2008-03-14

Rizikos kaina

Vakar per televizoriu isgirdau, kad JAV per paskutinius 40 metu automobiliu skaicius isaugo 4x, o zuvusiuju autoivykiuose sumazejo dvigubai. T.y. reiktu sakyt, kad santykiniais dydziais zuvusiuju skaicius sumazejo 8 kartus.

Dziugu? Taip.

Kita vertus...

Sis pokytis parodo viena esmini dalyka - poziurio i keliu eisma ir jo sauguma pasikeitima. As ne apie tai, kad dabar stangiamasi labiau ji uztikrint ir prikista i automobilius begale pasyviu ir aktyvu saugos uztikrinimo sistemu.

As apie pati poziuri: dabar bet kokia kaina stengiasi tariamai uztikrinti kiek imanoma didesni sauguma aukojant vardant to bet kokias kitas savybes (iskaitant netgi tokia madinga, kaip ekologiskumas), kai tuo tarpu anksciau i ivykstancias avarijas (ir zmoniu zutis kai kuriose ju) buvo ziurima kaip i normalu, nors ir nepageidaujama, taciau deja neisvengiama, dalyka.

Man isvis toks ispudis, kad dabartiniam "moderniame" pasaulyje, kuriame labai didele gyvenimo dalis palaipsniui persikelia i pasauli virtualu, kazkaip palaipsniui dingsta suvokimas apie tai, kad
rizikinga veikla ir yra rizikinga del to, kad zmones gali buti suzalojami ar net zuti. Kas tai bebutu: kosminiai skrydziai ar angliu kasimas shachtose... na arba keliu eismas.

Niekad nebus taip, kad keliu eisme nezutu zmones (net jei totalines kontroles ir siaip totalitarizmo fanatai ir isivaizduoja tokia utopija). Jie zudavo po vezimu ratais, kai dar nebuvo automobiliu, zutu ir tuo atveju, jei viska valdytu kompiuteriai, nes ir pastarieji, kaip zinia, klysta, kartais.

Del to tos nuolatines pastangos mazinti zuvusiuju (ir/ar suzalotuju) autoivykiuose skaiciu yra Sizifo darbas - gal ir pajegsime ta akmeni uzridenti siek tiek auksciau i kalna, bet virsunes niekad vis tiek nepasieksim - o jegu tam isnaudosim begale.

Tai ar nebutu logiskiau (jau net nekalbant apie tai, kad taupiau) tiesiog (kokia sventvagiska mintis), nuspresti koks avaringumo / zuciu avarijose / suzalojamumo etc. lygis yra normalus (visuomenei kaip visumai toleruotinas) ir tuo vadovautis???

Tema apmastymui.

3 komentarai:

  1. manau, kad uzh tokias mintis turetum sulaukti nemazhai "pabarimu" ish zhmoniu, kurie isikale galvon "jei tai pades ishgelbeti/ishsaugoti nors viena gyvybe, tai verta daryti". kazhkaip dazhnai girdisi shita fraze, kai reikia argumentuoti ne visada racionalia veikla.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bet juk tas "standartas", taip ji pavadinkim, kuris butu priimtinas, kad tiek zutu zmoniu, tarkim, butu nuolatos kintantis dalykas, tobulejant ir pingant technologijoms etc. Tai kaip ir dabar tas standartas atsiranda automatiskai, darom ka mokam ir kas mums ne per brangu, kad gerint situacija, o paskui kai musu mokejimas pagileja arba priemones pakankamai atpinga, taikom jas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tema buvo _apmastymui_. Nuo to matyt ir deretu pradet...

    Nes dabar ir vel rasineji bile tik :/

    AtsakytiPanaikinti