2007-12-23

Apie interneto reiksme

Vis tiek idomu.

Internetas. "Vieta", kur sukaupti tokie kiekiai infoamcijos kiekvienu ir bet kokiu klausimu, kiek niekada zmonijos istorijoje jos nebuvo "vienoj kruvoj".

Tai lyg ir turetu buti privalumas - protingam zmogui tai suteikia su niekuo nesulyginama galimybe dometis, analizuoti ir daryti isvadas. Bet.

As kartais klausiu saves: ar tas visuotinis aplinkui matomas nutuupejimas yra tik iliuzija? Gal tai nera kazkas kas isties vyksta, o tiesiog taip man atrodo, ir taip atrode panasiems i mane pries 100, 200 ir dar ten kiek metu?

Bet paskui vel pamatau, kad kai kuriems zmonems net internetas, kuris turetu lygtai skatinti mastyma, atlieka visiskai atvirkscia vaidmeni - atstoja ji (mastyma). Kadangi jame yra "atsakymai i visus klausimus", tai mastyt kaip ir nereikia - galima tiesiog perskaityt, ka kazkas kitas ten jau parase (nors jis gal irgi nebutinai maste, o tiesiog perrase is kazkur kitur tam paciam internete... ir nebutinai be klaidu... ir tos informacijos kokybe, net jei pradzioj ir buvo, tolydzio prasteja... "sugedes telefonas"?) - nuomones nereikia formuotis, ja galima gauti saukstu it vaikiska tyrele.

T.y. vieniems zmonems, tas pats instrumentas suteikia neribotas galimybes tobuleti, kitiems - ne maziau neribotas galimybes... degraduoti matyt.

Ir nepaisant to, kad zmones su "isejimu i interneta" isivazduoja, kad jie gerokai protingesni uz ta "pilkaja mase", "runkleius" etc. tai nebutinai ir ne visada yra tiesa.

Tai zinoma nera naujas procesas. Galim manyti, kad jis buvo visada - ta pati vaidmeni is esmes atlieka religines dogmos, kurios net nebutinai turi buti uzrasytos popieriuje. O atsiradus radijui ir veliau televizijai tai isvis tapo neisvengiamybe: "RABOTAJUT VSE RADIOSTANCYI SOVETSKOGO SOJUZA! GOVORIT MOSKVA!" (nors demoktratiniam vakaru pasaulyje situacija nesiskyre ISVIS - smegenys buvo plaunamos taip pat sekmingai kaip TSRS). Dar ir dabar absoliuti dauguma lietuviu yra tikri (ka rodo apklausos), kad jei kazkas buvo pasakyta per televizoriu, tai tai yra tiesa ir yra butent taip, kaip buvo pasakyta. Nekitaip.

Sia prasme internetas zinoma turi nemaza privaluma - deka to, kad ten informacijos yra tokia daugybe, visada galima rasti daugybe (ne dvi ar tris, ar isvis viena "teisinga") nuomoniu kiekvienu klausimu ir tai leidzia, turint noro, paciam darytis isvadas...

Nors jokiu budu nesakau, kad tai yra butina :)))

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą