2008-03-15

Zeitgeist re-revisited

Kazkaip atsitiktinai paskaitinejau truputi atsiliepimu apie Zeitgeist (filmas toks - kazkur anksciau jau aprasinejau ji bloge).

Nesigilinsiu i kvailybes (a la aiskinimus del Kristaus istoriskumo - mastanciam zmogui lygtais turetu buti aisku, kad jei Rolandas (is "Rolando giesmes") ir egzistavo, tai dar nereiskia, kad jis pajege perkirsti raiteli nuo virsugalvio iki balno, kaip ten pasakojama...).

Bet vienas dalykas uzkliuna: priekaistai, kad kalbant apie smegenu plovima is esmes naudojami tie patys smegenu plovimo metodai - emocijomis (labiau nei logika) gristas informacijos pateikimas siekiant kryptingai formuoti asmens nuomone.

Hmmm... klausimas: kodel tie metodai yra naudojami pirmoje eileje? Atsakymas: todel, kad jie yra efektyvus. Tai labai paprasta.
Butent todel jie ir naudojami Zeitgeist.

Jei mes norime kapoti malkas, tai visiskai kvaila butu tai daryti naudojant ne kirvi, o skalpeili ir mikroskopa.

Zeitgeist nebuvo mokslinis darbas - tai nebuvo ir jo tikslas pateikti visas mokslines nuorodas (bent jau kiek as tai suvokiu ir kaip as tai suvokiu). Tikslas buvo priversti tuos visus neklystancius ir nemastancius bent momentui susimastyti ir suabejoti. Ir tam buvo pasirinkti efektyviausi imanomi metodai. Nes mokslinis-loginis-argumentacinis metodas nebutu efektyvus (akivaizdu).

That's it.

p.s. Kita vertus: kiek buvo efektyvus pasirinktas metodas galima gincytis - nes panasu i tai, kad kai kurie asmenys is tikslines grupes tiesiog "prieme" nauja neklystama "tiesa" taip ir nepasivargine nors sekundei susimastyti...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą