2009-08-12

Per pazintis

"Isidarbino per pazintis!!!!!"
Vel kokiam nors laikrastelyje islenda tema apie tai, kad kazkas kazkokioj ministerijoj ar kitoj kontoroj isidarbino per tai, kad kazkas kazka pazinojo...

Na, ir kas???

Jau matyt visi (kas kartkartem skaito si bloga) zino, kad mane erzina tas zurnalistu tupas nemastymas ir stereotipizavimas... ir cia dar vienas to paties pavyzdys.
Na, gerai, isidarbino per pazintis. Ir ka?


Akivaizdziai vel ir vel koncentruojamasi ne i ta i ka reiktu. Imho isidarbinimas per pazintis ne tai, kad normalus budas, o isties vienintelis teisingas budas. I privacias kontoras praktiskai tik taip ir priiminejami zmones. Net tie, kurie priimami "ne per pazintis", turi vis tiek pateikt rekomendacinius rastus ar kontaktus tu, kas juos pazista ir gali rekomenduot... taigi vis tiek turi parodyt savo "pazintis"...
Ir taip ir turi buti - jei tu priimi zmogu i darba, tu nori, kad tai butu tinkamas tam darbui zmogus. Ir aisku, kad geriausia priimti ta, kuri tu (arba zmogus, kuriuo tu pasitiki) pazisti(-a), apie kuri tu zinai, kad jis tikrai gerai dirbs. Taip ir turi buti.

Bet kazkodel priimant i valstybines kontoras siekiama atvirkscio - kad priimant i pareigas tas "zmogiskasis faktorius" isvis neturetu jokio vaidmens. Anei maziausio.

Tai kame ta problema su "pazintimis" valstybinese kontorose?

Jos nera.
Yra problema su kompetencija. Tiek "per pazintis" , tiek ir ne per jas yra priimami zmones, kurie nifiga nekompetentingi. Dalis ju priimama "per pazintis", kita dalis - per (normaliai ivykusius) konkursus, kur pazintys negroja... bet valstybine institucija - ne privati kontora... cia priemus visiska obliu nera taip paprasta ji paskui atleist... juolab, kad baisu, kad kitas priimtas bus dar didesnis oblius.
Tokios tad ir "pazintys". Zinoma, valstybinese kontorose dirba kruva zmoniu "per pazintis". Bet tas px. Svarbu ar jie sugeba dirbti ar ne. Jei zmogus priimamas vien tik del pazinciu - va cia yra beda. Deja tokiu yra.



p.s. Tai gal uzteks viena karta tu lialia apie pazintis... ir uzteks visus vienu grebliu grebt.
Idomu kiek zmoniu is tu, kurie skaito sita bloga, galetu ranka prie sirdies prideje patys sau visiskai saziningai prisipazinti, kad jiems isidarbinant niekur niekada jokios ju pazintis nesuvaidino jokio reiksmingesnio vaidmens... Ne, na tikrai... saziningai.

4 komentarai:

  1. Tai va žurnaliūgos padefaultu ir rašo, "pagal pažintis". Koks jų reikalas žiūrėti, kompetetingas žmogus, ar ne, jei iš to jų "per mėnesį parašytų tekstų" counteris pakyla vienu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. buvo istorija. iš didelio koncerno išmetė - etatų mažinimas. toks vado vadas sako; nesirūpink, pakalbėsiu aš ten ir ten su tuo ir tuo, priims.
    nueinu aš ten, susitinku su "tuo", o man ir sako: "mes jį pažįstame, bet tavęs ne. nieko neminėjo. bet užeik".
    jiems kaip tik toje pozicijoje žmogaus reikėjo. priėmė. čia "per pažintis" ?
    toje kontoroje pradirbau ir vėl tas pats - eik lauk, mažinam etatus. bet gal surasim tau darbelio provincijoje. aš ramus, laukiu kol formalumai baigsis. ir staiga - surado darbą toje provincijoje vienai poniai. manykime, kad "per pažintis". ką man veikt? na, kaip bus taip... ir staiga skambutis: "tave girdėjom meta iš darbo? atvaryk pas mus". taip aš sostinėje atsidūriau. per pažintis?
    kiti darbai jau sutinku, "per pažintis", nes tos pačios sistemos žmonės ėjo kitur, kūrė naujus projektus ir kvietėsi kartu.
    stereotipinis "per pažintis" ne vien tarp žurnalistų vyrauja. priims kokią ponią į darbą, o kita, nepriimta, ir kalbės piktai: "ta ragana tik per pažintis gavo darbo". nors pati per pažintis ieškos ir tame nieko blogo nematys.

    įrašas man patiko, minčių subrandino. bet toks irgi vienu grėbliu visus grėbiantis... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Priemimas i darba per pazhintis no problem. O vat atleidimas - kur kas idomiau. Spekit, ar tikrai visiems vadovams lengva atleisti ta, kuris blogesnis darbuotojas, o ne ta, kuris nera koks nors kaimynas ar buves klasiokas. Net nekalbu apie giminystes ryshius...

    AtsakytiPanaikinti
  4. 2 Rokas: keistai tu cia :) Parasei ta pati ka ash ir paskui pridejai, kad grebiu visus vienu grebliu... :D

    2 Jonas: Cia geras! :) Siandien aktualu isties net labiau... :/

    AtsakytiPanaikinti