2009-05-19

"Demokratiniai" rinkimai

Nagi? Dar kam nors yra klausimu del sito blogo pavadinimo, del visos sios pseudomatematines alegorijos: LTSR + LT = LTSR.LT ? :)


As esu vienas tu zmoniu, kuriems "is principo" nepatinka visa sita rinkimine istorija. "Is principo" zinoma toks shablonizmas del to jis skamba kvailai, bet siuo atveju manau tiksliai nusako esme.
Nesvarbu ar D.Grybauskaite man patinka ar ne (kaip asmuo ir politike), nesvarbu kaip ash ja ar jos oponentus vertinu, bet sitas demokratines politines sistemos "savizudybes" aktas atliktas politines tautos rankomis jau paciame principiniame lygmenyje man visiskai nepriimtinas.

Sia prasme D.Grybauskaite tai monstras surijes musu Konstitucija.

"Lietuvos valstybe yra nepriklausoma demokratine respublika" (Konstitucija 1 str.).
Ka tai reiskia?
Jei mes ta zodi "demokratine" suvokiam tik formaliai, kaip tam tikras proceduras (laisvi rinkimai, kiekvienas gali balsuot uz ka nori, net V.Adamkus uz A.Butkeviciu...), tai taip, zinoma ji labai demokratine...
Bet bent jau mano galva, demokratija savaime suponuoja nuomoniu įvairovę, tai yra mastymo įvairovę.
Akivaizdu, kad siuo atveju tuo net nekvepia.

Girdejau, kaip D.Grybauskaite vakar per televizoriu sake, kad siti rinkimai skiriasi nuo tarybiniu tuo, kad cia niekas su automatu nevercia balsuot.
Siaip kiek as pamenu, tai ash esu vaikysteje keleta kartu su savo amzina atilsi seneliu ejes balsuoti. Jokiu automatininku nebuvo :)

Bet net ne tas yra svarbu. Svarbu tai, kad mano galva nera labai didelio skirtumo ar "vieninga nuomone" suformuojama panaudojant prievarta ("automatus") ar masiskai isplaunant smegenis.
Pasakyciau net daugiau - mano nuomone antrasis variantas yra net blogesnis.
Nes kai kazkas daroma per prievarta, tai tu gali tyliai paslapciomis galvoti ka nori (bet galvoti pats!) ir slepti tai (zinoma), o daryti tai, kas liepiama automatu.
Bet kai tau yra isplautos smegenys iki tiek, kad rugpienis galvoj belikes... tada "galvoji" taip kaip "reikia galvoti", taip, kaip "galvoja visi"... tada tu nepajegus nei galvot pats, nei sprest, nei rinktis... o ir automatai nereikalingi.

Ar "galvoti" kaip visi tai isties demokratijos apraiska?


Jei pazvelgsim i D.Grybauskaites retorika pirmuosiuose porinkiminiuose interviu, vaizdas giedresnis neatrodo - pasisakymai akivaizdziai per daug autoritariniai, kad nuramintu... :/



Mesijas atejo.
Laikas perkelt kaledas i geguzes 17?
Ir pirmajame Konstitucijos straipsnyje vienam zodziui prikabinti kabutes?..

13 komentarų:

  1. Nezinau nezinau, kazka cia keisto parasei :D. Tokios idejos laikantis matyt pasaulyje isvis nera (idomu ar isvis kadanors buvo) demokratijos.
    O ka jau padarysi, kad didzioje "mase" zmoniu yra kvaili ir nemastantys ir tiesiog aklai seka minia. Mintis: o galbut jie laisvai pasirinko tokiais buti, ar ne pats kazkada rasei, kad daugumai zmoniu laisves nereikai, uztenka komforto. Jiem reikia mesijo, tai toki ir issirinko. Matyt eilini syki nusivils, bet manau, kad tai jau nebesvarbu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesos tame, ka tu sakai, zinoma yra. Mes visi nuolat vieni kitiems plaunam smegenis. Tas normalu (imho).

    Kita vertus va tokia masine "Za Rodinu!!!", "Za Stalina!!!"... Man atrodo ne visiskai tas dalykas, kuri galima butu laikyt normaliu.

    T.y. tai kad kazkas laimi "vienu smugiu" matyt pedaug nestebina - retai, bet tai pasitaiko. Bet tai, kad artimiausias konkurentas aplenktas 6 kartus(!)... hmmm...

    Politologai kalba apie politines sistemo krize. Manau, kad jie teisus. Bet manau, kad psichologai ir filosofai galetu pakalbet apie krize galvose - zmones rinko mesija(!!!).
    T.y. pries akis mums biblinio pobudzio reiskinys.

