2007-03-19

Part 2: veterinarija ir keliu eismas.

A-ha. O tiems kuriu masinos sveria maziau 1000kg reiktu primoket matyt.

Akivaizdu, kad greitis pats savaime nera lemiantis faktorius... Nes tada autolenktynese turetu buti iprastas vaizdas, kai finisha pasiektu tik vienas automobilis ir tas, kirtes finiso linija reztusi i koki stulpa - nes juk ten stengiamasi vaziuoti maksimaliai greitai kaip tik yra imanoma. Kodel to nevyksta? Gal del to, kad be greicio yra kiti lemiantys faktoriai, kaip antai vairuotojo sugebejimai (t.y. kaip vairuotojas moka vairuoti).

Man asmeniskai ironiska atrodo tai, kad tikrinama automobiliu technine bukle, tikrinama vairuotoju sveikata, tikrinamas greitis kuriuo vaziuojama ir tai kiek vairuotojai isgere, bet netikrinama(!!!), kaip vairuotojai moka vairuoti. Tai, kad mano nuomone butu pagrindinis faktorius uztikrinantis eismo sauguma nieko nedomina. Jis visai nesvarbus (svarbu kinetine energija).

Ir ash kalbu ne apie sugebejima sukiot vaira ir mindyt pedalus, o apie sugebejima vairuoti.
(Iliustracijai cia galiu pateikti trumpa istorija is savo vaikystes. Kazkada paklausiau tevuko, ar jis moka zaisti shachmatais. Atsakymas buvo: "Figuras stumdyt moku". Jei kas nesuprato, tai morale sios istorijos ta, kad figuru stumdymas dar nera mokejimas zaisti - tam reikia daug daugiau ziniu, mokejimo ir sugebejimu)

Nes zmogus, kuris moka vairuoti, net jei jis virsys greiti dvigubai vaziuos gerokai saugiau ir kels mazesni pavoju, nei ti, kurie vos velkasi, bet nemoka vaziuot (o tokiu gatvese nemazai). Beje, ash nesakau, kad reik but lenktynininkais profesionalais - nes vaziavimas trasoje vistik reikalauja kitokiu sugebejimu nei gatveje, taciau nepaisant to, gatveje vairuoti automobili, mano kuklia nuomone, irgi reikia moketi daugiau nei tik vaira sukiot.

Nes dabar kai ash matau gatvej moteris, kurios vos velkasi "isikandusios vaira" (t.y. sedi prie pat vairo)... Jos tokiu greiciu judedamos greiciausiai niekada nepadaro jokiu avariju. Bet AR JOS MOKA VAIRUOTI? (as nieko neturiu pries moteris vairuotojas, pasitaiko tokiu ir vyru, tik tiek, kad moteru pasitaiko dazniau). Juk ne.

Aisku, kad parengt kazkokia reguliaraus vairuotoju sugebejimu tikrinimo programa yra daug sudetingiau nei tiesiog viena karta patikrint ar jis moka sukiot vaira ir ka reiskia zenklas raudonu fonu, kuriam pavaizduotas baltas staciakampis... Bet gal netycia tai padetu uztikrint realu sauguma gatvese, o ne tiesiog toliau kurenti emociju lauza...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą