumele nesupainioja savo pareigu?

Ka mes pasiekiam tokiomis normomis, kurios skirtos "apsaugoti zmones nuo ju paciu"?
Nieko gero. Vis tiek visi, kas nori, vazineja neprisisege, o vienintelis rezulatatas yra tas, kad poziuris i teises reikalavimus tampa atlaidziai nihilistinis: jei ash jauciu (manau), kad neturiu laikytis sitos normos del to, kad ji akivaizdziai absurdiska, kodel tureciau laikytis kokios nors kitos (kuri gal ir ne visai akivaizdziai absurdiska, bet zinant kokios tos teises normos buna, kas galetu paneigt tokia galimybe?)?


Kartais tikrai verta apsidairyti ir susimastyti apie tai ar kokia nors teises norma isvis pagrista sveiku protu ar valstybe eilini karta lenda ten kur nieko nepametus...

8 komentarai:

  1. Valstybė saugo savo darbo įrankius. Savo arkliukus, kurie traukia plūgą.
    Visai ne asmenis :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kodėl, jei tamsta važiuodamas be diržų susiluošinsi jaunas visam gyvenimui, tavo gydymas ir pašalpos turi būti mokamos iš manovalstybei mokamų mokesčių?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na ir kodel?

    Kodel pensijos mokamos is tavo sumoketu mokesciu?

    O kelias is Kalabibiskiu i Balbieriski kam tiesiamas?

    O kodel as isvis moku mokescius valstybei?

    O kodel esant plikledziui neverciama vaikscioti keturiomis? O jei nugriusiu?

    Kodel neuzdraust isvis visko?

    O kiek tu mokesciu nuslepi?

    Rukai? Geri?


    Dar idomiu klausimu uzduot? :DDD

    Zinau kad mastymas vargina, bet siaip visai neblogai tuo uzsiimt kartais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. pasaulyje didziuliame kaip mano naminio katino(3 kambariai), yra taisykles, kuriomis drasesnieji isdrista suabejoti.Vienok, yra ir tokiu, kurie kikeviena karta problema sprendzia is naujo, tarsi priimtu sprendimo budu ne nebutu.
    As asmeniskai pazeidziu istatymus kelis syk per diena.Nedirbu, nemoku jokiu mokesciu.Mano automobilis neturi tech apziuros jau keletas metu.Nei draudimo.Vairuoju kasdien.Vairuoju sunkvezimi laikas nuo laiko, nors neturiu kategorijos.
    Vagiu.Rukau.Geriu.Nesu vaikezas - mano vaikai jau paaugliai.Ir as niekada nesielgsiu kitaip.Man tai yra normalus gyvenimas.Istatymus kure ne man.Pazedineti istatymus man galima.Jeigu kazkam negalima - tai jo bedos.Nesu kiauras ir suprantu, kas bus jei busiu suciuptas.Kita vertus, taip buvo visada.Pasaulyje dideliam kaip mano katino(3 kambariai).:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, kelius tvarkyti - ar panašiai rūpintis savo piliečiais valstybei yra brangus reikalas. Žyyymiai pigiau yra liepti segtis saugos diržus ir uždrausti rūkyti.
    Dėl diržų tai yra tokia nuomonė - kad jei nenori, tai nenaudok. Bet jei nenaudoji - tai ir jokio draudimo, ar greitosios pagalbos, tik mokamos paslaugos. Juk jeigu kas - tada ir nusipirksi? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Klausimas vis tiek lieka: kodel neuzdraudus visko?

    Retorinis zinoma. Kas siuo atveju matyt reikstu "skirtas apmastymams" :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. as pasakysiu kodel valstybe gali saugot zmogu nuo pacio saves. Dbr papasakosiu situacija. Isivaizduok vaziuoji su savo wrx, padarei avarija, tu kaltas, bet visi buvo prisisege saugos dirzus, zala padaryta tik automobiliams. Dbr kita situacija, tu vel padarai avarija, tu kaltas, bet si karta kito automobilio keleivei buvo neprisisege saugos dirzu, avarijos metu jie zuvo, dabar pagalvok kas tau bus? sesi kalejiman, vat todel valstybe ir turi saugot zmogu nuo pacio saves, kad apsaugot kitus.

    AtsakytiPanaikinti