2008-11-26

...sklaidos anatomai

Ka turetu reiksti pavadinimas "Ziniasklaidos anatomija" (laida tokia per ZiniuR). Jei manes paklaustu, tai pazvelges i pavadinima as lyg ir sakyciau, kad tai laida nagrinejanti ziniasklaida, jos problemas, ydas, rysius, ka reiktu tobulint etc etc etc. Bet kiek klausau ta laida, tai dar nei kart negirdejau kad apie tai eitu kalba. Paprastai kalbama apie tai, kaip yra sunku vargsei ziniasklaidai, kaip jai kas nors kokios nors informacijos neduoda ir siaip kaip ji skriaudziama, o zodzio laisve Lietuvoj norima uzgniauzt.

Kad ir paskutine laida. Aisku apie ka ji: apie draudima Seimo tuoletuose (ir valgyklose) filmuot. Tame izvelgia pavoju zodzio laisvei. Nors lyg ir tureciau jau but priprates, bet vis tiek kartais netgi nusistebiu minties suoliais: draudimas filmuot tuoletuose ir valgyklose - zodzio laisves ribojomas. Sorry, WHAT?
Kiek zinau i zodzio laisves imti niekad "teise filmuot tuoletuose" nepateko, tai kokiu budu sios keistos "teises" ribojimas gali patapti zodzio laisves ribojimu bent jau ash nelabai ikertu. Mano problemos, zinoma.

Siaip laida su tokiu pretenzingu pavadinimu kaip "Anatomija" galetu pabandyt kiek giliau pazvelgt: o kodel dabar cia prisireike tokio keisto varzymo, kai jo iki siol nebuvo? Bet toks klausimas zurnalistams nekyla: "na, taip pasitaiko vienas kitas nelabai etiskas zurnalistas, bet dauguma laaaaaabai etiski irgi dori"... ir patys tuo tiki kai tai sako.

Kai pagalvoju, tai ka gi as taip ekspromtu atsimenu...
Atsimenu, kai pakisho Medalinska, kai apgave ji, kad irasas nedaromas, irase jo mintis apie Valioni (negalima teigt, kad visiskai neteisingas).
Atsimenu Uspaskio nuotyki su zurnalistu, kuris uzdavinejo ta pati klausima tol, kol Uspaskiui baigesi kantrybe ir jis pasake tai, ka jo vietoj butu pasakes bet kuris kitas (tik, tiketina, ne taip mandagiai): "nu bet tu ir tupas, zurnalistas". Negaliu sakyt, kad jis buvo visiskai neteisus.
Atsimenu, kaip visai neseniai pakisho Garasta su jo rasistiniais pasisakymais. Rasistas jis ar ne, bet faktas, kad situacija buvo is nieko sukurta butent zurnalistu (labai etisku sakote?).
Atsimenu situacija su pastalej prilipdytu diktofonu per koalicijos derybas...
Atsimenu ispusta burbula su Jasikevicium ir kamera.
Atsimenu televizini interviu su lietuvisku paparazu, kuris su sventu isitikinimu aiskinu, kad tai ka jis daro nesikerta su etika... o jei ir truputi kertasi, tai jei jis to nedarys - tai darys kazkas kitas :/
Atsimenu arogancijos stratosferos aukstumas pasiekusi ir i atsvira kosmosa besirengianti iseiti Jakilaiti ("zmogus kuris mate Lenina" t.y. Busha siuo atveju)...
Atsimenu taip pat asmeninius pokalbius su senu (vieno didziausiu Lietuvos dienrasciu) zurnalistu ir jo poziuri: "galiu rasyt ka noriu ir kaip noriu, drabstyt bet ka purvais, vis tiek man nieko nebus, nes joks teismas manes nenuteise iki siol ir nenuteis"...
Atsimenu straipsnius laikrasciuose ir zurnaluose kuriuose tiesiog akis bado neprofesionalumas ir nesigilinimas i tema (kad ir Pelecki su jo nukopijuotais nuo enciklopedijos "Shedevrais")...

Bendras ispudis nesigauna perdem zavintis.

Ar visi zurnalistai neetiski? Matyt kad ne. Greiciausiai dauguma netgi stengiasi laikytis etikos standartu. Bet juos apsibrezia kiek kitaip. Ir dauguma ju (zurnalistu) yra tiesiog nepatikimi (ir neprofesionalus). Jie lyg ir stengiasi giliai sirdyje buti isties etiski, bet pasitaikius progai ispust koki skandaliuksti ir uzdirbt lishna lita iskelia kaip veliava preteksta "visuomene turi teise zinoti"... va ir visa etika.

Zodis "zurnalistas" palaipsniui tampa vos ne keiksmazodziu, o mastanciam zmogui jo pavadinimas zurnalistu - veik izeidimu (blogiau nei pavadinimas fashistu)...

Ir baksnot pirstais i uzsieny irgi nelabai vertetu. Kiek zinau, tai daugumoj parlamentu zurnalistai toli grazu ne bet kur gali patekti. O tokioj Vokietijoj zurnalistas, kuris pasielgia "ne visai deramai", gauna taip vadinama Kalte Kueche (liet. matyt saltus uzkandzius) - t.y. jam siunciami visi oficialus spaudos pranesimai, jis kvieciamas i oficialias spaudos konferencijas etc. Taciau niekas jo nepakviecia, kai koks nors politikas nori neformaliai snektelet su zurnalistais, nupasakot kokia situacija ir ka ruosiamasi daryt, kai reik pasakyt kazka opaus, ka ziniasklaida turi zinoti, bet del ko skandalus ar panika visuomenej kelti (bent kol kas) nederetu...

Zinoma, ten ir zurnalistu elgesio standartai, bukime atviri, yra kiek kiti. Nepaisant to, ka musu brangieji kovotojai uz zodzio laisve suoktu.



Beje. Ar nekeista tai, kad zurnalistai nuolat kovoja uz savo zodzio laisve, taciau pries praktiskai bet kuria kita kieno nors laisve?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą