2008-12-12

Be magijos



Ziurejau cia kazkada praeita savaitgali "Wanted". Filmas lekstokas ir totaliai nerealistiskas, bet nepaisant to isties itikinantis ir itin smagus :) Lengvai ir maloniai ziurisi - jei kazkam tokiuose filmuose truksta filosofiniu gilumu, tai cia jau matyt jo problema - ne filmo.

Zinoma yra visisku kvailysciu (kas matosi plika akim). Ypac zinoma krenta i akis tas saudymas ivairiais vingiais, pvz. uz namo kampo ir t.t. ir pan :) As jau nieko nesakau apie ta shuvi, kuri Fox sugeba atlikt paciam gale - ne tik kad "pavaro" kulka gal 15m skersmens apskritimu, bet ta kulka dar per kruva kaukuoliu kiaurai pereina kaip per sviesta :DDD


Tik va vienos bedos is to proto - as megstu kartais mastyti ir paklaust saves klausimu. Kaip pvz.: "Ok, tai neimanoma. Bet jei tai butu imanoma, tai kaip?".

Jau ziurint filma toje scenoje, kur "herojus" mokosi sauti i taikini pakabinta ant galines kambario sienos kuri uzstoja vidury kambario kabanti kiaules skerdiena, kazka intuicija susnibzdejo...

Paskaui kai emiau mastyti paaiskejo, kad net visai ir imanoma... Ne, ne saudyti vingiais, bet pataikyt i taikini kuris uzdengtas kambario vidury kabacios skerdienos.
Jokios magijos...

Jei imsim .45 ACP kalibra, tai std sovinys ten 230 granu kulka @ 850fps (kas yra ~260m/s).

Sunku tiksliai pasakyt, kokiu greiciu juda ranka, kai jie ten "uzsukineja" tuos suvius.
Anot gugles beisbolo metikai meta kamuoliuka 45 m/s greiciau (vadinsi tokiu greiciu juda ranka pries ji paleisdama), tai is lempos galim sakyt, kad bent kokius 26m/s tie asasinai pajegia isvystyti su pistoletu (cia tiesinis greitis skersai suvio krypciai).

O toliau vektoriu sumavimas... zr. "mena". Kulka juda ne tik i prieki (suvio kryptis), bet i sona (rankos judesys). Ir per 10 m isilgai pajudetu net 1 m i sona (jei nieko nepripainiojau ;) )... Taigi apsauti "aplink" skerdiena neturetu but labai sunku... Tik sugebejimu neeiliniu "tereikia" ;)

Nemanau, kad reikia aiskint ka ten pripaisiau :)... na bet jei kam reikia - paaiskinsiu.

12 komentarų:

  1. Teoriškai, ko gero, tai įmanoma. Praktiškai, kadangi ginklo nereikia švystelėti, o kilstelėti, be to beveik ištiestomis rankomis, greitis kris (pabandyk kamuoliuką mesti įprastai ir, pvz., nuo nuleistos į horizontalią padėtį keliant ištiestą ranką). Tas greitis dar kris įvertinus didesnę ginklo masę prie tos pačios žmogaus jėgos. Dar reikėtų laiku paleisti šūvį, tad žr. pirmą sakinį.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tu, kaip suprantu, filmo nematei? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. cia kazkoks kulku driftas?:D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ash filmo nemachiau. O tu tikrai nepamirshai, kad pistoletai shiais laikais graizhtviniai, o ne lygiavamzdzhiai? Kazkodel man atrodo, kad tokiu atveju vektoriu sumavimas groja mazhumele kitaip.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na taip, rėmiausi blogo įrašu ir vizualizacija. Kodėl to klausi?

