2009-10-22

Здесь не место таким подлецам и подонкам!
Здесь свои идеалы оставляют потомкам!

3 komentarai:

  1. labai teisingas k/f. ir tos būtent (man ji pasirodė kertinė daina) dainos žodžiai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Klausyk, o ka butent Tu turi omenyje tai sakydamas (na, kad teisingi dainos zodziai)?
    Nes uzmeciau aki i Tavo bloga - Tu gimes kiek supratau 1988, tai "anu laiku" negali prisimint...

    Ka butent Tu tame iziuri?

    AtsakytiPanaikinti
  3. įkišiu savo trigrašį:

    anus laikus prisimename tik netiesiogiai - nes buvom užauginti senelių, kurie buvo radikalūs antikomunistai ir tėvų, kurie, kita vertus, priklausė komjaunimui, netikėjo, kad imperija žlugs, bet atėjus laikui ėjo "ginti" nepriklausomybės, kad ir kaip bijojo pasekmių.

    kur dar "šluotos", "krokodilai", "tarybinė moteris", seni mokykliniai vadovėliai ir iš kitos pusės - samizdatinė literatūra, LKBK kserokopijos suverstos palėpėse su kitu "anų laikų" šlamštu...

    užauginti taip pat su senais sovietiniais vinilais, filmais, palikti vieni namie skaityti mokėmės iš "raudonosios literatūros" - iš kitos pusės, girdėjom pasakojimus iš pirmų lūpų apie represijas, sudegintus prosenelius, ištremtus kaimynus, atimtą turtą, sunaikintas melioracijos tevonijas ir t.t.

    paaugę, galų gale, kas neabejingi turėjo didžiulius istorinės informacijos klodus - tiek iš istorijos populiarintojų ar revizionistų pusės, tiek iš "meinstryminių" istorikų apie konkrečius režimo nusikaltimus.

    kas liečia filmą: manau, jog jis "teisingas", nes nepolitizuoja, netgi sakyčiau neromantizuoja (žinau, kad kreivai skamba) anų laikų. jis labai stilizuotas - taip, bet sakyčiau, čia tik meninės priemonės empatijai pasiekti. manau, kad labai vykusios. filmas teisingas, nes jis apie laisvę, jaunystę ir laimę. ir tai visiškai ne banalu.

    galbūt pirmuoju asmeniu ir neišgyvenome režimo, tačiau (bent jau kurie) susitapatinti su jame gyvenusiais galime, nutuokti apie "tikrą" gyvenimą, absurdą, baimes ir t.t.

    kas dėl gabalo: interpretuoti galim, kaip norim - kad ir kaip "nautilusų" originalą ar filmo versiją.

    aš ją suprantu, kaip apie žmones, akistatoje su režimu, jo tuščiais "idealais" ir visiškai priešinga tikrove


    :) šiek tiek aiškiau, ką galvoja dvidešimtmečiai?

    AtsakytiPanaikinti