2012-10-24

Ginklas savigynai: kriterijai

Šitas postas pradėtas rašyt prieš tris metus,  bet kažkaip vis pritrūkdavo fantazijos (noro?) jį užbaigt. Dabar nusprendžiau, kad reikia tą padaryt. Taigi, Jūsų dėmesiui...
__________________________________________________________ 

Kadangi, kaip rodo mano pastebėjimai, dauguma žmonių, kurie atklysta į šį blogą ne iš kitų blogų, ateina per google paieškas "ginklas savigynai", "geriausias ginklas savigynai", "kokį ginklą pasirinkti" ir panašiai*, tai nusprendžiau parašyt atsakymą į tą klausimą (nors ir jau esu apie tai rašęs). Taigi:
Kokį ginklą savigynai pasirinkti?

Glock 19. Kitas klausimas?**  :)

Čia trumpasis atsakymas tam, kas nori paprasto ir vienareikšmiško patarimo ir tingi sau kvaršint galvą. Glock 19 labai geras ginklas savigynai - kompaktiškas, pakankamai lengvas, šaudo populiariausio žmonijos istorijoje centrinio įskėlimo (aaargh... jau ta lietuviška terminologija :( ) kalibro šoviniais.
Trumpasis atsakymas išsemtas.

Bet jei kam įdomus ilgesnis atsakymas... galima pabandyti įvardinti kažkokius kriterijus, kuriais reiktų vadovautis renkantis ginklą savigynai.

0. Naudotojo gebėjimai
Iš esmės tai nėra kriterijus renkantis ginklą, bet asmens gebėjimai juo naudotis yra esminis dalykas. Galima turėti patį geriausia ginklą pasaulyje, bet nemokant juo naudotis iš jo nebus jokios naudos. Juolab, kad įgudęs šaulys galės efektyviai pasinaudoti net tuo ginklu iš kurio pradedančiajam būtų daugiau vargo nei naudos (kaip pvz. trumpanosiu revolveriu). Todėl nepakanka turėti ginklą stalčiuj - reikia nuolat lavinti jo naudojimo įgūdžius...
Taigi - nors tai ir nėra ginko savybė, bet manau, kad tą būtina dar kartelį pakartoti.

1. Patikimumas
Kaip sako amerikiečiai "loudest sound is a click when you expect a bang" - ginklas pirmiausia turi būti patikimas, kad tą blogiausią gyvenimo dieną (kuri, visi tikimės, niekada neišauš) kai jį teks panaudot ginti save jis tikrai veiktų. Be jokių išlygų. Internetuose galima rasti įvairių rekomendacijų kokį ginklą jau galima laikyti patikimu... tą kuris iššauna 200, 500, 1000 šovinių be jokio užsikirtimo... Iš kokybiškų šiuolaikinių ginklų tikėtis tokio yra visiškai pagrįsta.
Kita vertus, neverta tikėtis, kad ginklas "niekada" neužsikirs - tai paprastas mechaninis įtaisas neturintis antgamtinių galių, todėl jis tiek nuo naudojimo gali sugesti (sudilt kokia nors detalė, išlyst koks nors smulkus brokas etc.), tiek pvz. gali į mechanizmą pakliūti kokia nors šiukšlė ar šoviniai gali pasitaikyt su broku. Neužsikertančių ginklų nėra, dėl to reikia mokintis šalinti galimus gedimus (tiesa čia dabar tema ne apie tai).

2. Patogumas nešiotis
Atsižvelgiant į merginos aprangą pasirinktas ginklas yra
per didelis ir per sunkus - jo neišeis paslėpti po drabužiais.
Kita vertus, šaunuolė - pirštas laikomas ne ant nuleistuko.