    (Tikiuosi, kad supratai, ka cia norejau pasakyt :DDD )

    AtsakytiPanaikinti
  3. Supratau ;). Tik reikia dar pabaigt viska iki galo "suvirskint" :).
    Siaip greita mintis:Aisku toks atotrukis tikrai didelis, bet matyt naujosios prezidentes visi ten rinkimu kompanijos strategai ir kiti protingi dedes tiesiog labai gerai pasinaudojo esame situacija, krizemis, it t.t., ir tiesiog "paspaude" reikiamus mygtukus. Bet, mano nuomone, sie zmones tiesiog gerai atlieka savo darba, matyt del to ant ju pykti negalima.
    Zvelgdamas i dabartine situacija (ir siaip praejusius n metu), suprantu kodel zmones nori mesijo, tik liudna, kad naivios (o gal tik tokiomis apsimeta, niekad apie tai seniau nepagalvojau :D) "mases" vis dar juo tiki.

    P.S. Tikiuso labai nenusinekejau :D, sunkiai mintis besirisa...
    P.P.S. Nemaciau nei vienos rinkimines reklamos, teliko neturet yra geras dalykas. Bet dabar jau paciam idomu pasidare, kaip kas reklamavosi :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nezhinau kaip chia kitiems atrode, bet shiu rinkimu esmine problema buvo ta, kad nebuvo uzh ka balsuot. T.y. du variantai a) neinam i rinkimus, arba gadinam biuleteni, b) nueinam ir balsuojam uzh ta nelaiminga grybauskaite, tik del to, kad ji vienintele per politine reklama per telika, sugebejo neypach nusishneketi (ko nepasakysi apie kitus kandidatus, ypach grauzhiniene...). B variantas tam, kad buduliai neishrinktu kokios nors prunskienes, kuri vemt verchia savo "pasiekimais". Po apmastymu buvo pasirinktas variantas b, ir kaip pastebejau ne ash vienas taip pasielgiau... Beje man grybauskaite kaip zhmogus kelia vienas antipatijas, ir mesijo ash ish jos nedarau. Vien jau del to, kad mazhdaug isivaizduoju, ka shioje musu parlamentineje respublikoje veikia prezidentas. Tiesa buvo dar tas generolas idomus kandidatas, paskaichius - buvo net mintis uzh ji pabalsuot, tachiau pamachius kaip jis nesurezga sakinio, nu jau atleiskite, chia gi diplomatines pareigos.

    Reziume: krize tame, kad i valdzhia neina normalus zhmones. Chia IMHO yra priezhastis. Visa kita - pasekmes (grybauskaites triumfas, klounu seimas, ir kita).

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ash netgi labai nepriestarauciau tau :)

    Isskyrus:
    Imho nera Grybauskaite toks jau geriausias is blogiausiu variantas. Lyginant su kad ir Butkevicium (kuris btw man totaliai nepatinka) ji is esmes tas pats agurkas tik kitoj rankoj...
    Kitas dalykas: tarkim, kad taip (samoningai) kaip tu rinkosi 8 proc, na gerai 10 proc... tai vis tiek lieka 58 proc, kurie mesijo ieskojo...

    O su reziume, kaip nesutiksi. Bet velgi - va ash normalus zmogus. Ir net eiciau i valdzia. Bet neima :)))

    Siaip pvz tu neigiamai atsieliepi apie "klounus", bet imho tai visai teigiamas reiskinys. As noriu tiketis, kad cia zenklas, kad sita LT esanti partine/politine sistema (moraliai bankrutavusi bla bla) baigia numirt ir paskui bus matrix reloaded, bei gausim, "normalia" "europinius standartus atitinkancia" versija...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Neturiu nuomones del matrix reloaded, bet seimo ishrinkimo budas man nepatiko. Tai buvo balsavimas priesh kitus kandidatus, kad ir uzh "klounus", svarbu ne uzh tuos pachius acibodusius. Su pareigom tai kiek pastebiu jie tvarkosi visai neblogai, gal net ir geriau nei "tikri politikai". Mano kvailu isitikinimu, i valdzhia noretusi rinktu tuos, kurie geriausiai atstovautu mano interesus, zhvelgtu i shalies ateiti kompleksishkai etc. (ir ishkarto butu sudegintas ant pensininku ir kito socialiai jautraus elektroato lauzho). Bet pasirinkimas buna... kokie nors sukchiai, vagys, demagogai, impotentai (politine prasme) ir pan shlamshtas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na aš irgi niekad nesirgau Grybauskaitės manija, tačiau rinkimuose balsavau už ją vien todėl, kad nebuvo už ką daugiau, o prognozuotas jos atotrūkis leido tikėtis, kad ji vis tiek laimės, tai prabalsavus už ją mažini tikimybę, kad reikės brangiai kainuojančio antro turo.

    Grybauskaitė, mano nuomone, truputį stokoja lyderio savybių, bet gal savo darbais mano nuomonę pakeis...

    O dėl to, kad nėra iš ko rinktis, tai čia manau kaltinti galima ne ką kitą, o pačią visuomenę, kuri per 20 metų taip ir neišmoko vertinti intelekto ir kompetencijos, o labiausiai vertinami vidutinybės ir prisitaikėliai. To rezultatas yra tai, kad per rinkimus (tiek seimo, tiek prezidento) dauguma kandidatų primena mokyklos laikais turėtus kelis adaptuotus klasiokus...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Taip pat manau, kad turėtų būti uždraustos politinės partijos, nes aš nematau jokios jų naudos išskyrus galbūt galimybę lengviau sutarti dėl sprendimų.