    AtsakytiPanaikinti
  6. 2 oomb: na, tada tiesiog suprastum kaip ten uzsukineja tas kulkas :)
    T.y. manau 20+m/s nera nieko nerealaus. Dar be to herojai ten mazumele supermenai... :)))

    2 Jonas: placiau?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ish: http://www.explainthatstuff.com/bullets.html

    Gun barrels have spiralling grooves cut into them that make bullets spin around very fast as they emerge. A spinning bullet is like a gyroscope: a sort of "stubborn" spinning wheel that always tries to keep turning the same way. If you try to tilt a gyroscope while it's spinning, it will try to resist whatever force you apply and, if you let go, it will soon tilt back the other way. This is why, when things are spinning, they are very hard to deflect from their path. We call this idea gyroscopic inertia or stability. A bullet behaves in exactly the same way: once it's spinning, it follows a straighter path as it goes through the air, so it's harder to deflect and much more likely to reach its target.

    Gal ash ne taip suprantu, bet kulkos sukimasis, turetu komplikuoti ta shaudyma ratais. Bet palikus fizika shone - automobiliai tai kazkaip vazhiuoja i prieki ir i shonus (sukantis ratams), tai matyt pervertinau ta giroskopo efekta ir jo pastangas zhut but stabilizuoti besisukanti daikta :).

    AtsakytiPanaikinti
  8. ten tu efektu gyvas velnias. Sportininkai sauliai turi toki keista posaki:"geras saulys zino, kad kulka skrenda ne ten kur rodo taikiklis".Giroskopas kaip giroskopas, dar yra kitu sukimosi efektu susijusiu su aerodinamika, labai priklausanciu nuo pradinio greicio ir svorio.Kulkos balistika yra plonas dalykas.As nzn kaip dabar, bet rusu laikais saudyma is judancios rankos vadino makedonisku.Ir sitie diedai kuriems tas saudymas sekesi darydavo is tikro sunkiai paaiskinamus cirkus.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pasižiūrėjau treilerį. Ten kulka piešia lanką, kuriuo aplenkia kliūtį pakeliui iki taikinio. Tuo tarpu fokuso su dviem vektoriais aprašyme kulkos trajektorija, mano supratimu, būtų ~tiesė, prasidedanti nuo vamzdžio galo (išlėkusi iš kurio kulka nebėra veikiama reikšmingų jos trajektorijai išorinių jėgų), rankos judesio dėka ne lygiagreti vamzdžio išilginei linijai. Jei šūvio taške įmanoma tiesia trajektorija pasiekti taikinį, tai paprasčiau būtų ne juo moti, o tiesiog iš to paties taško paleisti šūvį pakreipus ginklą tiesiai į taikinį. T.y. tam, kad kulka skristų lanku, ji turėtų įgauti dalį savybių, kuriomis paleista šiaip lazda skiriasi nuo lazdos-bumerango.

    Ar ne per mažai filmo pamačiau? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. 2 Jonas: Neteisingai. Besisukanti kulka tampa atsparesne vartymuisi, bet ne nukrypimui nuo trajektorijos. Gali isivaizduoti ant stalo besisukancia moneta. Juk gali isukti ja taip, kad lektu per visa stala? :) O sukimasis kulkai kaip tycia suteikia toki nepageidaujama salutini poveiki kaip derivacija - nukrypimas nuo pradines trajektorijos i kuri nors sona. Pistoletams tai neaktualu, bet ginklams kuriu efektyvus saudymo nuotolis keli simtai metru ir daugiau, sis efektas yra ivertinamas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. 2 oomb: Viska teisingai isaiskinai (na, t.y. taip, kaip ash tai suprantu (su ta salyga, jei supratau ka aiskini :) )).
    Paprasciausia zinoma butu tiesiog prieit prie pat taikinio ir saut is 5 cm :))) Bet cia kalbe ne visai apie tai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kulką galima paleisti lanku, ją išsukus aplink savo ašį horizontalioje plokštumoje. Tam reikalingas specialus ginklas ir, galbūt, šovinys.
    :)

    AtsakytiPanaikinti