Šitas kriterijus yra gal kiek ironiškas ta prasme, kad, kaip mėgsta kartoti Clint Smith "It's supposed to be comforting, not comfortable" - tampytis su savim pusę kilogramo / kilogramą niekad nėra itin patogu, bet tai ką padarysi - tai matyt nėra pagrindinis dalykas. Taip pat nėra itin patogu ir važinėti automobiliu prisisegus saugos diržą - nepaisant to, dauguma mūsų jau esame tiek prie to įpratę, kad net nepastebim.
Grįžtant prie pistoleto: nors, kaip minėta, patogumas nešiotis matyt nėra pagrindinis kriterijus, vis tik jis yra labai svarbus - jei ginklas nepatogus, jis tiesiog nebus nešiojamas ir tuo momentu kai jo prireiks, paaiškės, kad jis namie seife (o juk geriau minirevolveris kišenėj, nei Desert Eagle seife).
Čia žinoma jokių stebuklų - kuo ginklas lengvesnis tuo jį lengviau nešiotis ir tuo mažiau vis vargina. Kuo jis mažesnis, plokštesnis, kuo trumpesnė jo rankena - tuo jis mažiau išsikiša, reiškia jį lengviau paslėpti "ant kūno" ir tuo jis mažiau kliūna.

3. Patogumas naudotis.
Kalbant apie patogumą nešiotis negalima pamiršt ir patogumo naudotis - ir deja jie yra atvirkčiai proporcingi vienas kitam. Kuo ginklas lengvesnis, tuo (esant kitoms sąlygoms lygioms) bus stipresnė jo atatranka (tuo stipriau jis "duos"pačiam šauliui per ranką), tuo sunkiau bus taikliai paleisti pakartotinius šūvius (jei būtų toks poreikis). Trumpos rankenos taip pat kelia problemų gerai nulaikyti ginklą, nes ginklą tenka laikyti tik keturiais (ar net trim su puse) pirštais ir jis labiau linkęs išsprūsti iš rankų.
Prie šio punkto priskirkim ir ergonomiką - rankenos formą, dėtuvės fiksatoriaus padėtį, etc. Tai priklauso nuo konkretaus šaulio rankų, dėl to reiktų į tai atkreipt individualų dėmesį.

4. Kalibro efektyvumas.
Apie kalibrus jau esu rašęs ne kartą, tai nesikartosiu - žinoma, kad kuo didesnis kalibras tuo geriau (bent kol nėra leidžiamos ekspansinės kulkos ;). Kita vertus - reikia sugebėti tą didlio kalibro ginklą nulaikyt rankose ir sukontroliuoti jo atatranką dėl to rinktinasis didžiausias kalibras kuris leidžia greitai ir taikliai šaudyti.

5. Kaina.
Žinoma galima imti ir užtikrintai teigti, kad tokiam svarbiam daiktui kaip savigynos instrumentas kaina nėra svarbu, bet... (na, palikim nuošaly tai, kad ne visi esam milijonieriai ir mūsų pasirinkimai ribojami finansinių išgalių) kaip jau minėjau, pirmoj (nulinėj :) vietoj yra gebėjimas juo naudotis, o pastarasis priklauso (nors nebūtinai visiškai tiesiogiai) nuo to, kiek yra treniruojamasi. Ir jei pvz perki ginklą už 1000 lt vietoj to, kad pirktum už 2000Lt, tai reiškia, kad už tą kainos skirtumą gali įsigyti 1500+ populiaresnio kalibro šovinių - kas reiškia daaaaaug treniruočių.
Čia žinoma reikia paminėt ir tai, kad priklausomai nuo kalibro šovinio kaina gali skirtis du kartus, dėl to renkantis ginklą reikia pamastyti taip pat ir apie tai, kad jį nusipirkus reikės pinigų ir šaudmenims (nuolat) pirkti - o tai paprastai gerokai didesnės išlaidos, nei paties ginklo pirkimo kaina (jei, kaip jau minėta, tai nėra tik seifo puošmena).

6. Taiklumas.
Ir paskutinis šeštas kriterijus :) Ne veltui šeštas - aš jo išties net nebūčiau traukęs į sąrašą tik, kad manau atsirastų tokių, kurie jo pasigestų. Tai pasakykim paprastai - paties ginklo taiklumas nėra svarbus. Viena vertus todėl, kad visi šiuolaikiniai ginklai (jei tai žinoma nėra koks beviltiškai sudrožtas egzempliorius) yra daugiau nei pakankamai taiklūs savigynos atstumais. Kita vertus todėl, kad šaulio taiklumas yra daug svarbesnis nei kad ginklo.


