2010-03-31

Proto formos tuštuma

Manęs kartais vis kas nors paklausia: kodėl aš taip nusistatęs prieš religiją...
Mano atsakymas yra, kad aš visiškai nesu prieš ją nusistatęs, bet va ji dėl kažkokių man nesuprantamų priežasčių akivaizdžiai nusistačius prieš mane :)


Žinot tą "dievo formos tuštumą"?
Čia toks vienas iš pamėgtų ir gan dažnai pasitaikančių tikinčiųjų pateikiamų "argumentų" (na, jiems atrodo, kad tai argumentas), kurį jie mėgsta kartoti viešai (pvz. Marijos radijuj).
Skamba jis maždaug taip: "tavo širdyje yra dievo formos tuštuma, kurią tu gali stengtis užpildyti pramogomis, pinigais, moterimis, žiniomis, mokslu etc etc etc (t.y. tinka viskas kas tuo momentu pakliuvo po ranka), bet tau tai nepavyks...".

Kas man keista, tai kad jiems šitas pasakymas jiems atrodo visiškai normalus. Visai neįžulus. Nekontraversiškas. (Net nekalbu apie tai, kad jis jiems atrodo teisingas).

Bet jei aš atsakau, kad "tavo smegenyse yra proto formos tuštuma, kuria tu gali stengtis užpildyti vaikiškomis pasakomis ir primityviais prietarais, bet vis tiek nieko iš to nesigaus..." tai jau kažkodėl iškart laikoma įžeidimu ir nusistatymu prieš religiją :)))

Ką čia bepridursi...

8 komentarai:

  1. Akivaizdžiai tamstą kabina užuominos apie širdį. Ant tiek kabina, kad puolate pašnekovo tikėjimą vadindami jį pasakomis. Pažvelkite ramiai į savo širdį ir su meile. Sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. :DDD
    Jums "akivaizdžiai" derėtų pabandyti perskaityti ir, pageidautina, pabandyti suprasti, kas rašoma :)
    Nes Jūs gerbiamasis čia kaip tik ir darote tai, apie ką rašoma - kaltinate mane nusistatymu prieš, nors butent ne kas kitas, bet pats ir esate nusistates...
    O kalbejimas iš aukšto šia atlaidžiai pamokančia maniera Jums žinoma leidžia jaustis pranašesniu, bet tai ir tiek.

    "Pažvelkite ramiai į savo smegenis ir su mąstymu. Sėkmės."

    :DDDDDDDD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš nieko nekaltinu šiuo atveju, tik analizuoju tekstą. Ar galėtumėte nurodyti mano komentare kaltinimą ir "kalbėjimą iš aukšto"? :)

    Aha, man atrodo dabar supratau ko Jūs nerimstat. Širdis, kalbant apie dvasinę sferą - tai metafora, o ne raumuo. Mano supratimu, tai vieta iš kurios kyla meilė. Sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nagi, skaitau S. Godin šiandienos įraša apie racionalius ir iracionalius dalykus ir prisimenu šią mūsų diskusiją, gal tai kiek susišauks su Jūsų sprendžiamom dilemom:

    "The very nature of faith is that you don't (and shouldn't be) rational about it."

    http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/04/are-you-rational.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+typepad%2Fsethsmainblog+%28Seth%27s+Blog%29&utm_content=Google+Reader

    AtsakytiPanaikinti
  5. idomu pasidare:] su kokiu tikslu netikintis zmogus klauso marijos radijo? for fun?:]

    AtsakytiPanaikinti
  6. Speedle tau teko kada tos radijos paklausyt? Jei taip, tai turetum suprasti, kad ten net ir tikintis ne kiekvienas paveztu ju skleidziama Thrash pakraipos religija.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai grazus ir teisingas atsakas religijai ir jos atstovams:) (bet ne tikejimui)

    AtsakytiPanaikinti
  8. 2 megejas:
    "Aš nieko nekaltinu šiuo atveju, tik analizuoju tekstą. Ar galėtumėte nurodyti mano komentare kaltinimą ir "kalbėjimą iš aukšto"? :)"
    Tikrai nepastebit, ką rašot? :))) Va:
    "Akivaizdžiai tamstą kabina užuominos apie širdį. Ant tiek kabina, kad puolate pašnekovo tikėjimą vadindami jį pasakomis. Pažvelkite ramiai į savo širdį ir su meile. Sėkmės."

    Godin'o mintys šiaip neblogos. Bet nesu tikras ar Jūs jas interpretuojate taip, kaip jis jas "sako"...

    2 Speedle:
    Jau kažkada sakiau: tai labai įdomu.
    Viena vertus kaip įtaigaus kalbėjimo apie nieką mokykla. Kita vertus... įdomu kaip toli veda prietarai :)

    2 Adomas:
    "Tikėjimas" per daug plati ir neapibrėžta sąvoka...
    Ar aš tikiu, kad rytoj patekės saulė? Taip, tikiu...

    AtsakytiPanaikinti