2008-07-08

Ritualu reiksme

Kai kokia nors Afrikos gentis soka savo chamba-vamba soki aplink lauza pusnuogiai issidaze kunus ir uzsideje kaukes, jie mums atrodo naivus ir juokingi. Tas ju ritualas mums atrodo visiskai kvailas ir beprasmis - kaip besoktum ir besiraitytum pries ta lauza lietus vis tiek neateis (del to). Ane?
Gal. Kita vertus, tu to niekaip neirodysi tiems sokantiems afrikieciams. Jei lietus neateina - vadinasi ritualas atliktas neteisingai. Gal jie soko su per mazai uzsidegimo, o gal ne tokios spalvos vishta paaukojo... Whatever.
Bet mes tai juk suprantam, kaip tai kvaila?

Ir nepaisant to, dauguma zmoniu isitikine, kad santuoka (vestuves), kuri siaip jau yra toks pats sokis apie lauzus, issidazius veidus ir uzsidejus kaukes, turi kazkoki turini ir gilia prasme. Tiesa lietaus neplanuojama issaukt, bet kazkodel tikimasi, kad tas ritualas uztikrins visokeriopai gera ir laiminga seimos (poros) gyvenima. O jei neuztikrina? Kazkas buvo akivaizdziai padaryta negerai! Na gal ne iki ne tokios spalvos vistos, bet pvz. "nesutvirtinimas" to viso ritualo shliubu baznycioj yra tikrai didelis minusas...

As dramatizuoju ir taip nera? :)

Nagi paklauskim saves - juk kiekvienas musu isitikines, kad gyvenimas (tiesiog) kartu lyginant su gyvenimu kartu (kuris sutvirtintas spec. ritualu - santuoka), kiekvienam is musu atrodo "maziau patikimas", "ne toks uztikrintas", "maziau tvirtas" etc. Taip yra! Nors kiekvienas logiskai mastantis suvokia, kad jokio isties realaus logisko pagrindo taip manyti nera. Bet daugumai zmoniu to neirodysi. Kaip ir afriekieciams ju ritualo bergzdumo.

Kad vel nebuciau suprastas neteisingai teks aiskiais zodziais pasakyti, kad cia nera pasisakymas pries santuoka (ar dar pries ka nors), cia tiesiog penas apmastymui tiems, kurie masto.
Akivaizdu, kad tiek sokiai apie lauza kvieciant lietu, tiek ir santuoka turi kazkokia prasme. Bet kokia butent?

Kokia gi isties ta ritualu reiksme musu gyvenime?

3 komentarai:

  1. Simple, juk ritualas - tai veiksmu, kazkada uzhtikrinusiu rezultatu pakartojimas, siekiant analogishko rezultato. Realybeje - tiesiog nemastanchiam zhmogui, atsakymas i klausima "ka daryti?", "kaip elgtis?".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. A, "paprasti teisingi" atsakymai :DDD. Klausimas buvo retorinis (mastantiems zmonems pamastymui, o ne kas greiciau duos "teisinga" atsakyma).

    Tas atsakymas paaiskina ju kilme ir gal is dalies paaiskina ju gyvavima, bet nemanau kad paaiskina ju funkcija ar reiksme.
    Nes jau vien teiginys "tiesiog nemastanchiam zhmogui, atsakymas i klausima" akivaizdziai neteisingas, nes ritualu laikosi tiek nemastantys, tiek ir labai netgi mastantys... visi.

    AtsakytiPanaikinti