    Užtai žalos matau daug - sąrašus, taigi ir politikus, kurie patenka į seimą (prezidento postą) reguliuoja pati partija, o ne žmonės, kurie už ją balsuoja. Lengviausias būdas patekti į seima yra, ko gero, įstoti į partija, 20 metų nuolankiai lyst į užpakalį ir po to jau gali mėgautis seimo nario mandatu. Va taip ir atsiranda visokie imbecilai seime... Taip pat partijos riboja individualią jos narių nuomonę, todėl tampa puikiausias centralizuotas mechanizmas papirkinėjimui - lobistams nereikia derėtis su iki 100 individualių narių, pakanka susitikus su partijos - dviejų vadovybe suderėti kainą. Čia tas lengvesnis sprendimų priėmimas ir atsisuka prieš pačią valstybę.

    Aš manau, kad partijas reikėtų panaikinti ir geriausiu atveju palikti kaip neįpareigojančias bendraminčių draugijas, o kiekvienoje rinkyminėje apygardoje būtų vienas ar keli politikai, kuris(ie) atstovaus apygardos gyventojų interesus. Tuomet ir žmonės žinos į ką konkrečiai kreiptis ir reikalauti atsakomybės ir politikas bus priverstas rūpintis kur kas konkretesnių žmonių interesais.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nelabai sutikciau.
    Pirmiausia del to, kad mano nuomone tvoromis ir saligatviais turi rupintis savivalda.

    Seimas (ir jo nariai) turi rupintis visos salies geriu - dirbti savo tiesiogini darba, leisti istatymus (o tai reiskia, kad reikia ir ismanyti tai), vykdyt parlamentine prieziura etc. Kokybiskai.

    O ne koncentruotis i kokiu ten vieno baznytkaimio kulturos namu laiptu tureklus...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Trumpas komentaras apie "artimiausia konkurenta aplenke 6kart". O nemanau, kad tai normalu? Jei kandidatas A surenka 70%, tai net jei kandidatas B surenka 30% (o kandidatai C,D ir kiti - 0%, kas jau savaime nebutu normalu) - tai vistiek yra daugiau nei dvigubai. Todel IMHO, jei mes turim viena kandidata, kuris del vienu ar kitu priezasciu surenka 70% balsu, tai 5-6kartu skirtumas nu oartimiausio konkurento yra kaip ir normalus.

    AtsakytiPanaikinti
  11. O aš ir nesakau, kad tas politikas turėtų rūpintis bažnytkaimio kultūros namų turėklais, tam yra savivaldybė, o aš kalbu apie seima. Be to tokios problemos sprendžiamos ne įstatymais...

    Būtų, be abejo smagu, jei žmonėms kiltų tik tokios problemos, tačiau tuose bažnytkaimiuose yra ir bedarbių ir verslo įmonių, kurie turi savo interesus. Taip pat nemanau, kad bendri interesai labai jau skirtųsi nuo gretimų bažnytkaimių... Galų gale lieka įstatymų priėmimo procesas, kuris reikalauja seimo daugumos balsų, todėl net jei nutiktų toks kuriozas, kaip įstatymas numatantis kultūros namų turėklų dažymą, ir daugiau nei pusė seimo narių balsuotų už jį, tai galbūt tai ženklas, kad daugiau nei pusei šalies gyventojų tai aktualu, o tai reiškia, kad seimui tai irgi turi būti aktualu...

    Bet šiaip kartoju, manau žmonės yra pakankamai protingi atskirti, kur seimo, o kur savivaldybės atsakomybės, o politikas sugebėtų paaiškinti, kad koks naujas socialinės apsaugos įstatymas yra žymiai svarbesnis ir naudingesnis žmonėms...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Gal sutarkim ties tuo, kad kiekvienas turi dirbt savo darba :)


    Hassanai, ash zinok matematika moku ;) Suprantu, kad jei uz Grybauskaite butu balsave 99 proc, tai net prie geriausiu noru niekas daugiau kaip 1 proc negautu. Tai su "matematine dalim" viskas ok.

    Bet as juk ne visai apie procentu skaiciavimus cia...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Grybauskaitė nunešė visus kitus kandidatus ne dėl smegenenų plovyklos, o todėl kad tikrai nebuvo iš ko rinktis. Jei būtų, tarkim, trys Grybauskaitės tipo politikai, Dalia tiek daug balsų negautų. O kai toks pasirinkimas: ji, Graužinienė arba Prunskienė? Ai, tiesa, dar generolas, kuris taip nerišliai šneka, kad neina suprasti. Nu dar Pakso šešėlis Mazuronis. Ir Butkevičius, už kurio Kirkilo ausys kyšo.
    Dėl tokio pasirinkimo nebežinai, verkti ar juoktis.

    AtsakytiPanaikinti