Tai va tiek trumpai kriterijų. Žinoma nepaminėjau svarbiausio. Iracionalaus :) Ginklas turi patikti.


p.s. kaimieti, ar tinka? ;)

_____________________
* Na ok, tarp "hitų" žinoma yra ir "66 sonetas" ir "pasaka apie raudonkepuraitę" :)
** Kad niekam nebūtų abejonių: aš nemanau, kaip kai kas, kad Glock - didžiausia pasaulio nuostabybė ir "niekada negenda". Jei tiksliau - Glock man išvis nepatinka. Niekada nepatiko. Bet tai geras ginklas ir žmogui, kuris ginklais visai nesidomi siūlymas rinktis Glock'a yra geras "budintis" atsakymas.

6 komentarai:

  1. "Jei tiksliau - Glock man išvis nepatinka"

    O kodel? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ganėtinai iracionalu išties. Nors... aš manau, kad mūsų iracionalūs pasirinkimai dažnai sąlygojami mūsų pasaulio vertinimų - kurie žinoma irgi nebūtinai racionalūs, bet mes bent norim tuo tikėt :)

    Pažiūrim:
    - Man labiau patinka metaliniai ginklai nei plastikiniai (nors pvz XDM .45 compact'o tai labai noriu).
    - Man nepatinka, kai Gaston'as Glock'as pateikiamas kaip ginklų genijus vos ne vienoj eilėj jei ne su Browning'u, tai su Manlicher'iu (juolab, kad pastarasis austras irgi) - jis tikrai neblogas verslininkas, jei taip išsuko prekę, bet jis ne ginklų konstruktorius. Pistoletą sukūrė Bubits'as su dar pora žmonių.
    - Glockas - blokas. Yra žmonių, kuriems tai imponuoja.
    - Hype. Apie kiekvieną Glocko savybę galima išgirst kliedesius, kad tai kažkas labai ypatingo ir naujo. Kad ir tas Safe Action - priklausomai nuo to, kaip traktuot niuansus tai arba senas geras Double action only arba dar senesnis Single action. Bet ne - žmonėms norisi tikėt, kad ten magiški vienaragiai...
    - Iracionalus ir aklas savininkų fanatizmas :D Pvz.: Jei žmogus šaudo kokiu ČZ, tai atsiradus strigimui, jis žiūri, ar čia kažkas mechniškai neveikia, ar šovinys blogas, ar tiesiog reikia isvalyt, etc... Bet jei užstringa Glock'as, tai savininko reakcija vos ne 100proc. buna "ai, blogas šovinys". Taškas, jokių 'bet' :) Ir jie net patys to nepastebi - po savaitės paklaustum, jis net neprisimintų, kad Glockas buvo užstrigęs, nes juk jie "nestringa" :)))

    Bet jei atmetant visa tai ir žiūrint tik į patį instrumentą kaip tokį - tai išties labai geras ginklas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. -"Jei žmogus šaudo kokiu ČZ, tai atsiradus strigimui, jis žiūri, ar čia kažkas mechniškai neveikia, ar šovinys blogas, ar tiesiog reikia isvalyt, etc... Bet jei užstringa Glock'as, tai savininko reakcija vos ne 100proc. buna "ai, blogas šovinys". -Matomai ne siaip sau taip sakoma :))) stringa ir glock nuo blogo laikymo arba kaip pats pasakei nuo blogo sovinio, cia atmetant faktoriu , kad nera nieko amzino ir viskas devisi.

      Panaikinti
  3. Idomu butu suzinoti koks buvo paties pasirinkimas ir kodel?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ką aš turiu, kur aš tai turiu etc aš nelabai linkęs pasakot internetuose - velnias žin, kas čia tai skaito.

    AtsakytiPanaikinti